Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Facerea (Geneza) 27

1. Iar dupa ce a imbatranit Isaac si au slabit vederile ochilor sai, a chemat pe Isav, pe fiul sau cel mai mare, si i-a zis: "Fiul meu!" Zis-a acela: "Iata-ma!"

2. Si Isaac a zis: "Iata, eu am imbatranit si nu stiu ziua mortii mele.

3. Ia-ti dara uneltele tale, tolba si arcul, si iesi la camp si adu-mi ceva vanat;

4. Sa-mi faci mancare, cum imi place mie, si adu-mi sa mananc, ca sa te binecuvanteze sufletul meu pana nu mor!"

5. Rebeca insa a auzit ce a zis Isaac catre fiul sau Isav. S-a dus deci Isav la camp sa vaneze ceva pentru tatal sau;

6. Iar Rebeca a zis catre Iacov, fiul cel mai mic: "Iata, eu am auzit pe tatal tau graind cu Isav, fratele tau, si zicand:

7. "Adu vanat si fa-mi o mancare sa mananc si sa te binecuvantez inaintea Domnului, pana a nu muri".

8. Acum dar, fiul meu, asculta ce am sa-ti poruncesc:

9. Du-te la turma, adu-mi de acolo doi iezi tineri si buni si voi face din ei mancare, cum ii place tatalui tau;

10. Iar tu o vei duce tatalui tau sa manance, ca sa te binecuvanteze tatal tau inainte de a muri".

11. Iacov insa a zis catre Rebeca, mama sa: "Isav, fratele meu, e om paros, iar eu n-am par.

12. Nu cumva tatal meu sa ma pipaie si voi fi in ochii lui ca un inselator si in loc de binecuvantare, voi atrage asupra-mi blestem".

13. Zis-a mama sa: "Fiul meu, asupra mea sa fie blestemul acela; asculta numai povata mea si du-te si adu-mi iezii!"

14. Atunci, ducandu-se Iacov, a luat si a adus mamei sale iezii, iar mama sa a gatit mancare, cum ii placea tatalui lui.

15. Apoi a luat Rebeca haina cea mai frumoasa a lui Isav, fiul ei cel mai mare, care era la ea in casa, si a imbracat pe Iacov, fiul ei cel mai mic;

16. Iar cu pieile iezilor a infasurat bratele si partile goale ale gatului lui.

17. Si a dat mancarea si painea ce gatise in mainile lui Iacov, fiul sau,

18. Si acesta a intrat la tatal sau si a zis: "Tata!" Iar acela a raspuns: "Iata-ma! Cine esti tu, copilul meu?"

19. Zis-a Iacov catre tatal sau: "Eu sunt Isav, intaiul tau nascut. Am facut precum mi-ai poruncit; scoala si sezi de mananca din vanatul meu, ca sa ma binecuvanteze sufletul tau!"

20. Zis-a Isaac catre fiul sau: "Cum l-ai gasit asa curand, fiul meu?" Si acesta a zis: "Domnul Dumnezeul tau mi l-a scos inainte".

21. Zis-a Isaac iarasi catre Iacov: "Apropie-te sa te pipai, fiul meu, de esti tu fiul meu Isav sau nu".

22. Si s-a apropiat Iacov de Isaac, tatal sau, iar acesta l-a pipait si a zis: "Glasul este glasul lui Iacov, iar mainile sunt mainile lui Isav".

23. Dar nu l-a cunoscut, pentru ca mainile lui erau paroase, ca mainile fratelui sau Isav; si l-a binecuvantat.

24. Si a mai zis: "Tu oare esti fiul meu Isav?" Si Iacov a raspuns: "Eu".

25. Zis-a Isaac: "Adu-mi si voi manca din vanatul fiului meu, ca sa te binecuvanteze sufletul meu!" Si i-a adus si a mancat; apoi i-a adus si vin si a baut.

26. Dupa aceea Isaac, tatal sau, i-a zis: "Apropie-te, fiule, si ma saruta!" a

27. Atunci s-a apropiat Iacov si l-a sarutat. Si a simtit Isaac mirosul hainei lui si l-a binecuvantat si a zis: "Iata, mirosul fiului meu e ca mirosul unui camp bogat, pe care l-a binecuvantat Domnul.

28. Sa-ti dea tie Dumnezeu din roua cerului si din belsugul pamantului, paine multa si vin.

29. Sa-ti slujeasca popoarele si capeteniile sa se inchine inaintea ta; sa fii stapan peste fratii tai si feciorii mamei tale sa ti se inchine tie; cel ce te va blestema sa fie blestemat si binecuvantat sa fie cel ce te va binecuvanta!"

30. Indata ce a ispravit Isaac de binecuvantat pe Iacov, fiul sau, si cum a iesit Iacov de la fata tatalui sau Isaac, a venit si Isav cu vanatul lui.

31. A facut si el bucate si le-a adus tatalui sau si a zis catre tatal sau: "Scoala, tata, si mananca din vanatul fiului tau, ca sa ma binecuvanteze sufletul tau!"

32. Iar Isaac, tatal sau, i-a zis: "Cine esti tu?" Iar el a zis: "Eu sunt Isav, fiul tau cel intai-nascut!"

33. Atunci s-a cutremurat Isaac cu cutremur mare foarte si a zis: "Dar cine-i acela, care a cautat si mi-a adus vanat si am mancat de la el inainte de a veni tu si l-am binecuvantat si binecuvantat va fi?"

34. Iar Isav, auzind cuvintele tatalui sau Isaac, a strigat cu glas mare si foarte dureros si a zis catre tatal sau: "Binecuvanteaza-ma si pe mine, tata!"

35. Zis-a Isaac catre el: "A venit fratele tau cu inselaciune si a luat binecuvantarea ta".

36. Iar Isav a zis: "Din pricina oare ca-l cheama Iacov, de aceea m-a inselat de doua ori? Deunazi mi-a rapit dreptul de intai-nascut, iar acum mi-a rapit binecuvantarea mea". Apoi a zis Isav catre tatal sau: "Nu mi-ai pastrat si mie binecuvantare, tata?"

37. Raspuns-a Isaac si a zis lui Isav: "Iata, stapan l-am facut peste tine si pe toti fratii lui i-am facut lui robi; cu paine si cu vin l-am daruit. Dar cu tine ce sa fac, fiul meu?"

38. Si a zis Isav catre tatal sau: "Tata, oare numai o binecuvantare ai tu? Binecuvanteaza-ma si pe mine, tata:" Si cum Isaac tacea, Isav si-a ridicat glasul si a inceput a plange.

39. Atunci, raspunzand Isaac, tatal lui, a zis catre el: "Iata, locuinta ta va fi un pamant manos si cerul iti va trimite roua sa;

40. Cu sabia ta vei trai si vei fi supus fratelui tau; va veni insa vremea cand te vei ridica si vei sfarama jugul lui de pe grumazul tau".

41. De aceea ura Isav pe Iacov pentru binecuvantarea cu care-l binecuvantase tatal sau. Si a zis Isav in cugetul sau: "Se apropie zilele de jelire pentru tatal meu; atunci am sa ucid pe Iacov, fratele meu!"

42. Dar i s-a spus Rebecai cuvintele lui Isav, fiul cel mai mare, si ea a trimis de a chemat pe Iacov, fiul ei cel mai mic, si i-a zis: "Iata Isav, fratele tau, vrea sa se razbune pe tine, omorandu-te.

43. Acum dar, fiul meu, asculta povata mea si, sculandu-te, fugi la Haran, in Mesopotamia, la fratele meu Laban,

44. Si stai la el catva timp, pana se va potoli mania fratelui tau

45. Si pana va mai uita el ce i-ai facut. Atunci voi trimite si te voi lua de acolo. Pentru ce sa raman eu intr-o singura zi fara de voi amandoi?"

46. Apoi Rebeca a zis catre Isaac: "Sunt scarbita de viata mea, din pricina fetelor Heteilor. Daca-si ia si Iacov femeie ca acestea, din fetele pamantului acestuia, atunci la ce-mi mai e buna viata?"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***