Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Facerea (Geneza) 37

1. Iacov a locuit in tara Canaan, unde locuise si Isaac, tatal sau.

2. Iata acum si istoria urmasilor lui Iacov: Iosif, fiind de saptesprezece ani, pastea oile tatalui sau impreuna cu fratii sai. Petrecandu-si copilaria cu feciorii Bilhai si cu feciorii Zilpei, femeile tatalui sau, Iosif aducea lui Israel, tatal sau, vesti despre purtarile lor rele.

3. Si iubea Israel pe Iosif mai mult decat pe toti ceilalti fii ai sai, pentru ca el era copilul batranetilor lui, si-i facuse haina lunga si aleasa.

4. Fratii lui, vazand ca tatal lor il iubea mai mult decat pe toti fiii sai, il urau si nu puteau vorbi cu el prietenos.

5. Visand insa Iosif un vis, l-a spus fratilor sai,

6. Zicandu-le: "Ascultati visul ce am visat:

7. Parca legam snopi in tarina si snopul meu parca s-a sculat si statea drept, iar snopii vostri s-au strans roata si s-au inchinat snopului meu".

8. Iar fratii lui au zis catre el: "Nu cumva ai sa domnesti peste noi? Sau poate ai sa ne stapanesti?" Si l-au urat inca si mai mult pentru visul lui si pentru spusele lui.

9. Si a mai visat el alt vis si l-a spus tatalui sau si fratilor sai, zicand: "Iata am mai visat alt vis: soarele si luna si unsprezece stele mi se inchinau mie".

10. Si-l povesti tatalui sau si fratilor sai, iar tatal sau l-a certat si i-a zis: "Ce inseamna visul acesta pe care l-ai visat? Au doara eu si mama ta si fratii tai vom veni si ne vom inchina tie pana la pamant?"

11. De aceea il pizmuiau fratii lui, iar tatal sau pastra cuvintele acestea in inima lui.

12. S-au dus dupa aceea fratii lui sa pasca oile tatalui lor la Sichem.

13. Si Israel a zis catre Iosif: "Fratii tai pasc oile la Sichem. Vino, dar, sa te trimit la ei". Iar el a zis: "Ma duc, tata!"

14. Apoi Israel a zis catre Iosif: "Du-te si vezi de sunt sanatosi fratii tai si oile si sa-mi aduci raspuns!" L-a trimis astfel din valea Hebronului si Iosif s-a dus la Sichem.

15. Dupa aceea l-a gasit un om ratacind pe camp si l-a intrebat omul acela si i-a zis: "Ce cauti?"

16. Iar el a zis: "Caut pe fratii mei. Spune-mi, unde pasc ei oile?"

17. Zisu-i-a omul acela: "S-au dus de aici, caci i-am auzit zicand: Haidem la Dotain!" Si s-a dus Iosif dupa fratii sai si i-a gasit la Dotain.

18. Iar ei, vazandu-l de departe, pana a nu se apropia de ei, au inceput a unelti asupra lui sa-l omoare;

19. Si au zis unii catre altii: "Iata visatorul acela de vise vine!

20. Haidem sa-l omoram, sa-l aruncam intr-un put si sa zicem ca l-a mancat o fiara salbatica si vom vedea ce se va alege de visele lui!"

21. Auzind insa aceasta, Ruben a voit sa-l scape din mainile lor, zicand: "Sa nu-i ridicam viata!"

22. Apoi Ruben a adaugat: "Sa nu varsati sange! Aruncati-l in putul acela din pustie, dar mainile sa nu vi le puneti pe el!" Iar aceasta o zicea el cu gandul de a-l scapa din mainile lor si a-l trimite acasa la tatal sau.

23. Cand insa a sosit Iosif la fratii sai, ei au dezbracat pe Iosif de haina cea lunga si aleasa, cu care era imbracat,

24. Si l-au luat si l-au aruncat in put; dar putul era gol si nu avea apa.

25. Dupa aceea sezand sa manance paine si cautand cu ochii lor, ei au vazut venind dinspre Galaad o caravana de Ismaeliti, ale caror camile erau incarcate cu tamaie, eu balsam si cu smirna, pe care le duceau in Egipt.

26. Atunci a zis Iuda catre fratii sai: "Ce vom folosi de vom ucide pe fratele nostru si vom ascunde sangele lui?

27. Haidem sa-l vindem Ismaelitilor acestora, neridicandu-ne mainile asupra lui, pentru ca e fratele nostru si trupul nostru". Si au ascultat fratii lui.

28. Iar cand au trecut negustorii Madianiti pe acolo, fratii au tras si au scos pe Iosif din put si l-au vandut pe el Ismaelitilor cu douazeci de arginti. Si acestia au dus pe Iosif in Egipt.

29. Cand insa s-a intors Ruben la put si n-a vazut pe Iosif in put, el si-a rupt hainele,

30. Si intorcandu-se la fratii sai, a zis: "Baiatul nu este! Incotro sa apuc eu acum?"

31. Atunci ei au luat haina lui Iosif si, junghiind un ied, au muiat haina in sange;

32. Apoi au trimis dupa haina cea lunga si aleasa si au adus-o la tatal lor, spunand. "Am gasit aceasta; vezi de este haina fiului tau sau nu!"

33. Si a cunoscut-o Iacov si a zis: "Este haina fiului meu! L-a mancat o fiara salbatica; o fiara l-a sfasiat pe Iosif!"

34. Atunci si-a rupt Iacov hainele sale si-a acoperit cu sac coapsele si a plans pe fiul sau zile multe.

35. Dupa aceea s-au adunat toti feciorii lui si toate fetele lui si au venit sa-l mangaie; dar el nu voia sa se mangaie, ci zicea: "Plangand, ma voi pogori in locuinta mortilor la fiul meu!" Si-l plangea astfel tatal sau.

36. Iar Madianitii au vandut pe Iosif in Egipt lui Putifar, dregator si comandant al garzii la curtea lui Faraon.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***