Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 18

1. David a numarat poporul care era cu el si a pus peste ei capetenii peste mii si capetenii peste sute.

2. A pus o treime din popor sub porunca lui Ioab, o treime sub Abisai, fiul Teruiei, fratele lui Ioab, si o treime sub Itai, din Gat. Si imparatul a zis poporului: "Vreau sa ies si eu impreuna cu voi."

3. Dar poporul a zis: "Sa nu iesi! Caci daca vom lua-o la fuga, luarea aminte nu se va indrepta asupra noastra; si cand vor cadea jumatate din noi, nu vor lua seama la noi; dar tu esti ca zece mii dintre noi, si acum este mai bine sa ne vii in ajutor din cetate."

4. Imparatul le-a raspuns: "Voi face ce credeti ca este mai bine." Si imparatul a stat langa poarta, in timp ce tot poporul iesea cu sutele si miile.

5. Imparatul a dat urmatoarea porunca lui Ioab, lui Abisai si lui Itai: "Pentru dragostea pe care o aveti fata de mine, purtati-va bland cu tanarul Absalom!" Si tot poporul a auzit porunca imparatului, data tuturor capeteniilor cu privire la Absalom.

6. Poporul a iesit in camp inaintea lui Israel, si batalia a avut loc in padurea lui Efraim.

7. Acolo, poporul lui Israel a fost batut de slujitorii lui David si a fost o mare infrangere in ziua aceea, ca douazeci de mii de oameni.

8. Lupta s-a intins pe tot tinutul, si padurea a mancat mai mult popor in ziua aceea decat a mancat sabia.

9. Absalom s-a pomenit in fata oamenilor lui David. Era calare pe un catar. Catarul a patruns sub ramurile incalcite ale unui mare stejar, si capul lui Absalom s-a prins de stejar; a ramas astfel spanzurat intre cer si pamant, si catarul care era sub el a trecut inainte.

10. Un om, vazand lucrul acesta, a venit si a spus lui Ioab: "Iata, am vazut pe Absalom spanzurat de un stejar."

11. Si Ioab a zis omului care i-a adus stirea aceasta: "L-ai vazut! De ce, dar, nu l-ai taiat pe loc? Ti-as fi dat zece sicli de argint si un brau."

12. Dar omul acela a zis lui Ioab: "Chiar daca as cantari in mana mea o mie de sicli de argint, n-as pune mana pe fiul imparatului; caci noi am auzit urmatoarea porunca pe care ti-a dat-o imparatul tie, lui Abisai si lui Itai: "Luati seama fiecare la tanarul Absalom!"

13. Si daca l-as fi omorat miseleste, nimic n-ar fi ramas ascuns imparatului, si tu insuti ai fi fost impotriva mea."

14. Ioab a zis: "Nu voi zabovi atata cu tine!" Si a luat trei sageti in mana si le-a infipt in inima lui Absalom, care era inca plin de viata in mijlocul stejarului.

15. Zece tineri, care duceau armele lui Ioab, au inconjurat pe Absalom, l-au lovit si l-au omorat.

16. Ioab a sunat din trambita; si poporul s-a intors, incetand astfel sa mai urmareasca pe Israel, oprit de Ioab.

17. Au luat pe Absalom, l-au aruncat intr-o groapa mare din mijlocul padurii si au pus peste el o gramada foarte mare de pietre. Tot Israelul a fugit, fiecare in cortul lui. -

18. Pe cand traia, Absalom isi ridicase un stalp de aducere aminte in Valea Imparatului. Caci zicea: "N-am fii, prin care sa se poata pastra aducerea aminte a numelui meu." Si a pus numele sau stalpului, care si astazi se numeste stalpul lui Absalom. -

19. Ahimaat, fiul lui Tadoc, a zis: "Lasa-ma sa dau fuga si sa duc imparatului vestea cea buna ca Domnul i-a facut dreptate, scapandu-l din mana vrajmasilor sai."

20. Ioab i-a zis: "Nu tu ai sa duci vestile azi; le vei duce intr-o alta zi, dar nu astazi, fiindca fiul imparatului a murit."

21. Si Ioab a zis lui Cusi: "Du-te si vesteste imparatului ce ai vazut." Cusi s-a inchinat inaintea lui Ioab si a dat fuga.

22. Ahimaat, fiul lui Tadoc, a zis iarasi lui Ioab: "Orice s-ar intampla, lasa-ma sa alerg dupa Cusi." Si Ioab a zis: "Pentru ce vrei sa alergi, fiule? Nu este o solie care-ti va fi de folos."

23. "Orice s-ar intampla vreau sa alerg", a zis din nou Ahimaat. Si Ioab i-a zis: "Da fuga!" Ahimaat a alergat pe drumul care duce in campie si a luat-o inaintea lui Cusi.

24. David sedea intre cele doua porti. Caraula s-a dus pe acoperisul portii spre zid; a ridicat ochii si s-a uitat. Si iata ca un om alerga singur singurel.

25. Caraula a strigat si a dat de stire imparatului. Imparatul a zis: "Daca este singur, aduce vesti." Si omul acela se apropia din ce in ce mai mult.

26. Caraula a vazut un alt om alergand; a strigat la portar: "Iata un om alearga singur singurel." Imparatul a zis: "Si el aduce vesti."

27. Caraula a zis: "Alergatura celui dintai pare ca e a lui Ahimaat, fiul lui Tadoc." Si imparatul a zis: "Este un om de bine si aduce vesti bune."

28. Ahimaat a strigat si a zis imparatului: "Este bine de tot!" S-a inchinat inaintea imparatului cu fata pana la pamant si a zis: "Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul tau care a dat in mainile noastre pe cei ce ridicau mana impotriva domnului nostru, imparatul."

29. Imparatul a zis: "Tanarul Absalom este bine, sanatos?" Ahimaat a raspuns: "Am vazut o mare invalmaseala, cand a trimis Ioab pe slujitorul imparatului si pe mine, slujitorul tau: dar nu stiu ce era."

30. Si imparatul a zis: "Stai acolo la o parte." Si Ahimaat a stat deoparte.

31. Indata a sosit Cusi. Si a zis: "Sa afle domnul meu, imparatul, vestea cea buna! Astazi Domnul ti-a facut dreptate, scapandu-te din mana tuturor celor ce se ridicau impotriva ta."

32. Imparatul a zis lui Cusi: "Tanarul Absalom este bine, sanatos?" Cusi a raspuns: "Ca tanarul acesta sa fie vrajmasii domnului meu, imparatul, si toti cei ce se ridica impotriva ta ca sa-ti faca rau!"

33. Atunci imparatul, cutremurandu-se, s-a suit in odaia de sus a portii si a plans. Pe cand mergea, zicea: "Fiul meu Absalom! Fiul meu, fiul meu Absalom! Cum n-am murit eu in locul tau! Absalom, fiul meu, fiul meu!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***