Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 17

1. Ahitofel a zis lui Absalom: "Lasa-ma sa aleg douasprezece mii de oameni! Ma voi scula si voi urmari pe David chiar in noaptea aceasta.

2. Il voi lua pe neasteptate, cand va fi obosit si va avea mainile slabite, il voi inspaimanta, si tot poporul care este cu el va fugi. Voi lovi numai pe imparat

3. si voi aduce inapoi la tine pe tot poporul; moartea omului pe care-l urmaresti va face ca toti sa se intoarca, si tot poporul va fi in pace."

4. Cuvintele acestea au placut lui Absalom si tuturor batranilor lui Israel.

5. Dar Absalom a zis: "Chemati si pe Husai, architul, si sa auzim si ce va zice el."

6. Husai a venit la Absalom, si Absalom i-a zis: "Iata cum a vorbit Ahitofel; trebuie sa facem ce a zis el, sau nu? Spune tu!"

7. Husai a raspuns lui Absalom: "De data aceasta, sfatul pe care ti l-a dat Ahitofel nu este bun."

8. Si Husai a zis: "Tu cunosti vitejia tatalui tau si a oamenilor lui; sunt infuriati ca o ursoaica de pe camp, careia i s-au rapit puii. Tatal tau este un om de razboi si nu va petrece noaptea cu poporul;

9. iata, acum sta ascuns in vreo groapa sau in vreun alt loc. Si daca, de la inceput, vor cadea unii sub loviturile lor, se va auzi indata si se va zice: "Poporul care urma pe Absalom a fost infrant!"

10. Atunci cel mai viteaz, chiar daca ar fi avut o inima de leu, se va inspaimanta; caci tot Israelul stie ca tatal tau este un viteaz si ca are niste viteji cu el.

11. Sfatul meu este, dar, ca tot Israelul sa se stranga la tine, de la Dan pana la Beer-Seba, o multime ca nisipul de pe marginea marii. Si tu insuti sa mergi la lupta.

12. Daca vom ajunge la el in vreun loc unde l-am gasi, vom cadea peste el cum cade roua pe pamant; si nu va scapa niciunul, nici el, nici vreunul din oamenii care sunt cu el.

13. Daca va fugi intr-o cetate, tot Israelul va duce funii la cetatea aceea, si o vom trage in parau, pana cand nu va mai ramane nicio piatra in ea."

14. Absalom si toti oamenii lui Israel au zis: "Sfatul lui Husai, architul, este mai bun decat sfatul lui Ahitofel." Dar Domnul hotarase sa nimiceasca bunul sfat al lui Ahitofel, ca sa aduca nenorocirea peste Absalom.

15. Husai a zis preotilor Tadoc si Abiatar: "Ahitofel a dat cutare si cutare sfat lui Absalom si batranilor lui Israel, si eu i-am sfatuit cutare si cutare lucru.

16. Acum trimiteti indata stire lui David si spuneti-i: "Nu sta noaptea in campiile pustiului, ci du-te mai departe, ca nu cumva imparatul si tot poporul care este cu el sa fie in primejdie sa piara."

17. Ionatan si Ahimaat stateau langa fantana Roguel. Slujnica venea si le aducea stiri, iar ei se duceau sa dea de veste imparatului David; caci nu indrazneau sa se arate si sa intre in cetate.

18. Dar odata i-a zarit un tanar si a spus lui Absalom. Ei au plecat amandoi in graba si au ajuns la Bahurim, la casa unui om care avea o fantana in curte, si s-au coborat in ea.

19. Femeia a luat o invelitoare, a intins-o peste gura fantanii si a imprastiat urluiala pe ea, ca sa nu dea nimic de banuit.

20. Slujitorii lui Absalom au intrat in casa la femeia aceasta si au zis: "Unde sunt Ahimaat si Ionatan?" Femeia le-a raspuns: "Au trecut paraul." Au cautat, si negasindu-i, s-au intors la Ierusalim.

21. Dupa plecarea lor, Ahimaat si Ionatan au iesit din fantana si s-au dus sa dea de stire imparatului David. Au zis lui David: "Sculati-va si grabiti-va de treceti apa, caci Ahitofel a planuit cutare si cutare lucru impotriva voastra."

22. David si tot poporul care era cu el s-au sculat si au trecut Iordanul; cand se lumina de ziua, nu ramasese niciunul care sa nu fi trecut Iordanul.

23. Ahitofel, cand a vazut ca sfatul lui n-a fost urmat, a pus saua pe magar si a plecat acasa in cetatea lui. Si-a pus casa in randuiala si s-a spanzurat. Cand a murit, l-au ingropat in mormantul tatalui sau.

24. David ajunsese la Mahanaim, cand a trecut Absalom Iordanul, insotit de toti barbatii lui Israel.

25. Absalom a pus pe Amasa in fruntea ostirii, in locul lui Ioab. Amasa era fiul unui om numit Itra, israelitul, care intrase la Abigail, fata lui Nahas si sora Teruiei, mama lui Ioab.

26. Israel si Absalom au tabarat in tara Galaadului.

27. Cand a ajuns David la Mahanaim, Sobi, fiul lui Nahas, din Raba fiilor lui Amon, Machir, fiul lui Amiel, din Lodebar, si Barzilai, galaaditul, din Roghelim,

28. au adus paturi, lighene, vase de pamant, grau, orz, faina, grau prajit, bob, linte, uscaturi,

29. miere, unt, oi si branza de vaca. Au adus aceste lucruri lui David si poporului care era cu el ca sa manance; caci ziceau: "Poporul acesta trebuie sa fi suferit de foame, de oboseala si de sete, in pustiu."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***