Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 3

1. Razboiul a tinut mult intre casa lui Saul si casa lui David. David era tot mai tare, si casa lui Saul mergea slabind.

2. Lui David i s-au nascut fii la Hebron. Intaiul lui nascut a fost Amnon, din Ahinoam din Izreel;

3. al doilea, Chileab, din Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal; al treilea, Absalom, fiul Maachei, fata lui Talmai, imparatul Ghesurului;

4. al patrulea, Adonia, fiul Hagitei; al cincilea, Sefatia, fiul Abitalei;

5. si al saselea, Itream, din Egla, nevasta lui David. Acestia i s-au nascut lui David la Hebron.

6. In timpul razboiului dintre casa lui Saul si casa lui David, Abner a tinut cu tarie la casa lui Saul.

7. Dar Saul avusese o tiitoare, numita Ritpa, fata lui Aiia. Si Is-Boset a zis lui Abner: "Pentru ce ai intrat la tiitoarea tatalui meu?"

8. Abner s-a maniat foarte rau de cuvintele lui Is-Boset si a raspuns: "Oare cap de caine sunt eu si tin cu Iuda? Eu dau astazi dovada de bunavointa fata de casa tatalui tau, Saul, fata de fratii si prietenii lui, nu te-am dat in mainile lui David, si astazi imi bagi vina pentru un pacat facut cu femeia aceasta?

9. Dumnezeu sa pedepseasca cu toata asprimea pe Abner, daca nu voi face cum a jurat Domnul lui David,

10. cand i-a spus ca imparatia va fi luata de la casa lui Saul si ca scaunul de domnie al lui David va fi ridicat peste Israel si peste Iuda, de la Dan pana la Beer-Seba."

11. Is-Boset n-a indraznit sa mai raspunda o vorba lui Abner, pentru ca se temea de el.

12. Abner a trimis soli la David, sa-i spuna din partea lui: "A cui este tara? Fa legamant cu mine, si mana mea te va ajuta sa intorci la tine pe tot Israelul."

13. El a raspuns: "Bine! voi face legamant cu tine, dar iti cer un lucru: sa nu-mi vezi fata decat daca-mi vei aduce mai intai pe Mical, fata lui Saul, cand vei veni la mine."

14. Si David a trimis soli lui Is-Boset, fiul lui Saul, sa-i spuna: "Da-mi pe nevasta mea Mical, cu care m-am logodit pentru o suta de preputuri de la filisteni."

15. Is-Boset a trimis s-o ia de la barbatul ei, Paltiel, fiul lui Lais.

16. Si barbatul ei a mers dupa ea plangand pana la Bahurim. Atunci Abner i-a zis: "Pleaca si intoarce-te!" Si el s-a intors.

17. Abner a stat de vorba cu batranii lui Israel si le-a zis: "Odinioara voi doreati sa aveti imparat pe David;

18. puneti-l acum, caci Domnul a zis despre el: "Prin robul Meu David voi izbavi pe poporul Meu, Israel, din mana filistenilor si din mana tuturor vrajmasilor lui."

19. Abner a vorbit si lui Beniamin si s-a dus sa spuna in auzul lui David la Hebron ce hotarase Israel si toata casa lui Beniamin.

20. A ajuns la David, in Hebron, insotit de douazeci de oameni; si David a dat un ospat in cinstea lui Abner si a celor care erau cu el.

21. Abner a zis lui David: "Ma voi scula si voi pleca sa strang tot Israelul la domnul meu, imparatul, ca sa faca legamant cu tine si sa domnesti in totul dupa dorinta ta." David a dat drumul lui Abner, care a plecat in pace.

22. Ioab si oamenii lui David s-au intors de la urmarirea unei cete si au adus cu ei o mare prada. Abner nu mai era la David, in Hebron, caci David ii daduse drumul si plecase in pace.

23. Cand a venit Ioab cu toata ceata lui i s-a spus: "Abner, fiul lui Ner, a venit la imparat, care i-a dat drumul si s-a dus in pace."

24. Ioab s-a dus la imparat si a zis: "Ce ai facut? Abner a venit la tine; pentru ce i-ai dat drumul si l-ai lasat sa plece?

25. Tu cunosti pe Abner, fiul lui Ner! A venit sa te insele, ca sa-ti pandeasca pasii si sa stie tot ce faci."

26. Si Ioab, dupa ce a plecat de la David, a trimis pe urmele lui Abner niste soli care l-au adus inapoi de la fantana fara apa, Sira: David nu stia nimic.

27. Cand s-a intors Abner la Hebron, Ioab l-a tras deoparte in mijlocul portii, ca sa-i vorbeasca in taina, si l-a lovit acolo in pantece si l-a omorat, ca sa razbune moartea fratelui sau Asael.

28. David a aflat apoi si a zis: "Nevinovat sunt eu si imparatia mea pe vecie, inaintea Domnului, de sangele lui Abner, fiul lui Ner.

29. Sangele acesta sa cada asupra lui Ioab si asupra intregii case a tatalui sau! Intotdeauna sa fie in casa lui Ioab cineva atins de o scurgere de samanta sau de lepra, sau care sa se reazeme in carja, sau sa cada ucis de sabie, sau sa duca lipsa de paine!"

30. Astfel Ioab si fratele sau Abisai au omorat pe Abner, pentru ca omorase pe fratele lor Asael in lupta de la Gabaon.

31. David a zis lui Ioab si intregului popor care era cu el: "Rupeti-va hainele, incingeti-va cu saci si bociti-va inaintea lui Abner!" Si imparatul David mergea in urma sicriului.

32. Au ingropat pe Abner la Hebron. Imparatul a ridicat glasul si a plans la mormantul lui Abner, si tot poporul plangea.

33. Imparatul a facut urmatoarea cantare de jale pentru Abner si a zis: "Sa moara Abner cum moare un misel?

34. N-aveai nici mainile legate, nici picioarele puse in lanturi. Ai cazut cum cade cineva inaintea celor rai!" Si tot poporul a plans si mai mult dupa Abner.

35. Tot poporul s-a apropiat de David ca sa-l faca sa manance ceva, cat era inca ziua; dar David a jurat, zicand: "Sa ma pedepseasca Dumnezeu cu toata asprimea, daca voi gusta paine sau altceva inainte de apusul soarelui!"

36. Lucrul acesta a fost cunoscut si placut la tot poporul; toti au gasit ca era bine ce facuse imparatul.

37. Tot poporul si tot Israelul au inteles in ziua aceea ca Abner, fiul lui Ner, nu fusese ucis din porunca imparatului.

38. Imparatul a zis slujitorilor sai: "Nu stiti ca o capetenie, un om mare, a cazut astazi in Israel?

39. Eu sunt inca slab, macar ca am primit ungerea imparateasca; si oamenii acestia, fiii Teruiei, sunt prea puternici pentru mine. Domnul sa rasplateasca dupa rautatea lui celui ce a facut raul!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***