Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 22

1. "Cand vei vedea boul fratelui tau sau oaia lui ratacite pe camp; sa nu treci pe langa ele, ci sa le intorci fratelui tau.

2. Dar daca fratele tau nu va fi aproape de tine sau nu-l cunosti, sa le duci la casa ta si sa sada la tine pana le va cauta fratele tau si atunci sa i le dai.

3. Asa sa faci si cu asinul lui, asa sa faci si cu haina lui, asa sa faci si cu orice lucru pierdut al fratelui tau pe care el il va pierde si tu il vei gasi; de la aceasta nu te poti da la o parte.

4. Cand vei vedea asinul fratelui tau sau boul lui cazuti in drum, sa nu-i lasi, ci sa-i ridici impreuna cu el.

5. Femeia sa nu poarte vesminte barbatesti, nici barbatul sa nu imbrace haine femeiesti, ca tot cel ce face aceasta, uraciune este inaintea Domnului Dumnezeului tau.

6. Daca in cale, in vreun copac sau pe pamant, vei gasi cuib de pasare cu pui sau cu oua si mama lor va fi sezand pe pui sau pe oua, sa nu iei mama impreuna cu puii;

7. Mamei da-i drumul, iar puii ia-i pentru tine ca sa-ti fie bine si sa se inmulteasca zilele tale.

8. De vei zidi casa noua, sa faci aparatoare pe marginea acoperisului tau, ca sa nu aduci sange asupra casei tale cand va cadea cineva de pe ea.

9. Sa nu semeni via ta cu doua feluri de seminte, ca sa nu-ti faci blestemata strangerea semintelor, pe care tu le semeni impreuna cu roadele viei tale.

10. Sa nu ari cu un bou si cu un asin.

11. Sa nu te imbraci cu haina facuta din doua feluri de fire: de lana si de in.

12. Fa-ti ciucuri in cele patru colturi ale mantiei tale cu care te acoperi.

13. De isi va lua cineva femeie si va intra la dansa,

14. Iar apoi o va uri si va ridica asupra ei invinuiri de lucruri urate, va imprastia zvon rau despre ea si va zice: Am luat femeia aceasta si am intrat la ea si n-am gasit la ea feciorie,

15. Atunci tatal fetei si mama ei sa ia si sa duca semnele fecioriei fetei la batranii cetatii, in poarta;

16. Si tatal fetei sa zica batranilor: Am dat pe fiica mea de femeie acestui om si acum el a urat-o,

17. Si iata ridica asupra ei invinuiri de lucruri urate, zicand: N-am gasit feciorie la fiica ta; dar iata semnele fecioriei fiicei mele. Si sa intinda haina inaintea batranilor cetatii.

18. Atunci batranii acelei cetati sa ia pe barbat si sa-l pedepseasca;

19. Sa puna asupra lui gloaba de o suta de sicli de argint si sa-i dea tatalui fetei, pentru ca a starnit zvonuri rele despre o fata israelita; ea insa sa-i ramana femeie si el sa nu se poata desparti de ea toata viata lui.

20. Iar daca cele spuse vor fi adevarate si nu se va gasi feciorie la fata,

21. Atunci fata sa fie adusa la usa casei tatalui ei si locuitorii cetatii ei sa o ucida cu pietre si sa o omoare, pentru ca a facut lucru de rusine in Israel, desfranandu-se in casa tatalui sau. Si asa sa starpesti raul din mijlocul tau.

22. De se va gasi cineva dormind cu femeie maritata, pe amandoi sa-i dati mortii: si barbatul, care a dormit cu femeia si femeia. Si asa sa starpesti raul din Israel.

23. De va fi vreo fata tanara, logodita cu barbat si cineva o va intalni in cetate si se va culca cu dansa,

24. Sa-i aduceti pe amandoi la poarta cetatii aceleia si sa-i ucideti cu pietre: pe fata pentru ca n-a tipat in cetate, iar pe barbat pentru ca a necinstit pe femeia aproapelui sau. Si asa sa starpesti raul din mijlocul tau.

25. Daca vreun barbat va intalni la camp o fata logodita si, prinzand-o, se va culca cu ea, sa-l ucideti numai pe barbatul care s-a culcat cu ea;

26. Iar fetei sa nu-i faci nimic. Asupra fetei nu este vina de moarte, caci aceasta este tot una ca si cum cineva s-ar ridica asupra aproapelui sau si l-ar omori;

27. Pentru ca el a intalnit-o in camp si, desi fata logodita va fi strigat, n-a avut cine s-o scape.

28. De se va intalni cineva cu o fata nelogodita si o va prinde si se va culca cu ea si vor fi prinsi,

29. Atunci cel ce s-a culcat cu ea sa dea tatalui fetei cincizeci de sicli de argint, iar ea sa-i fie nevasta, pentru ca a necinstit-o; toata viata lui sa nu se poata desparti de ea.

30. Nimeni sa nu ia de sotie pe femeia tatalui sau si sa ridice marginea hainei tatalui sau".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***