Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Facerea (Geneza) 30

1. Iar Rahila, vazand ca ea n-a nascut lui Iacov nici un fiu, a prins pizma pe sora sa si a zis lui Iacov: "Da-mi copii, iar de nu, voi muri".

2. Maniindu-se insa Iacov pe Rahila, i-a zis: "Au doara eu sunt Dumnezeu, Care a starpit rodul pantecelui tau?"

3. Atunci Rahila a zis catre Iacov: "Iata roaba mea Bilha; intra la ea si ea va naste pe genunchii mei si voi avea si eu copii printr-insa".

4. Si i-a dat pe Bilha, roaba sa, de femeie si a intrat Iacov la ea;

5. Iar Bilha, roaba Rahilei, a zamislit si a nascut lui Iacov un fiu.

6. Atunci Rahila a zis: "Dumnezeu mi-a facut dreptate, a auzit glasul meu si mi-a dat fiu". De aceea i-a pus numele Dan.

7. Si a zamislit iarasi Bilha, roaba Rahilei, si a mai nascut un fiu lui Iacov;

8. Iar Rahila a zis: "Lupta dumnezeiasca m-am luptat cu sora mea, am biruit si am ajuns deopotriva cu sora mea!" De aceea i-a pus numele Neftali.

9. Lia insa, vazand ca a incetat de a mai naste, a luat pe roaba sa Zilpa si a dat-o lui Iacov de femeie si el a intrat la ea;

10. Zilpa, roaba Liei, a nascut lui Iacov un fiu.

11. Atunci a zis Lia: "Noroc" Si i-a pus numele Gad.

12. Apoi iarasi a zamislit Zilpa, roaba Liei, si a nascut lui Iacov alt fiu.

13. Si a zis Lia: "Spre fericirea mea s-a nascut, ca ma vor ferici femeile!" Si i-a pus numele Aser.

14. Iar pe vremea seceratului graului s-a dus Ruben si, gasind in tarina mandragore, le-a adus la mama sa Lia. Rahila insa a zis catre Lia, sora sa: "Da-mi si mie din mandragorele fiului tau!"

15. Iar Lia a zis: "Nu-ti ajunge ca mi-ai luat barbatul? Vrei sa iei si mandragorele fiului meu?" Si Rahila a zis: "Nu asa, ci pentru mandragorele fiului tau, sa se culce Iacov noaptea aceasta cu tine!"

16. Venind Iacov seara de la camp, i-a iesit Lia inainte si i-a zis: "Sa intri la mine astazi, ca te-am cumparat cu mandragorele fiului meu!" Si in noaptea aceea s-a culcat Iacov cu ea.

17. Si a auzit Dumnezeu pe Lia si ea a zamislit si a nascut lui Iacov al cincilea fiu.

18. Atunci a zis Lia: "Mi-a dat rasplata Dumnezeu pentru ca am dat barbatului meu pe roaba mea". Si a pus copilului numele Isahar, adica rasplata.

19. Apoi a mai zamislit Lia inca o data si a nascut lui Iacov al saselea fiu.

20. Si a zis Lia: "Dar minunat mi-a daruit Dumnezeu in timpul de acum! De acum barbatul meu va sedea la mine, ca i-am nascut sase feciori". Si a pus copilului numele Zabulon.

21. Dupa aceea Lia a mai nascut o fata si i-a pus numele Dina.

22. Dar si-a adus aminte Dumnezeu si de Rahila si a auzit-o Dumnezeu si i-a deschis pantecele.

23. Si zamislind, ea a nascut lui Iacov un fiu; si a zis Rahila: "Ridicat-a Dumnezeu ocara de la mine!"

24. Si a pus copilului numele Iosif, zicand: "Domnul imi va mai da si alt fiu!"

25. Iar dupa ce a nascut Rahila pe Iosif, Iacov a zis catre Laban: "Lasa-ma sa plec, sa ma duc la mine, in pamantul meu.

26. Da-mi femeile mele si copiii mei, pentru care ti-am slujit, ca sa ma duc, caci tu stii ce slujba ti-am facut".

27. Laban insa i-a zis: "De am aflat har inaintea ta, mai ramai la mine! Caci vad bine ca Dumnezeu m-a binecuvantat prin venirea ta".

28. Apoi a adaugat: "Spune simbria ce voiesti si-ti voi da-o!"

29. Iacov insa i-a raspuns: "Tu stii cum ti-am slujit si cum sunt vitele tale, de cand am venit eu la tine;

30. Caci erau putine cand am venit eu, iar de atunci s-au inmultit si te-a binecuvantat Dumnezeu prin venirea mea. Cand insa am sa lucrez eu si pentru casa mea?"

31. Raspunsu-i-a Laban: "Ce sa-ti dau?" Si Iacov a zis: "Sa nu-mi dai nimic. Dar de faci ce-ti voi spune eu, voi mai paste si voi mai pazi oile tale.

32. Sa treaca astazi toate oile tale pe dinaintea noastra si sa despartim din ele orice oaie pestrita sau tarcata sau neagra, iar dintre capre cele pestrite sau tarcate: aceea sa fie simbria mea.

33. Credinciosia mea va raspunde pentru mine inaintea ta maine, cand vei veni sa-mi statornicesti simbria: tot ce nu va fi baltat sau tarcat intre caprele mele si tot ce nu va fi tarcat sau negru intre oile mele se va socoti ca furat de mine".

34. Zis-a Laban catre el: "Bine, sa fie cum zici tu!"

35. Si a ales Iacov in ziua aceea tapii cei vargati sau pestriti si toate caprele baltate sau tarcate, toate cate erau cu cit de putin alb, si toate oile tarcate sau negre si le-a dat in seama fiilor sai.

36. Iar Laban a hotarat ca departarea intre dansul si oile lui Iacov sa fie cale de trei zile. Si a ramas Iacov sa pasca celelalte oi ale lui Laban.

37. Dupa aceea si-a luat Iacov nuiele verzi de plop, de migdal si de paltin, si a crestat pe ele dungi albe, luand de pe nuiele fasii de coaja pana la albeata nuielelor.

38. Apoi punea nuielele crestate in jgheaburile de adapat, ca, venind sa bea, oile sa zamisleasca inaintea nuielelor din adapatori.

39. Si zamisleau oile cum erau nuielele si fatau oile miei pestriti, tarcati si negri.

40. Iar mieii acestia ii alegea Iacov si punea inaintea oilor lui Laban numai tot ce era pestrit si tot ce era negru; dar turmele sale le tinea despartite si nu le amesteca cu oile lui Laban.

41. Afara de aceasta Iacov, cand zamisleau oile cele bune, punea nuiele pestrite in adapatori inaintea lor, ca sa zamisleasca ele cum erau nuielele;

42. Iar cand zamisleau cele rele, nu le punea nuielele si asa cele ce se cuveneau lui Laban erau slabe, iar cele ce se cuveneau lui Iacov erau voinice.

43. De aceea s-a imbogatit omul acesta foarte, foarte tare, si avea multime de vite marunte si vite mari, roabe si robi, camile si asini.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***