Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 12

1. "Iata hotararile si legile pe care trebuie sa va siliti a le implini in pamantul ce Domnul Dumnezeul parintilor vostri vi-l da in stapanire, in toate zilele cit veti trai in pamantul acela.

2. Sa pustiiti toate locurile in care popoarele ce le veti supune au slujit dumnezeilor lor, cele din muntii inalti, cele de pe dealuri si cele de sub orice copac umbros.

3. Sa daramati jertfelnicele lor, sa stricati stalpii lor, sa arderi cu foc copacii lor, sa sfaramati idolii dumnezeilor lor si sa stergeti numele lor din locurile acelea.

4. Iar Domnului Dumnezeului vostru sa nu-I faceti asa;

5. Ci la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul vostru din toate semintiile voastre, ca sa-Si puna numele Sau asupra lui, sa veniti sa-l cercetati.

6. Acolo sa aduceti arderile de tot ale voastre si jertfele voastre, zeciuielile voastre si ridicarea mainilor voastre, fagaduintele voastre, prinoasele voastre cele de buna voie si jertfele voastre de pace, pe intaii nascuti ai vitelor voastre mari si ai vitelor voastre mici;

7. Sa mancati acolo inaintea Domnului Dumnezeului vostru si sa va veseliti cu familiile voastre pentru toate cate au facut mainile voastre si cu cate v-a binecuvantat Domnul Dumnezeul vostru.

8. Sa nu faceti asa cum facem noi acum aici, adica ceea ce i se pare fiecaruia ca este bine;

9. Caci noi acum n-am intrat in locul odihnei si in mostenirea pe care ji-o da Domnul Dumnezeul tau;

10. Ci cand veti trece Iordanul si va veti aseza in pamantul ce vi-l da Domnul Dumnezeul vostru mostenire, cand El va va linisti de toti vrajmasii vostri, care va inconjura, si veti trai la adapost de primejdii,

11. Atunci la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul vostru, ca sa-Si puna numele asupra Lui, acolo sa aduceti tot ce v-am poruncit Eu astazi: arderile de tot ale voastre, jertfele voastre, zeciuielile voastre, ridicarea mainilor voastre si toate cele alese dupa fagaduintele voastre, ce ati fagaduit Domnului Dumnezeului vostru.

12. Sa va veseliti inaintea Domnului Dumnezeului vostru, voi, fiii vostri si fiicele voastre, robii vostri, roabele voastre si levitul cel din mijlocul salasurilor voastre, ca acela n-are parte si mostenire cu voi.

13. Fereste-te de a-ti aduce arderile de tot ale tale in orice loc s-ar intampla,

14. Ci numai in locul acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau in una din semintiile tale, si fa tot ce ti-am poruncit eu astazi.

15. Totusi, cand iti va pofti sufletul, vei putea sa junghii si sa mananci carne oriunde vei trai, dupa binecuvantarea pe care ti-a dat-o Domnul Dumnezeul tau; cel ce va fi necurat si cel ce va fi curat vor putea sa manance carne, cum se mananca cea de caprioara si cea de cerb.

16. Numai sange sa nu mancati, ci sa-l varsati jos ca apa.

17. Tu nu vei putea sa mananci in salasurile tale zeciuiala de la painea ta, de la vinul tau si de la untdelemnul tau, intaii nascuti ai vitelor tale mari si ai vitelor tale marunte, nici darurile tale de buna voie, pe care le-ai fagaduit, nici prinoasele tale cele de buna voie, nici cele ridicate ale mainilor tale,

18. Ci acestea sa le mananci inaintea Domnului Dumnezeului tau, in locul acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, tu si fiul tau, fiica ta, robul tau si roaba ta, levitul si strainul care este in locasurile tale si sa te veselesti inaintea Domnului Dumnezeului tau de toate cate au facut mainile tale.

19. Baga de seama sa nu parasesti pe levit in toate zilele cit vei trai in pamantul tau.

20. Cand va largi Domnul Dumnezeul tau hotarele tale, precum ti-a grait El, si vei zice: Voi manca si carne, pentru ca sufletul tau doreste sa manance carne, mananca si carne, dupa dorinta sufletului tau.

21. De va fi departe de tine locul pe care l-a ales Domnul Dumnezeul tau, ca sa-Si puna numele asupra lui, atunci sa junghii din vitele tale mari si marunte pe care ti le-a dat Domnul Dumnezeul tau, dupa cum ti-am poruncit eu, si sa mananci in locuintele tale, dupa dorinta sufletului tau.

22. Dar sa le mananci cum se mananca cerbul si caprioara; aceasta poate sa manance si cel curat si cel necurat al tau.

23. Dar ia bine seama sa nu mananci sange, pentru ca sangele are in el viata si sa nu mananci viata laolalta cu carnea.

24. Sa nu mananci sangele, ci sa-l versi jos ca apa.

25. Sa nu-l mananci, ca sa-ti fie bine in veci, tie si copiilor tai de dupa tine, si bine-ti va fi de vei face cele bune si cele placute inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau.

26. Dar cele inchinate ale tale, cate le vei avea, si cele fagaduite ale tale, ia-le si vino la locul acela pe care 1-a ales Domnul Dumnezeul tau, ca sa se cheme numele Lui acolo.

27. Sa savarsesti arderile de tot ale tale, carnea si sangele, pe jertfelnicul Domnului Dumnezeului tau; sangele celorlalte jertfe ale tale sa fie varsat langa jertfelnicul Domnului Dumnezeului tau, iar carnea lor s-o mananci.

28. Asculta si implineste toate poruncile acestea pe care ti le dau eu astazi, ca sa-ti fie bine in veci, tie si copiilor tai si bine-ti va fi de vei face cele bune si placute inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau.

29. Cand Domnul Dumnezeul tau va pierde de la fata ta popoarele la care mergi, ca sa le cuprinzi, si dupa ce le vei cuprinde si te vei aseza in pamantul lor,

30. Atunci sa te pazesti ca sa nu cazi in cursa si sa le urmezi lor, dupa ce le vei pierde de pe fata pamantului, si sa nu cauti pe dumnezeii lor, zicand: Cum au slujit popoarele acestea dumnezeilor lor, asa voi face si eu.

31. Sa nu faci asa Domnului Dumnezeului tau, caci aceia fac dumnezeilor lor toate de care se indeparteaza Domnul si pe care le uraste El; aceia si pe fiii si pe fiicele lor le ard pe foc inaintea dumnezeilor lor.

32. Toate cate va poruncesc siliti-va sa le impliniti si nici sa adaugi si nici Sa lasi ceva din ele".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***