Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Facerea (Geneza) 32

1. Dupa aceea Iacov s-a dus in calea sa. Si cautand, el a vazut ostirea lui Dumnezeu tabarata, caci l-au intampinat ingerii lui Dumnezeu.

2. Iacov insa, cand i-a vazut, a zis: "Aceasta este tabara lui Dumnezeu!" Si a pus locului aceluia numele Mahanaim, adica doua tabere.

3. Apoi a trimis Iacov soli inaintea sa, la fratele sau Isav, in tinutul Seir din tara Edomului,

4. Si le-a poruncit, zicand: "Asa sa ziceti catre domnul meu Isav: Asa graieste robul tau Iacov: Am stat la Laban si am trait la el pana acum.

5. Am boi si asini, oi, slugi si slujnice, si am trimis sa vesteasca pe domnul meu Isav, ca sa afle robul tau bunavointa inaintea ta".

6. Si intorcandu-se la Iacov, i-au spus solii: "Am fost la fratele tau Isav si iata el vine in intampinarea ta cu patru sute de oameni".

7. Iacov insa s-a spaimantat foarte si nu stia ce sa faca. Si a impartit oamenii, care erau cu el, boii, oile si camilele in doua tabere.

8. Si a zis Iacov: "De va navali Isav asupra unei tabere si o va bate, va scapa cealalta tabara".

9. Apoi Iacov a zis: "Dumnezeul tatalui meu Avraam si Dumnezeul tatalui meu Isaac, Doamne, Tu, Cel ce mi-ai zis: Intoarce-te in tara ta de nastere, si Eu iti voi face bine,

10. Nu sunt vrednic de toate indurarile Tale si de toate binefacerile ce mi-ai aratat mie, robului Tau, ca numai cu toiagul am trecut deunazi Iordanul acesta, iar acum am doua tabere;

11. Izbaveste-ma dar din mana fratelui meu, din mana lui Isav, caci ma tem de el, ca nu cumva sa vina si sa ma omoare pe mine si pe aceste mame cu copii.

12. Caci Tu ai zis: iti voi face bine si voi inmulti neamul tau ca nisipul marii, cat nu se va putea numara din pricina multimii".

13. Si a ramas acolo in noaptea aceea. Apoi a luat din cele ce avea si a trimis dar fratelui sau Isav:

14. Doua sute de capre si douazeci de tapi, doua sute de oi si douazeci de berbeci,

15. Treizeci de camile mulgatoare cu manjii lor, patruzeci de vaci si zece tauri, douazeci de asine si zece asini.

16. Si a dat fiecare din aceste turme deosebi in seama slugilor sale si a zis slugilor sale: "Treceti inaintea mea si sa fie departate turmele una de alta".

17. Celui dintai i-a poruncit, zicand: "Cand te va intalni fratele meu Isav si te va intreba: Al cui esti tu si unde te duci, si ale cui sunt acestea, ce merg inaintea ta,

18. Sa zici: Ale robului tau Iacov; e dar trimis lui Isav, stapanul meu. Iata vine si el dupa noi!"

19. Asa a poruncit Iacov si slugii celei de a doua si celei de a treia si tuturor celor ce mergeau cu turmele, zicand: "Asa sa spuneti lui Isav, cand il veti intalni.

20. Si sa-i mai spuneti: Iata si el, robul tau Iacov, vine dupa noi". Caci isi zicea: Voi imblanzi fata lui cu darurile ce-mi merg inainte si numai dupa aceea voi vedea fata lui, si asa poate ma va primi.

21. Si au pornit darurile inaintea lui, iar el a ramas noaptea aceea in tabara.

22. Dar s-a sculat noaptea si luand pe cele doua femei ale sale si pe cele doua roabe si pe cei unsprezece copii ai sai, a trecut Iabocul prin vad.

23. Iar dupa ce i-a luat si i-a trecut raul, a trecut si toate ale sale.

24. Ramanand Iacov singur, s-a luptat Cineva cu dansul pana la revarsatul zorilor.

25. Vazand insa ca nu-l poate rapune Acela, S-a atins de incheietura coapsei lui si i-a vatamat lui Iacov incheietura coapsei, pe cand se lupta cu el.

26. Si i-a zis: "Lasa-Ma sa plec, ca s-au ivit zorile!" Iacov I-a raspuns: "Nu Te las pana nu ma vei binecuvanta".

27. Si l-a intrebat Acela: "Care iti este numele?" Si el a zis: "Iacov!"

28. Zisu-i-a Acela: "De acum nu-ti va mai fi numele Iacov, ci Israel te vei numi, ca te-ai luptat cu Dumnezeu si cu oamenii si ai iesit biruitor!"

29. Si a intrebat si Iacov, zicand: "Spune-mi si Tu numele Tau!" Iar Acela a zis: "Pentru ce intrebi de numele Meu? El e minunat!" Si l-a binecuvantat acolo.

30. Si a pus Iacov locului aceluia numele Peniel, adica fata lui Dumnezeu, caci si-a zis: "Am vazut pe Dumnezeu in fata si mantuit a fost sufletul meu! "

31. Iar cand rasarea soarele, trecuse de Peniel, dar el schiopata din pricina soldului.

32. De aceea fiii lui Israel pana astazi nu mananca muschiul de pe sold, pentru ca Cel ce S-a luptat a atins incheietura soldului lui Iacov, in dreptul acestui muschi.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***