Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Daniel 2

1. Si in anul al doilea al domniei lui Nabucodonosor, a visat Nabucodonosor vise, iar duhul lui s-a tulburat si somnul nu-l mai prindea.

2. Si a poruncit regele sa cheme pe vrajitori, pe prezicatori, pe magi si pe caldei, ca sa-i spuna regelui visele lui; si ei au intrat si s-au infatisat inaintea regelui.

3. Si le-a zis lor regele: "Am visat un vis; duhul imi este tulburat si vreau sa stiu visul".

4. Atunci caldeii au grait catre rege in grai arameian: "O, rege, sa traiesti in veac! Spune servilor tai visul si noi iti vom descoperi talcuirea".

5. Raspuns-a regele si a zis catre caldei: "Sa stiti ca hotararea am luat-o! Daca nu-mi veti face cunoscut visul si talcuirea lui, veti fi taiati in bucati, iar casele voastre prefacute in gramezi de ruine.

6. Dar daca imi faceti cunoscut visul si talcuirea lui veti primi de la mine daruri bogate si cinstire multa; deci aratati-mi visul si talcuirea lui!"

7. Ei au raspuns pentru a doua oara si au zis: "0, rege, spune servilor tai visul, iar noi iti vom face cunoscuta talcuirea lui!"

8. Raspuns-a si a zis regele: "Fara indoiala, eu stiu ca voi cautati sa castigati vreme, fiindca vedeti ca eu hotararea am luat-o;

9. Ca daca nu-mi faceti cunoscut visul, este ca aveti de gand sa va sfatuiti unul cu altul si sa spuneti inaintea mea vorbe mincinoase si inselatoare, pana cand vremurile se vor schimba. De aceea spuneti-mi acum visul si eu voi sti daca voi puteti sa-mi descoperiti si talcuirea lui!"

10. Raspuns-au caldeii in fata regelui si au zis: "Nu se afla om pe pamant care sa poata face cunoscut ceea ce cere regele, fiindca nici un rege, oricat de mare si de puternic ar fi, nu ar cere asa ceva de la nici un talcuitor de semne, vrajitor, sau caldeu.

11. Si lucrul pe care il cere regele este greu si nimeni altul nu poate sa-l descopere inaintea lui, decat zeii al caror locas nu este printre cei muritori".

12. Din aceasta pricina regele s-a maniat si, in marea lui furie, a poruncit sa fie ucisi toti inteleptii din Babilon.

13. Cand a iesit porunca, sa fie omorati inteleptii, trebuia sa fie omorat si Daniel si cei dimpreuna cu el.

14. Atunci Daniel si-a indreptat cuvantul cu intelepciune si iscusinta catre Arioh, mai-marele garzii regelui, care iesise sa omoare pe inteleptii din Babilon,

15. Si a inceput sa graiasca catre Arioh, imputernicitul regelui: "De ce a dat regele o porunca asa de aspra?" Dupa ce Arioh i-a lamurit lui Daniel rostul poruncii,

16. Daniel a plecat si a rugat pe rege sa-i lase vreme ca sa-i descopere talcul.

17. Dupa aceasta Daniel s-a dus in casa lui si a dat de stire lui Anania, Misael si Azaria, prietenii lui, care este pricina,

18. Cerandu-le sa roage fierbinte milostivirea lui Dumnezeu din ceruri pentru aceasta taina, ca sa nu lase sa piara Daniel si prietenii lui impreuna cu ceilalti intelepti ai Babilonului.

19. Atunci i s-a descoperit lui Daniel taina aceasta intr-o vedenie de noapte. Si a preaslavit Daniel pe Dumnezeul cerului.

20. Si a inceput Daniel a grai: "Sa fie numele lui Dumnezeu binecuvantat din veac si pana in veac, ca a Lui este intelepciunea si puterea.

21. Si El este Cel care schimba timpurile si ceasurile, Cel care da jos de pe tron pe regi si Cel care ii pune; El da intelepciune celor intelepti si stiinta celor priceputi.

22. El descopera cele mai adanci si cele mai ascunse lucruri, stie ce se petrece in intuneric si lumina salasluieste cu El.

23. Pe Tine, Dumnezeule al parintilor mei, Te preaslavesc si Iti multumesc tie, ca mi-ai dat mie intelepciune si pricepere si m-ai facut sa cunosc acum ceea ce noi Ti-am cerut rugandu-Te, caci Tu ne-ai descoperit taina regelui".

24. Apoi Daniel s-a dus la Arioh, pe care regele il insarcinase sa omoare pe inteleptii Babilonului si i-a grait asa: "Nu da mortii pe inteleptii Babilonului! Du-ma inaintea regelui si eu ii voi descoperi regelui talcuirea".

25. Atunci Arioh a dus grabnic inauntru pe Daniel in fata regelui si i-a vorbit astfel: "Am gasit un iudeu dintre cei adusi in robie care poate sa talcuiasca visul".

26. Raspuns-a regele si a zis catre Daniel, care se cheama Beltsatar: "Oare esti tu in stare sa-mi spui visul pe care l-am avut precum si talcuirea lui?"

27. Daniel a raspuns inaintea regelui zicand: "Taina pe care vrea sa o afle regele nu pot s-o faca cunoscuta lui nici inteleptii, nici prezicatorii, nici vrajitorii, nici cititorii in stele.

28. Dar este un Dumnezeu in ceruri, Care descopera tainele si Care a facut cunoscut regelui Nabucodonosor ce se va intampla in vremurile ce vor veni. Iata care este visul si vedenia pe care le-ai avut cand erai culcat in patul tau:

29. Tie, rege, iti treceau ganduri prin minte, cand erai in patul tau, pentru ceea ce se va intampla mai pe urma si Cel ce ti-a descoperit taina ti-a dat sa stii ce va fi.

30. Si mie, nu prin intelepciunea care ar fi in mine mai mult decat la toti cei vii, mi s-a descoperit taina aceasta, ci ca sa se faca stiut regelui intelesul ei ca sa cunosti gandurile inimii tale.

31. O, rege! Tu priveai si iata un chip - acest chip era peste masura de mare si stralucirea lui neobisnuita statea inaintea ta si infatisarea lui era grozava.

32. Acest chip avea capul de aur curat, pieptul si bratele de argint, pantecele si coapsele de arama,

33. Pulpele de fier, iar picioarele o parte de fier si o parte de lut.

34. Tu priveai si iata o piatra desprinsa, nu de mana, a lovit chipul peste picioarele de fier si de lut si le-a sfaramat.

35. Atunci au fost sfaramate in acelasi timp fierul, lutul, arama, argintul si aurul si au ajuns ca pleava de pe arie vara si vantul le-a luat cu sine fara ca sa se gaseasca locul lor; iar piatra care a lovit chipul a crescut munte mare si a umplut tot pamantul.

36. Iata visul, iar talcuirea lui o vom spune inaintea regelui.

37. Tu, rege al regilor, caruia Dumnezeul cerului i-a dat regatul, puterea, taria si marirea,

38. Si in mainile caruia a dat pe fiii oamenilor in orice tinut ar locui, precum si fiarele campului si pasarile cerului si i-a dat stapanire peste toate, tu esti capul de aur.

39. Si dupa tine se va ridica un alt regat mai mic decat al tau, apoi un al treilea regat de arama, care va stapani peste tot pamantul.

40. Si un al patrulea regat va fi tare ca fierul si, dupa cum fierul sfarama si zdrobeste totul, asa si el va sfarama si va preface totul in pulbere, ca fierul care face totul bucati.

41. Iar picioarele pe care le-ai vazut si degetele, unele de lut de olar si altele de fier, inseamna ca va fi un regat impartit si va fi tare ea fierul, dupa cum tu ai vazut fier amestecat cu lut.

42. Si degetele picioarelor, unele de fier si altele de lut, inseamna ca regatul va fi parte tare, parte subred.

43. Si dupa cum ai vazut fierul amestecat cu lutul, asa se vor amesteca prin inrudiri, dar nu vor avea legatura temeinica intre ele, dupa cum fierul nu se poate amesteca la un loc cu lutul.

44. Iar in vremea acestor regi, Dumnezeul cerului va ridica un regat vesnic care nu va fi nimicit niciodata si care nu va fi trecut la alt popor; El va sfarama si va nimici toate aceste regate si singur El va ramane in veci.

45. Dupa cum tu ai vazut ca o piatra a fost desprinsa din munte, nu de mana, si a zdrobit fierul, arama, lutul, argintul si aurul, Marele Dumnezeu a dat de stire regelui ceea ce va fi in viitor; visul este adevarat si talcuirea lui neindoielnica".

46. Atunci imparatul Nabucodonosor a cazut cu fata la pamant si s-a inchinat inaintea lui Daniel si a dat porunca sa-i aduca jertfe si tamaieri.

47. Raspuns-a regele catre Daniel si a zis: "Cu adevarat ca Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor si Stapanul regilor, descoperitorul tainelor, caci tu ai putut sa descoperi aceasta taina".

48. Atunci regele a ridicat la mare vrednicie pe Daniel si i-a dat daruri si numeroase lucruri de mare pret si 1-a pus guvernator peste tot tinutul Babilonului si capetenie peste toti inteleptii Babilonului.

49. La rugamintea lui Daniel, regele a insarcinat pe Sadrac, Mesac si Abed-Nego cu ocarmuirea tinutului Babilonului, iar Daniel a ramas la curtea regelui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***