Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Daniel 5

1. Regele Belsatar a facut un mare ospat pentru o mie din dregatorii sai si in fata celor o mie a baut vin.

2. Belsatar cand era in toiul ospatului, la bautul vinului, a poruncit sa aduca vasele de aur si de argint pe care Nabucodonosor, tatal sau, le luase din templul din Ierusalim, ca regele sa bea vin din ele, impreuna cu dregatorii sai, femeile sale si concubinele sale.

3. Atunci au fost aduse vasele de aur si de argint care fusesera luate din templul lui Dumnezeu din Ierusalim si au baut din ele regele si dregatorii sai, femeile sale si concubinele sale.

4. Ei au baut vin si au preamarit pe dumnezeii de aur, de argint, de arama, de fier, de lemn si de piatra.

5. In aceeasi clipa au iesit degetele unei maini de om, care au scris in fata sfesnicului celui mare pe tencuiala peretelui palatului regal, si regele a vazut varful degetelor mainii care scria.

6. Atunci fata regelui s-a ingalbenit si gandurile lui s-au tulburat; incheieturile coapselor sale au slabit, iar genunchii i se izbeau unul de altul neincetat.

7. Regele a inceput sa strige din toate puterile sa i se aduca prezicatorii, caldeii si talcuitorii de semne. Atunci el a prins a grai si a zis tuturor inteleptilor din Babilon: "Oricine va citi scrisul acesta si imi va arata talcuirea lui va fi imbracat in vesmant de purpura, lant de aur i se va pune imprejurul gatului lui si va carmui ca al treilea in regatul meu!"

8. Atunci au venit toti inteleptii regelui, dar nu au putut citi scrisul, nici sa-i faca cunoscut intelesul lui.

9. Regele Belsatar s-a inspaimantat foarte, fata lui s-a ingalbenit, iar dregatorii lui au ramas inmarmuriti.

10. Regina, auzind strigatul regelui si al dregatorilor, s-a dus in camara de ospat. Ea a inceput a grai si a zis: "O, rege, sa traiesti in veac! Gandurile tale sa nu te inspaimante, si chipul fetei tale sa nu se schimbe!

11. In regatul tau se afla un om care are in el Duhul lui Dumnezeu celui Sfant si in vremea domniei tatalui tau a fost descoperita in el lumina, pricepere si intelepciune, ca intelepciunea dumnezeiasca, iar regele Nabucodonosor, tatal tau, l-a pus mai-marele talcuitorilor ele semne, al caldeilor, al cititorilor in stele si al inteleptilor.

12. Din pricina ca s-a descoperit in Daniel un duh inalt, o stiinta si o pricepere de a talcui visele, de a dezlega lucrurile greu de inteles si de a descoperi tainele, pentru aceasta regele i-a dat numele de Beltsatar. Deci cheama pe Daniel, si el iti va arata talcuirea".

13. Daniel a fost adus inaintea regelui. Regele a zis atunci lui Daniel: "Tu esti Daniel, cel dintre robii iudei pe care i-a adus tatal meu din Iuda?

14. Am auzit ca in tine este Duhul lui Dumnezeu si ca in tine se afla lumina, pricepere si intelepciune fara seaman.

15. Acum au fost adusi la mine inteleptii si prezicatorii ca sa-mi citeasca scrisul acesta si sa-mi faca cunoscuta talcuirea lui, dar nu au fost in stare sa-mi spuna talcuirea acestor cuvinte.

16. Si eu am auzit despre tine ca tu poti sa talcuiesti visele si sa dezlegi cele tainice. Acum, daca tu esti in stare sa citesti scrisul si sa-mi faci cunoscuta talcuirea lui, vei fi imbracat in vesmant de purpura si lant de aur vei avea imprejurul gatului tau si vei carmui ca al treilea in regatul meu".

17. Atunci Daniel a inceput sa vorbeasca si a grait regelui: "Darurile tale poti sa le pastrezi pentru tine, iar lucrurile de pret da-le altora; caci eu voi citi regelui scrisul si ii voi face cunoscuta talcuirea lui.

18. O, rege! Dumnezeu cel Preainalt a dat lui Nabucodonosor, tatal tau, regatul, marirea, cinstea si stralucirea.

19. Iar din pricina puterii pe care El i-o daduse, toate popoarele, neamurile si limbile erau infricosate si tremurau inaintea lui; el omora pe cine voia si lasa in viata pe cine voia, inalta pe cine voia si cobora pe cine voia.

20. Si pentru ca inima lui se trufise si duhul lui se impietrise pana la mandrie, a fost coborat de pe scaunul regatului sau si vrednicia lui i-a fost luata;

21. Si a fost izgonit din neamul omenesc, iar inima i s-a facut asemenea dobitoacelor, si a locuit cu asinii salbatici, mancand iarba ca boii si si-a udat trupul din roua cerului pana a recunoscut ca Dumnezeu cel Preainalt are putere peste imparatia oamenilor si asaza peste ea pe cine vrea.

22. Si tu, fiul sau, Belsatar, tu nu esti smerit cu inima, macar ca tu stii toate acestea.

23. Si te-ai ridicat impotriva Stapanului cerului si ai adus vasele templului Sau inaintea ta, si ai baut vin din ele, tu si dregatorii tai, femeile tale si concubinele tale, si ai preamarit dumnezei de argint, de aur, de arama, de fier, de lemn si de piatra, dumnezei care nu vad, nici nu aud si nici nu cunosc nimic, iar pe Dumnezeul in mana Caruia este suflarea ta si toate caile tale, nu L-ai cinstit.

24. Atunci a trimis El varful mainii care a scris aceste cuvinte.

25. Iata inscriptia care a fost scrisa: Mene, mene, techel ufarsin.

26. Aceasta este talcuirea cuvantului mene: Dumnezeu a numarat zilele regatului tau si i-a pus capat.

27. Techel: l-a cantarit in cantar si l-a gasit usor.

28. Peres: a impartit regatul tau si 1-a dat Mezilor si Persilor".

29. Atunci a poruncit Belsatar si au imbracat pe Daniel in vesmant de purpura si i-au pus lant de aur la gatul lui si au dat de veste ca el va carmui ca al treilea in imparatie.

30. Chiar in noaptea aceea a fost omorat Belsatar, imparatul Caldeilor.

31. Si Darius Medul a ajuns rege cand era in varsta de aproape 62 de ani.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***