Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea intaia a lui Ezdra 4

1. Auzind vrajmasii lui Iuda si ai lui Veniamin ca cei ce s-au intors din robie zidesc templu Domnului Dumnezeului lui Israel,

2. Au venit la Zorobabel si au zis catre el: "Sa zidim si noi cu voi, pentru ca si noi, ca si voi, cautam pe Dumnezeul vostru si Lui Ii aducem jertfe inca din zilele lui Asarhadon, regele Asiriei, care ne-a adus aici".

3. Iar Zorobabel, Iosua si celelalte capetenii ale semintiilor lui Israel le-au zis: "Nu se cuvine sa ziditi impreuna cu noi templu Dumnezeului nostru, ci numai noi singuri vom zidi templu Domnului Dumnezeului lui Israel, precum ne-a poruncit Cirus, regele Persilor".

4. Atunci poporul jarii aceleia a inceput sa descurajeze poporul lui Iuda si sa-l impiedice de la zidire,

5. Cumparand contra lor pe sfetnicii regelui, ca sa zadarniceasca planul lor in toate zilele lui Cirus, regele Persilor, pana in zilele lui Darie, regale Persilor.

6. Si sub domnia lui Ahasveros, pe la inceputul domniei acestuia, au scris plangere impotriva locuitorilor lui Iuda si ai Ierusalimului.

7. Si in zilele lui Artaxerxe, Bislam, Mitridat, Tabeel si ceilalti tovarasi ai lor au scris lui Artaxerxe, regele Persilor. Si scrisoarea a fost scrisa cu slove aramaice si in limba aramaica.

8. Si sfetnicul Rehum cu scriitorul Simsai inca au scris catre regele Artaxerxe urmatoarea scrisoare impotriva Ierusalimului:

9. "Atunci Rehum, carmuitorul, si Simsai scriitorul si ceilalti tovarasi ai lor: Dineii si Arfarsateii, Tarpeleii, Afarseii, Erecii, Babilonienii, Suzienii, Dehaveii,

10. Elamitii si celelalte popoare, pe care stralucitul si marele Asurbanipal le-a stramutat si le-a asezat in cetatile Samariei si in celelalte cetati de peste rau, scriu catre regele Artaxerxe...".

11. Iata copia de pe scrisoarea ce au trimis catre regele Artaxerxe: "Slugile tale, oamenii de dincolo de Eufrat...

12. Cunoscut sa fie regelui ca Iudeii care au plecat de la tine si au venit la noi la Ierusalim rezidesc cetatea cea rea si razvratita si fac ziduri, si temeliile le-au si ispravit.

13. Si sa mai stie regele ca, daca cetatea aceasta se va zidi si zidurile ei se vor face din nou, atunci Iudeii nu vor plati nici bir, nici dari, nici vama si pagube se vor face vistieriei regale.

14. Si fiindca noi mancam sare de la curtea regelui si nu putem suferi sa vedem pe rege pagubit, de aceea dam de stire regelui:

15. Sa se caute in cartea faptelor parintilor tai si in cartea faptelor vei gasi si vei afla ca cetatea aceasta este cetate razvratita si primejdioasa pentru regi si tinuturi si ca din vechime s-au petrecut in ea abateri, din care pricina a si fost pustiita cetatea aceasta.

16. De aceea noi instiintam pe rege ca, daca cetatea aceasta se va ispravi de zidit si zidurile ei se vor face, atunci nu vei mai avea stapanire peste rau".

17. Iar regele a trimis raspunsul urmator lui Rehum carmuitorul si lui Simsai scriitorul si celorlalti tovarasi ai lor, care locuiesc in Samaria si in celelalte cetati de peste rau.

18. "Pace... Scrisoarea ce mi-ati trimis a fost citita cu luare-aminte inaintea noastra,

19. Si s-a dat din partea noastra porunca de s-a cercetat si s-a aflat ca cetatea aceea de mult s-a razvratit impotriva regilor ti ca s-a facut in ea tulburari si rascoale;

20. Si ca au fost in Ierusalim regi puternici care au stapanit toata latura cea de peste rau si carora li s-au platit bir si vama.

21. Asadar, porunca dati ca oamenii aceia sa inceteze de a mai lucra si ca cetatea aceea sa nu se mai zideasca, pana nu va veni porunca de la mine;

22. Si sa fiti cu luare-aminte, ca sa nu va scape ceva nebagat in seama in treburile acestea. De ce ingaduiti inmultirea lucrarilor vatamatoare in paguba regelui?"

23. Indata ce s-a citit scrisoarea aceasta a regelui Artaxerxe, inaintea lui Rehum si a lui Simsai scriitorul si a tovarasilor lor, acestia au trimis indata la Ierusalim si cu puterea armelor au oprit lucrarile Iudeilor.

24. Atunci s-au oprit lucrarile la templul lui Dumnezeu cel din Ierusalim, si oprirea aceasta a tinut pana in anul al doilea al domniei lui Darie, regele Persilor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***