Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 25

1. "De va fi neintelegere intre oameni, sa fie adusi la judecata si sa fie judecati; celui drept sa i se dea dreptate, iar cel vinovat sa se osandeasca.

2. Daca celui vinovat i se va cuveni bataie, sa porunceasca judecatorii sa fie pus jos si sa fie batut inaintea lor, dupa masura vinovatiei lui.

3. I se pot da pana la patruzeci de lovituri, iar nu mai mult, ca nu cumva fratele tau, din pricina multelor lovituri, sa fie schilodit inaintea ochilor tai.

4. Sa nu legi gura boului care treiera.

5. De vor trai fratii impreuna si unul din ei va muri, fara sa aiba fiu, femeia celui mort sa nu se marite in alta parte dupa strain, ci cumnatul ei sa intre la ea, sa si-o ia sotie si sa traiasca cu ea.

6. Intaiul nascut pe care-l va naste ea sa poarte numele fratelui lui cel mort, pentru ca numele acestuia sa nu se stearga din Israel.

7. Iar daca el nu va voi sa ia pe cumnata sa, aceasta sa se duca la poarta cetatii, inaintea batranilor si sa zica: Cumnatul meu nu vrea sa pastreze numele fratelui sau in Israel, nevrand sa se casatoreasca cu mine.

8. Iar batranii cetatii lui sa-l cheme si sa-l sfatuiasca si, daca el se va ridica si va zice: Nu vreau s-o iau,

9. Atunci cumnata lui sa se duca la el acolo, in fata batranilor, sa-i dezlege sandaua din piciorul lui, sa-l scuipe in obraz si sa zica: Asa se cuvine omului care nu vrea sa zideasca fratelui sau casa in Israel.

10. Si casa acestuia se va numi in Israel casa descultului.

11. De se vor bate intre dansii niste barbati, si femeia unuia din ei se va duce ca sa scoata pe barbatul sau din mana celui ce-l bate si, intinzandu-si ea mana, va apuca pe acesta de partile lui rusinoase,

12. Sa i se taie mana ei si sa nu o crute ochiul tau.

13. Sa nu ai in saculetul tau doua feluri de greutati pentru cumpana: unele mai mari si altele mai mici.

14. In casa ta sa nu ai doua feluri de efa: una mai mare si alta mai mica.

15. Greutatile pentru cumpana ta sa fie adevarate si drepte si efa ta sa fie adevarata si dreapta, ca sa se inmulteasca zilele tale pe pamantul pe care ti-l da Domnul Dumnezeul tau de mostenire;

16. Ca uraciune este inaintea Domnului Dumnezeului tau tot cel ce face strambatate.

17. Adu-ti aminte cum s-a purtat cu tine Amalec pe drum, cand veneati voi din Egipt,

18. Si cum te-a intampinat el in cale si a ucis in urma ta pe toti cei slabiti, cand erai ostenit si obosit, netemandu-se de Dumnezeu.

19. Asadar, cand Domnul Dumnezeul tau te va linisti de toti vrajmasii tai, din toate partile, in pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da mostenire ca sa-l stapanesti, sa stergi pomenirea lui Amalec de sub cer. Nu uita aceasta".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***