Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 2

1. Dupa aceea, David a intrebat pe Domnul: "Sa ma sui in vreuna din cetatile lui Iuda?" Domnul i-a raspuns: "Suie-te." David a zis: "Unde sa ma sui?" Si Domnul a raspuns: "La Hebron."

2. David s-a suit acolo, cu cele doua neveste ale sale: Ahinoam din Izreel si Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal.

3. David a luat cu el si pe oamenii care erau la el, pe fiecare cu casa lui; si au locuit in cetatile Hebronului.

4. Barbatii lui Iuda au venit si au uns acolo pe David ca imparat peste casa lui Iuda. Au dat de stire lui David ca oamenii din Iabesul Galaadului au ingropat pe Saul.

5. David a trimis niste soli oamenilor din Iabesul Galaadului sa le spuna: "Binecuvantati sa fiti de Domnul, fiindca ati aratat astfel bunavointa fata de Saul, stapanul vostru, si l-ati ingropat!

6. Si acum, Domnul sa va arate bunatate si credinciosie! Va voi face si eu bine, pentru ca v-ati purtat astfel.

7. Sa vi se intareasca mainile si fiti viteji; caci stapanul vostru Saul a murit, si pe mine m-a uns casa lui Iuda imparat peste ea."

8. Insa Abner, fiul lui Ner, capetenia ostirii lui Saul, a luat pe Is-Boset, fiul lui Saul, si l-a trecut la Mahanaim.

9. L-a pus imparat peste Galaad, peste fhesuriti, peste Izreel, peste Efraim, peste Beniamin, peste tot Israelul.

10. Is-Boset, fiul lui Saul, era in varsta de patruzeci de ani, cand s-a facut imparat al lui Israel, si a domnit doi ani. Numai casa lui Iuda a ramas lipita de David.

11. Timpul cat a domnit David la Hebron peste casa lui Iuda a fost de sapte ani si sase luni.

12. Abner, fiul lui Ner, si oamenii lui Is-Boset, fiul lui Saul, au iesit din Mahanaim ca sa mearga asupra Gabaonului.

13. Ioab, fiul Teruiei, si oamenii lui David, au pornit si ei. S-au intalnit la iazul din Gabaon si s-au oprit unii dincoace de iaz, si ceilalti dincolo.

14. Abner a zis lui Ioab: "Sa se scoale tinerii acestia si sa se bata inaintea noastra!" Ioab a raspuns: "Sa se scoale!"

15. S-au sculat si au inaintat in acelasi numar, doisprezece din Beniamin, pentru Is-Boset, fiul lui Saul; si doisprezece insi ai lui David.

16. Fiecare, apucand pe potrivnicul lui de cap, i-a implantat sabia in coasta, si au cazut toti deodata. Si locul acela de langa Gabaon s-a numit Helcat-Haturim.

17. In ziua aceea a fost o lupta foarte apriga, in care Abner si barbatii lui Israel au fost batuti de oamenii lui David.

18. Acolo se aflau cei trei fii ai Teruiei: Ioab, Abisai si Asael. Asael era iute de picioare, ca o caprioara de camp:

19. el a urmarit pe Abner, fara sa se abata la dreapta sau la stanga.

20. Abner s-a uitat inapoi si a zis: "Tu esti Asael?" Si el a raspuns: "Eu."

21. Abner i-a zis: "Abate-te la dreapta sau la stanga, pune mana pe unul din tinerii acestia si ia-i armele." Dar Asael n-a vrut sa se abata dinapoia lui.

22. Abner a zis iarasi lui Asael: "Abate-te dinapoia mea; pentru ce sa te lovesc si sa te trantesc la pamant? Cum voi ridica apoi fata inaintea fratelui tau Ioab?"

23. Si Asael n-a vrut sa se abata. Atunci Abner l-a lovit in pantece cu capatul de jos al sulitei, si sulita a iesit pe dinapoi. A cazut si a murit pe loc. Toti cei ce ajungeau in locul unde cazuse Asael mort se opreau.

24. Ioab si Abisai au urmarit pe Abner. Si, la asfintitul soarelui, au ajuns la coasta Ama, care este in dreptul Ghiahului, pe drumul care duce in pustiul Gabaonului.

25. Fiii lui Beniamin s-au adunat in urma lui Abner, au facut o ceata si s-au oprit pe varful unui deal.

26. Abner a chemat pe Ioab si a zis: "Oare mereu are sa sfasie sabia? Nu stii ca la sfarsit va fi amar? Pana cand vei pregeta sa spui poporului sa nu mai urmareasca pe fratii lui?"

27. Ioab a raspuns: "Viu este Dumnezeu, ca, daca n-ai fi vorbit, poporul n-ar fi incetat pana maine dimineata sa urmareasca pe fratii lui."

28. Si Ioab a sunat din trambita, si tot poporul s-a oprit; n-au mai urmarit pe Israel si nici nu s-au mai batut.

29. Abner si oamenii lui au mers toata noaptea in campie; au trecut Iordanul, au strabatut in intregime Bitronul si au ajuns la Mahanaim.

30. Ioab s-a intors de la urmarirea lui Abner si a adunat tot poporul: lipseau nouasprezece insi din oamenii lui David si Asael.

31. Dar oamenii lui David omorasera trei sute saizeci de insi din barbatii lui Beniamin si ai lui Abner.

32. Au luat pe Asael si l-au ingropat in mormantul tatalui sau, la Betleem. Ioab si oamenii lui au mers toata noaptea si li s-au revarsat zorile in Hebron.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***