Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 19

1. Au venit si au spus lui Ioab: "Iata ca imparatul plange si se jeleste din pricina lui Absalom."

2. Si in ziua aceea, biruinta s-a prefacut in jale pentru tot poporul, caci in ziua aceea, poporul auzea zicandu-se: "Imparatul este mahnit din pricina fiului sau."

3. In aceeasi zi, poporul a intrat in cetate pe furis, ca niste oameni rusinati ca au fugit din lupta.

4. Imparatul isi acoperise fata si striga in gura mare: "Fiul meu Absalom! Absalom, fiul meu, fiul meu!"

5. Ioab a intrat in odaia unde era imparatul si a zis: "Tu acoperi azi de rusine fata tuturor slujitorilor tai, care au scapat azi viata ta, a fiilor tai si a fetelor tale, a nevestelor tale si a tiitoarelor tale.

6. Tu iubesti pe cei ce te urasc si urasti pe cei ce te iubesc, caci arati azi ca pentru tine nu sunt nici capetenii, nici slujitori; si vad acum ca, daca ar trai Absalom, si noi toti am fi murit in ziua aceasta, lucrul acesta ti-ar fi placut.

7. Scoala-te, dar, iesi si vorbeste dupa inima slujitorilor tai! Caci jur pe Domnul, ca, daca nu iesi sa te arati, nu va ramane un om cu tine in noaptea aceasta; si aceasta va fi o nenorocire mai rea pentru tine decat toate nenorocirile care ti s-au intamplat din tinerete pana acum."

8. Atunci imparatul s-a sculat si a sezut la poarta. Au spus tot poporului: "Iata ca imparatul sta la poarta." Si tot poporul a venit inaintea imparatului. Insa Israel fugise, fiecare in cortul lui.

9. Si in toate semintiile lui Israel, tot poporul se certa, zicand: "Imparatul ne-a izbavit din mana vrajmasilor nostri, el ne-a scapat din mana filistenilor; si acum a trebuit sa fuga din tara dinaintea lui Absalom.

10. Si Absalom, pe care-l unsesem sa domneasca peste noi, a murit in batalie: de ce nu puneti o vorba pentru intoarcerea imparatului?"

11. La randul sau, imparatul David a trimis sa spuna preotilor Tadoc si Abiatar: "Vorbiti batranilor lui Iuda si spuneti-le: "Pentru ce ati fi voi cei din urma pentru intoarcerea imparatului in casa lui?" - caci ce se spunea in tot Israelul ajunsese pana la imparat. -

12. Voi sunteti fratii mei, sunteti os din oasele mele si carne din carnea mea; pentru ce ati fi voi cei din urma pentru aducerea imparatului inapoi?

13. Si lui Amasa spuneti-i asa: "Nu esti tu oare os din oasele mele si carne din carnea mea? Sa ma pedepseasca Dumnezeu cu toata asprimea daca nu vei fi inaintea mea pentru totdeauna capetenia ostirii, in locul lui Ioab!"

14. David a inmuiat inima tuturor celor din Iuda, de parca ar fi fost un singur om; si au trimis sa spuna imparatului: "Intoarce-te, tu si toti slujitorii tai."

15. Imparatul s-a intors si a ajuns pana la Iordan. Si Iuda s-a dus la Ghilgal, ca sa iasa inaintea imparatului si sa-l faca sa treaca Iordanul.

16. Simei, fiul lui Ghera, beniamitul, care era din Bahurim, s-a grabit sa se coboare cu cei din Iuda inaintea imparatului David.

17. Avea cu el o mie de oameni din Beniamin si pe Tiba, mai marele casei lui Saul, si pe cei cincisprezece fii si pe cei douazeci de robi ai lui Tiba. Au trecut Iordanul in fata imparatului.

18. Luntrea pusa la indemana imparatului tocmai pornise ca sa-i treaca si casa dincolo; si in clipa cand era sa treaca imparatul Iordanul, Simei, fiul lui Ghera, s-a inchinat inaintea lui.

19. Si a zis imparatului: "Sa nu tina seama domnul meu de nelegiuirea mea, sa uite ca robul tau l-a ocarat in ziua cand imparatul, domnul meu, iesea din Ierusalim si sa nu tina seama imparatul de lucrul acesta!

20. Caci robul tau marturiseste ca a pacatuit. Si iata, vin astazi, cel dintai din toata casa lui Iosif, inaintea imparatului, domnul meu."

21. Atunci Abisai, fiul Turiei, a luat cuvantul si a zis: "Nu trebuie oare sa moara Simei pentru ca a blestemat pe unsul Domnului?"

22. Dar David a zis: "Ce am eu cu voi, fiii Turiei, si pentru ce va aratati astazi potrivnicii mei? Astazi sa se omoare oare vreun om in Israel? Nu stiu eu ca imparatesc azi peste Israel?"

23. Si imparatul a zis lui Simei: "Nu vei muri!" Imparatul i-a jurat ca nu-l va omori.

24. Mefiboset, fiul lui Saul, s-a coborat si el inaintea imparatului. Nu-si ingrijise nici picioarele, nici barba, nici nu-si spalase hainele, din ziua cand plecase imparatul pana in ziua cand se intorcea in pace.

25. Cand s-a dus inaintea imparatului la Ierusalim, imparatul i-a zis: "Pentru ce n-ai venit cu mine, Mefiboset?"

26. Si el a raspuns: "Imparate, domnul meu, slujitorul meu m-a inselat, caci robul tau, care este olog, zisese: "Voi pune saua pe magar, voi incaleca pe el si voi merge cu imparatul."

27. Si el a innegrit pe robul tau la domnul meu, imparatul. Dar domnul meu, imparatul, este ca un inger al lui Dumnezeu. Fa ce vei crede.

28. Caci toti cei din casa tatalui meu au fost niste oameni vrednici de moarte inaintea imparatului, domnul meu; si totusi tu ai pus pe robul tau in randul celor ce mananca la masa cu tine. Ce drept mai pot avea eu si ce am sa cer eu imparatului?"

29. Imparatul i-a zis: "Ce mai vorbesti atata? Am spus: "Tu si Tiba veti imparti pamanturile."

30. Si Mefiboset a zis imparatului: "Sa ia chiar totul, caci imparatul, domnul meu, se intoarce in pace acasa."

31. Barzilai, galaaditul, s-a coborat din Roghelim si a trecut Iordanul impreuna cu imparatul, ca sa-l petreaca pana dincolo de Iordan.

32. Barzilai era foarte batran, in varsta de optzeci de ani. El ingrijise de imparat in timpul sederii lui la Mahanaim, caci era un om foarte bogat.

33. Imparatul a zis lui Barzilai: "Vino cu mine si te voi hrani la mine, in Ierusalim."

34. Dar Barzilai a raspuns imparatului: "Cati ani voi mai trai, ca sa ma sui cu imparatul la Ierusalim?

35. Eu sunt astazi in varsta de optzeci de ani. Pot eu sa mai cunosc ce este bun si ce este rau? Poate robul tau sa mai aiba vreun gust pentru ce mananca si bea? Pot eu sa mai aud glasul cantaretilor si cantaretelor? Si pentru ce sa mai fie robul tau o povara pentru domnul meu, imparatul?

36. Robul tau va merge putin dincolo de Iordan cu imparatul. De altfel, pentru ce mi-ar face imparatul aceasta binefacere?

37. Sa se intoarca robul tau, si sa mor in cetatea mea, langa mormantul tatalui meu si mamei mele! Dar iata ca robul tau Chimham va trece cu imparatul, domnul meu; fa ce vei crede pentru el."

38. Imparatul a zis: "Chimham sa treaca impreuna cu mine si voi face pentru el ce vei vrea: tot ce vei dori de la mine, iti voi da!"

39. Dupa ce tot poporul a trecut Iordanul si dupa ce l-a trecut si imparatul, imparatul a sarutat pe Barzilai si l-a binecuvantat. Si Barzilai s-a intors acasa.

40. Imparatul s-a indreptat spre Ghilgal, insotit de Chimham. Tot poporul lui Iuda si jumatate din poporul lui Israel petrecuse pe imparat dincolo de Iordan.

41. Dar toti barbatii lui Israel au venit la imparat si i-au zis: "Pentru ce te-au furat fratii nostri, barbatii lui Iuda, si au trecut pe imparat peste Iordan, impreuna cu casa lui si cu toti oamenii lui David?"

42. Toti barbatii lui Iuda au raspuns barbatilor lui Israel: "Fiindca imparatul ne este ruda; si ce ati gasit aici, ca sa va maniati? Am trait noi pe cheltuiala imparatului? Ne-a facut el daruri?"

43. Si barbatii lui Israel au raspuns barbatilor lui Iuda: "Imparatul este de zece ori mai mult al nostru, si chiar la David avem mai mult drept decat voi. Pentru ce ne-ati nesocotit? N-am fost noi cei dintai care am spus sa se intoarca imparatul nostru?" Si barbatii lui Iuda au vorbit cu mai multa asprime decat barbatii lui Israel.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***