Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 29

1. Iata cuvintele scrisorii pe care Ieremia proorocul a trimis-o din Ierusalim catre ramasita batranilor din robie, preotilor si proorocilor si catre tot poporul pe care Nabucodonosor i-a dus din Ierusalim la Babilon,

2. Dupa ce a iesit din Ierusalim regele Iehonia si regina si eunucii si capeteniile lui Iuda si ai Ierusalimului si lemnarii si fierarii,

3. Prin Eleasa, fiul lui Safan, si prin Ghemaria, fiul lui Hilchia, pe care Sedechia, regele lui Iuda, i-a trimis la Babilon catre Nabucodonosor, regele Babilonului:

4. "Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel, catre toti robii pe care i-am stramutat din Ierusalim la Babilon: Ziditi casa si traiti;

5. Faceti gradini si mancati roadele lor!

6. Luati femei si nasteti fii si fiice! Fiilor vostri luati-le sotii, iar pe fiicele voastre maritati-le, ca sa nasca fii si fiice, si sa nu va imputinati acolo, ci inmultiri-va!

7. Cautati binele tarii in care v-am dus robi si rugati-va Domnului pentru ea, ca de propasirea ei atarna si fericirea voastra!

8. Pentru ca asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Sa nu va lasati amagiti de proorocii vostri si de ghicitorii vostri care sunt in mijlocul vostru, si sa nu ascultati visele voastre, pe care le veti visa,

9. Caci va proorocesc minciuna si Eu nu i-am trimis, zice Domnul!

10. Pentru ca Domnul zice: Cand vi se vor implini in Babilon saptezeci de ani, atunci va voi cerceta si voi implini cuvantul Meu cel bun pentru voi, ca sa va intoarceti la locul acesta.

11. Pentru ca numai Eu stiu gandul ce-l am pentru voi, zice Domnul, gand bun, nu rau, ca sa va dau viitorul si nadejdea.

12. Si veti striga catre Mine si veti veni si va veti ruga Mie, si Eu va voi auzi;

13. Si Ma veti cauta si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima voastra.

14. Si voi fi gasit de voi, zice Domnul, si va voi intoarce din robie si va voi strange din toate popoarele si din toate locurile, de pe unde v-am izgonit, zice Domnul, si va voi intoarce din locul de unde v-am dus.

15. Voi ziceti: "Domnul ne-a ridicat prooroci in Babilon".

16. Asa zice Domnul de regele care sade pe tronul lui David si de tot poporul care traieste in cetatea aceasta si de fratii vostri care n-au fost dusi cu voi in robie.

17. Asa zice Domnul de acestia: Iata, voi trimite asupra lor sabie, foamete si ciuma si-i voi face ca smochinele cele stricate care, de rele ce sunt, nu se pot manca,

18. si-i voi urmari cu sabie, cu foamete si cu ciuma, si-i voi da spre chin in toate regatele pamantului, spre blestem si grozavie, spre ras si batjocura in fata tuturor popoarelor la care-i voi izgoni,

19. Pentru ca n-au ascultat cuvintele Mele, zice Domnul, desi le-am trimis dis-de-dimineata pe slujitorii Mei, proorocii; zice Domnul.

20. Iar voi toti cei ce sunteti in robie, pe care v-am trimis din Ierusalim la Babilon, ascultati cuvantul Domnului.

21. Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel despre Ahab, fiul lui Colaia si despre Sedechia, fiul lui Maaseia, care va proorocesc voua minciuna in numele Meu: pe acestia ii voi da in mainile lui Nabucodonosor, regele Babilonului, si acela ii va omori inaintea ochilor vostri.

22. si se va obisnui dupa ei. printre toti robii lui Iuda din Babilon a se blestema astfel: "Sa-i faca Domnul cum a facut lui Sedechia si lui Ahab", pe care i-a fript regele Babilonului pe jeratic,

23. Pentru ca au facut ticalosie in Israel: se desfranau cu femeile aproapelui lor si spuneau minciuni in numele Meu, ceea ce Eu nu le-am poruncit; Eu stiu acestea si sunt martor, zice Domnul.

24. Iar lui Semaia Nehelamitul spune-i:

25. Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Pentru ca ai trimis scrisori in numele tau catre tot poporul cel din Ierusalim si catre preotul Sofonie, fiul lui Maaseia, si catre toti preotii si ai scris:

26. "Domnul te-a pus preot in locul preotului Iehoiada, ca sa fii supraveghetor in templul Domnului peste tot omul nebun si peste tot omul ce prooroceste, si ca sa pui pe unul ca acesta in temnita si in catuse:

27. Pentru ce dar nu opresti pe Ieremia din Anatot de a mai prooroci acolo la voi?

28. Ca acesta si in Babilon a trimis sa mi se spuna: "Robia va fi lunga: ziditi case si locuiti in ele, saditi gradini si mancati roadele lor".

29. Preotul Sofonie a citit aceasta scrisoare in auzul proorocului Ieremia,

30. Si cuvantul Domnului a fost catre Ieremia si a zis:

31. "Trimite la toti cei stramutati sa li se spuna: Asa zice Domnul de Semaia Nehelamitul: Pentru ca Semaia prooroceste la voi, dar Eu nu l-am trimis, si va da incredere intr-o minciuna,

32. De aceea asa zice Domnul: Iata Eu voi pedepsi pe Semaia Nehelamitul si neamul lui; nu va fi din el om care sa locuiasca in mijlocul poporului acestuia, iar el nu va vedea binele acela, pe care Eu il voi face poporului Meu, zice Domnul, pentru ca a grait impotriva Domnului".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***