Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 23

1. "Vai de parintii care pierd si imprastie oile turmei Mele, zice Domnul.

2. De aceea, asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel catre pastorii care pasc pe poporul Meu: Ati risipit oile Mele si le-ati imprastiat si nu le-ati pazit; de aceea, va voi pedepsi pentru faptele voastre cele rele, zice Domnul.

3. Si voi aduna ramasitele turmei Mele din toate tarile prin care le-am risipit, le voi intoarce la staulele lor si vor naste si se vor inmulti.

4. Voi pune peste acestea pastori, care le vor paste si ele nu se vor mai teme, nici se vor mai speria, nici se vor mai pierde, zice Domnul.

5. Iata vin zile, zice Domnul, cand voi ridica lui David Odrasla dreapta si va ajunge rege si va domni cu intelepciune; va face judecata si dreptate pe pamant.

6. In zilele Lui, Iuda va fi izbavit si Israel va trai in liniste; iata numele cu care-L voi numi: "Domnul-dreptatea-noastra!"

7. De aceea, vor veni zilele, zice Domnul, cand nu se va mai zice: "Viu este Domnul, Care a scos pe fiii lui Israel din tara Egiptului",

8. Ci: "Viu este Domnul, Care a scos si a adus neamul casei lui Israel din tara de la miazanoapte si din toate tarile in care ii risipise si vor trai in pamantul acesta".

9. Despre prooroci: "Mi se sfasie inima in mine si toate oasele mi se cutremura; sunt ca un am beat, ca omul biruit de vin, pentru Domnul si pentru cuvintele Lui cele sfinte;

10. Pentru ca s-a umplut tara de desfranati si pentru ca plange tara sub blestem; uscatu-s-au pasunile in stepa; tinta alergaturii lor este faradelegea si tara lor este nedreptatea.

11. Ca profetul si preotul sunt necredinciosi; si pana si in casa Mea am gasit rautatea lor, zice Domnul.

12. De aceea, calea lor le va fi ca locurile lunecoase in intuneric; vor fi imbranciti si vor cadea acolo, caci voi aduce asupra lor nenorocirea in anul cand ii voi pedepsi, zice Domnul.

13. Si in proorocii Samariei am vazut nebunie, caci au profetit in numele lui Baal si au dus in ratacire pe poporul Meu Israel.

14. Dar in proorocii Ierusalimului am vazut grozavii: acestia fac desfranare si umbla cu minciuni, ajuta mainile facatorilor de rele, ca nimeni sa nu se intoarca de la necredinta sa; toti sunt pentru Mine ca Sodoma, si locuitorii lui ca Gomora.

15. De aceea, asa zice Domnul Savaot despre prooroci: Iata, ii voi hrani cu pelin si le voi da sa bea apa cu fiere, ca de la profetii Ierusalimului s-a intins necredinta in toata tara.

16. Asa zice Domnul Savaot: "Nu ascultati cuvintele proorocilor, care va profetesc, ca va inseala, povestindu-va inchipuirile inimii lor, si nimic din cele ale Domnului.

17. Necontenit graiesc ei celor ce Ma dispretuiesc: "Domnul, a zis ca va fi pace peste voi". Si tuturor celor care urmeaza inima lor invartosata le zic: "Nici un rau nu va veni asupra voastra!"

18. Ca cine a luat parte la sfatul Domnului, ca sa vada si sa auda cuvantul Lui? Sau cine a luat aminte la cuvantul Lui ca sa-l vesteasca?

19. Iata vine furtuna Domnului cu iutime, vine furtuna mare si va cadea peste capetele necredinciosilor.

20. Mania Domnului nu se va potoli pana nu va implini si va infaptui planurile inimii Sale, si in zilele ce vin veti pricepe aceasta lamurit.

21. N-am trimis Eu pe proorocii acestia, ci au alergat ei singuri; Eu nu le-am spus, ci au profetit ei de la ei.

22. Au luat ei parte la sfatul Meu? Atunci sa vesteasca cuvintele Mele poporului Meu, sa faca sa se intoarca oamenii de la calea lor rea si de la faptele lor cele rele.

23. Au doara Eu numai de aproape sunt Dumnezeu, zice Domnul, iar de departe nu mai sunt Dumnezeu?

24. Poate oare omul sa se ascunda in loc tainic, unde sa nu-l vad Eu, zice Domnul? Au nu umplu Eu cerul si pamantul, zice Domnul?

25. Am auzit ce zic proorocii care profetesc minciuna in numele Meu. Ei zic: "Am visat, am vazut in vis".

26. Pana cand proorocii acestia vor spune minciuni si vor vesti inselatoria inimii lor?

27. Cred ei cu visele lor, pe care si le povestesc unul altuia, sa faca uitat, poporului Meu, numele Meu, asa cum au uitat parintii lor numele Meu pentru Baal?

28. Proorocul care a vazut vis, povesteasca-l ca vis, iar cel ce are cuvantul Meu, acela sa spuna cuvantul Meu adevarat. Ce legatura poate fi intre pleava si grauntele de grau curat, zice Domnul?

29. Cuvantul Meu nu este el, oare, ca un foc, zice Domnul, ca un ciocan care sfarama stanca?

30. De aceea iata Eu, zice Domnul, sunt impotriva proorocilor care fura cuvantul Meu unul de la altul.

31. Deoarece Eu, zice Domnul, sunt impotriva proorocilor care vorbesc cu limba lor, dar zic: "El a spus".

32. Tot Eu, zice Domnul, sunt impotriva proorocilor care spun visuri mincinoase, care le povestesc pe acestea si duc pe poporul Meu la ratacire cu amagirile lor si cu lingusirile lor, desi Eu nu i-am trimis, nici le-am poruncit; ei nu aduc nici un folos poporului acestuia, zice Domnul.

33. Deci, de te va intreba poporul acesta, sau vreun prooroc, sau vreun preot: "Care este amenintarea Domnului?" Sa le spui: "Ce amenintare? Am sa va inlatur", zice Domnul.

34. Iar daca un prooroc sau preot, sau poporul va zice: "Este amenintarea Domnului", voi pedepsi pe omul acela si casa lui.

35. Asa sa ziceti unul catre altul si frate catre frate: "Ce-a raspuns Domnul?" sau: "Ce-a zis Domnul?"

36. Iar cuvantul acesta: "Amenintare de la Domnul", de-acum sa nu-l mai intrebuintati, ca amenintare va fi unui astfel de om cuvantul lui, pentru ca stricati cuvintele Domnului celui viu, cuvintele Domnului Savaot, cuvintele Dumnezeului nostru.

37. Asa sa zici proorocului: "Ce a raspuns Domnul?", sau: "Ce a zis Domnul?"

38. Si de veti mai zice: "Amenintare de la Domnul", apoi asa zice Domnul: Pentru ca spuneti acea vorba: "Amenintare de la Domnul" cand Eu am trimis sa vi se spuna: Nu mai ziceti "Amenintare de la Domnul",

39. De aceea, iata va voi uita cu totul si va voi parasi, si cetatea aceasta, pe care v-am dat-o voua si parintilor vostri, o voi lepada de la fata Mea,

40. Si voi pune asupra voastra ocara si necinste vesnica care nu se vor uita".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***