Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 9

1. "Asculta, Israele, de acum tu vei trece Iordanul, ca sa intri si sa cuprinzi popoare mai mari si mai puternice decat tine si cetati mari cu ziduri pana la cer,

2. Precum si pe poporul cei mare, mult la numar si inalt la statura, pe fiii lui Enac, de care tu ai auzit spunandu-se: Cine se va impotrivi fiilor lui Enac?"

3. Afla dar astazi ca Domnul Dumnezeul tau merge inaintea ta. Acesta este foc mistuitor: pierde-i-va si-i va dobori inaintea ta, si tu ii vei izgoni si-i vei omori curand, cum ji-a grait Domnul.

4. Cand ii va izgoni Domnul Dumnezeul tau de la fata ta, sa nu zici in inima ta: "Pentru dreptatea mea m-a adus Domnul sa stapanesc pe acest pamant bun", caci pentru necredinciosia popoarelor acestora le izgoneste Domnul de la fata ta.

5. Nu pentru dreptatea ta si nici pentru dreptatea inimii tale mergi sa mostenesti pamantul lor, ci pentru necredinta si faradelegile popoarelor acestora le izgoneste Domnul Dumnezeul tau de la fata ta si ca sa implineasca fagaduinta cu care S-a jurat Domnul parintilor tai: lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov.

6. De aceea sa stii astazi ca nu pentru dreptatea ta iti da Domnul Dumnezeul tau sa mostenesti acest pamant bun, ca tu esti un popor tare la cerbice.

7. Tine minte si nu uita de cate ori ai maniat pe Domnul Dumnezeul tau in pustie; din ziua cand ati iesit din pamantul Egiptului si pana ce au sosit la locul acesta, necontenit v-ati impotrivit Domnului.

8. La Horeb ati maniat pe Domnul si ati pornit pe Domnul asupra voastra, asa incat a vrut sa va piarda.

9. Cand m-am suit eu pe munte, ca sa primesc lespezile de piatra, tablele legamantului, pe care 1-a incheiat Domnul cu voi, am stat in munte patruzeci de zile si patruzeci de nopti,

10. Si nici paine n-am mancat, nici apa n-am baut. Atunci mi-a dat Domnul doua table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu; pe acelea erau scrise toate cuvintele pe care vi le-a grait Domnul pe munte, din mijlocul focului, in ziua adunarii.

11. Dar dupa trecerea celor patruzeci de zile si patruzeci de nopti, cand mi-a dat Domnul cele doua table de piatra, tablele legamantului, mi-a zis Domnul:

12. "Scoala si te pogoara repede de aici, ca s-a razvratit poporul tau pe care l-ai scos din Egipt; curand s-a abatut el de la calea pe care i-am poruncit sa mearga si si-a facut chip turnat".

13. Tot atunci mi-a mai zis Domnul: "De mai multe ori ti-am grait si ti-am zis: Ma uit la poporul acesta si vad ca este popor tare la cerbice.

14. Lasa-Ma dar acum sa-l pierd si sa sterg numele lui de sub cer si voi ridica din tine popor mai mare, mai puternic si mai mult la numar decat ei".

15. Atunci eu m-am intors si m-am pogorat din munte, iar muntele ardea in foc. Cele doua table ale legamantului erau in amandoua mainile mele.

16. Am vazut insa ca voi pacatuiserati inaintea Domnului Dumnezeului vostru, va facuserati un vitel turnat si va abatuserati curand de la calea pe care va poruncise Domnul sa o urmati.

17. Am luat atunci cele doua table si, aruncandu-le cu amandoua mainile mele, le-am sfaramat inaintea ochilor vostri.

18. Apoi am ingenunchiat a doua oara inaintea Domnului, ca si intaia oara, patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc paine si fara sa beau apa; m-am rugat pentru pacatele voastre cu care ati gresit voi, facand rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeului vostru si miniindu-L.

19. Ca eu am fost ingrozit de mania si de iutimea cu care Se maniase Domnul pe voi, voind sa va piarda. Si m-a auzit Domnul si de data aceasta.

20. Atunci Se maniase Domnul foarte tare si pe Aaron, vrand sa-l piarda si pe el; dar m-am rugat eu in vremea aceea si pentru Aaron.

21. Iar pacatul vostru pe care l-ati facut, adica vitelul, l-am luat, l-am ars in foc, l-am sfaramat si l-am pisat bine, pana cand s-a facut marunt ca praful, si. praful acesta l-am aruncat in paraul ce curgea din munte.

22. La Tabeerah, la Masa si la Chibrot-Hataava voi iarasi ati maniat pe Domnul Dumnezeul vostru.

23. Cand v-a trimis Domnul din Cades-Barnea, zicand: Mergeti de luati pamantul pe care vi-l dau Eu, v-ati impotrivit poruncii Domnului Dumnezeului vostru si nu l-ati crezut, nici n-ati ascultat glasul Lui.

24. Nesupusi ati fost Domnului chiar din ziua cand am inceput a va cunoaste.

25. Ingenunchind, asadar, inaintea Domnului, m-am rugat eu patruzeci de zile si patruzeci de nopti, caci Domnul zisese sa va piarda. Eu insa m-am rugat Domnului si am zis:

26. Stapane Doamne, Imparate, Dumnezeule, nu pierde pe poporul Tau si mostenirea Ta, pe care l-ai izbavit cu marirea puterii Tale si pe care l-ai scos din Egipt cu mana tare si cu bratul Tau cel inalt.

27. Adu-Ti aminte de robii Tai: Avraam, Isaac si Iacov, carora Te-ai jurat pe Tine Insuti; nu Te uita la cerbicia poporului acestuia, nici la necredinta lui, nici la pacatele lui,

28. Ca cei ce traiesc in pamantul de unde ne-ai scos Tu sa nu zica: Domnul nu i-a putut duce in pamantul ce le-a fagaduit si, urandu-i, i-a scos ca sa-i omoare in pustiu.

29. Ei sunt poporul Tau si mostenirea Ta, pe care l-ai scos din pamantul Egiptului cu puterea Ta cea mare si cu bratul Tau cel inalt".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***