Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Facerea (Geneza) 38

1. In vremea aceea s-a intamplat ca Iuda s-a pogorat de la fratii sai si s-a asezat langa un adulamitean, cu numele Hira.

2. Vazand Iuda acolo pe fata unui canaaneu, care se numea Sua, el a luat-o de sotie si a intrat la ea.

3. Si ea, zamislind, a nascut un baiat, si Iuda i-a pus numele Ir.

4. Zamislind iarasi, a nascut alt baiat si i-a pus numele Onan.

5. Si a mai nascut un baiat si i-a pus numele Sela. Si cand a nascut ea acest fiu, Iuda era la Kezib.

6. Apoi Iuda a luat pentru Ir, intaiul nascut al sau, o femeie, cu numele Tamara.

7. Dar Ir, intaiul nascut al lui Iuda, a fost rau inaintea Domnului si de aceea l-a omorat Domnul.

8. Atunci a zis Iuda catre Onan: "Intra la femeia fratelui tau, insoara-te cu ea, in puterea leviratului, si ridica urmasi fratelui tau!"

9. Stiind insa Onan ca nu vor fi urmasii ai lui, de aceea, cand intra la femeia fratelui sau, el varsa samanta jos, ca sa nu ridice urmasi fratelui sau.

10. Ceea ce facea el era rau inaintea lui Dumnezeu si l-a omorat si pe acesta.

11. Atunci a zis Iuda catre Tamara, nora sa, dupa moartea celor doi fii ai sai: "Stai vaduva in casa tatalui tau, pana se va face mare Sela, fiul meu!" Caci isi zicea: "Nu cumva sa moara si acesta, ca si fratii lui!" Si s-a dus Tamara si a trait in casa tatalui ei.

12. Trecand insa vreme multa, a murit fata lui Sua, sotia lui Iuda. Iar Iuda, dupa ce au trecut zilele de jelire, s-a dus in Timna, la cei ce tundeau oile lui, impreuna cu prietenul sau Hira adulamiteanul.

13. Atunci i s-a vestit Tamarei, nora sa, zicandu-i-se: "Iata socrul tau merge la Timna sa-si tunda oile".

14. Iar ea, dezbracand de pe sine hainele sale de vaduvie, s-a infasurat cu un val si, gatindu-se, a iesit si a sezut la poarta Enaim, care este in drumul spre Timna, caci vedea ca Sela crescuse mare si ea nu-i fusese data lui de sotie.

15. Si, vazand-o Iuda, a socotit ca este o femeie naravita, caci n-a cunoscut-o, pentru ca isi avea fata acoperita.

16. Si abatandu-se din cale pe la ea, i-a zis: "Lasa-ma sa intru la tine!" Caci nu stia ca este nora sa. Iar ea a zis: "Ce ai sa-mi dai, daca vei intra la mine?"

17. Iar el i-a raspuns: "Iti voi trimite un ied din turma mea". Si ea a zis: "Bine, dar sa-mi dai ceva zalog pana mi-l vei trimite".

18. Raspuns-a Iuda: "Ce zalog sa-ti dau?" Si ea a zis: "Inelul tau, cingatoarea ta si toiagul ce-l ai in mana". Si el i le-a dat si a intrat la ea si ea a ramas grea.

19. Apoi, sculandu-se, ea s-a dus si-a scos valul sau si s-a imbracat iar cu hainele sale de vaduvie.

20. Iar Iuda a trimis iedul pe adulamitean, prietenul sau, ca sa ia zalogul din mainile femeii. Dar n-a mai gasit-o.

21. Si a intrebat pe oamenii locului aceluia: "Unde este femeia cea naravita, care sedea la Enaim, la drum?" Iar aceia i-au raspuns: "N-a fost aici nici o femeie naravita!"

22. S-a intors deci acela la Iuda si a zis: "N-am gasit-o si oamenii de acolo mi-au spus ca n-a fost acolo nici o femeie naravita!"

23. Atunci Iuda a zis: "Sa si le tie! Numai de nu ne-ar face de batjocura. Iata, eu i-am trimis iedul, dar tu n-ai gasit-o".

24. Dar, cam dupa vreo trei luni, i s-a spus lui Iuda: "Tamara, nora ta, a cazut in desfranare si iata a ramas insarcinata din desfranare". Iar Iuda a zis: "Scoateti-o si sa fie arsa".

25. Dar cand o duceau, ea a trimis la socrul sau, zicand: "Eu sunt ingreunata de acela ale caruia sunt lucrurile acestea". Apoi a adaugat: "Afla al cui e inelul acesta, cingatoarea aceasta si toiagul acesta!"

26. Si le-a cunoscut Iuda si a zis: "Tamara e mai dreapta decat mine, pentru ca nu am dat-o lui Sela, fiul meu". Si n-a mai cunoscut-o pe ea.

27. Iar cand era sa nasca, s-a aflat ca are in pantece doi gemeni.

28. In vremea nasterii s-a ivit mana unuia, iar moasa a luat si i-a legat la mana un fir de ata rosie, zicand: "Acesta a iesit intai".

29. Dar acesta si-a tras mana inapoi si indata a iesit fratele lui. Si ea a zis: "Cum ai rupt tu piedica? Ruptura sa fie asupra ta!" Si i-a pus numele Fares.

30. Dupa aceea a iesit si fratele lui, cu firul de ata rosie la mana, si i s-a pus numele Zara.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***