Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator

Daniel 1

1. In anul al treilea al domniei lui Ioiachim, regele lui Iuda, a pornit Nabucodonosor, regele Babilonului, impotriva Ierusalimului si 1-a impresurat.

2. Si a dat Domnul in mana lui pe Ioiachim, regele lui Iuda, si o parte din vasele templului lui Dumnezeu, pe care le-a dus in tara Sinear, in templul dumnezeului lui si a asezat aceste vase in vistieria acestui dumnezeu.

3. Si a zis regele catre Aspenaz, cel mai mare peste famenii sai, sa aduca dintre fiii lui Israel, din neam regesc si din cei din vita aleasa,

4. Patru tineri fara nici un cusur trupesc, frumosi la chip si iscusiti in toata intelepciunea, cunoscatori a toata stiinta, cu adanca putere de patrundere si plini de ravna, ca sa slujeasca in palatul regelui, ca sa-i invete pe ei scrisul si limba Caldeilor.

5. Si sa-i invete pe ei vreme de trei ani, dupa trecerea carora sa intre in slujba regelui. Pentru aceasta, regele le-a randuit sa li se dea in fiecare zi bucate din bucatele lui si vin din vinul lui.

6. Printre ei se aflau din fiii lui Iuda: Daniel, Anania, Misael si Azaria.

7. Si capetenia famenilor le-a dat nume si a chemat pe Daniel, Beltsatar, pe Anania, Sadrac, pe Misael, Mesac si pe Azaria, Abed-Nego.

8. si Daniel si-a pus in gand sa nu se spurce cu bucatele si vinul regelui si a cerut voie capeteniei famenilor sa nu se pangareasca.

9. Si Dumnezeu i-a dat sa afle inaintea capeteniei famenilor bunavointa sl indurare.

10. Si a zis capetenia famenilor catre Daniel: "Ma tem numai de domnul meu, regele, care v-a randuit mincarurile si bauturile; pentru ce sa vada el mai trase chipurile voastre decat ale tinerilor celor de o varsta cu voi? Voi puneti in primejdie capul meu inaintea regelui.

11. Si a grait Daniel catre supraveghetorul pe care capetenia famenilor il pusese peste Daniel, Anania, Misael si Azaria:

12. "Incearca o data cu servii tai timp de zece zile si da-ne sa mancam bucate din zarzavaturi si sa bem apa!

13. Apoi sa te uiti la chipurile noastre si la chipul tinerilor care mananca din bucatele regelui si cum ti se va parea, asa fa cu supusii tai!"

14. Atunci el le-a ascultat aceasta rugaminte si a incercat timp de zece zile.

15. Si dupa un rastimp de zece zile, ei aratau mai frumosi si mai grasi la trup decat toti tinerii care mancau din bucatele regelui.

16. Atunci supraveghetorul le-a inlocuit mancarea lor si vinul - bautura dor - si le-a dat mancaruri de legume.

17. Si acestor patru tineri le-a dat Dumnezeu stiinta si pricepere in oricare scriere, precum si intelepciune, incat Daniel putea sa talcuiasca vedeniile si visele.

18. Si dupa acel rastimp hotarat de rege ca sa-i aduca, i-a infatisat capetenia famenilor inaintea lui Nabucodonosor.

19. Si a grait regele cu ei, dar n-a aflat pe nimeni printre ei toti ca pe Daniel, Anania, Misael si Azaria. Si ei au inceput sa slujeasca pe rege.

20. Si in toate intrebarile, asupra carora regele le cerea dezlegarea, cand era vorba de intelepciune si de pricepere, ii gasea pe ei de zece ori mai isteti decat magii si prezicatorii din tot regatul lui.

21. Si a ramas Daniel acolo pana in anul intai al domniei lui Cirus.

Capitolul urmator
pixel
***