Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 15

1. Dupa aceea, Absalom si-a pregatit care si cai si cincizeci de oameni care alergau inaintea lui.

2. Se scula dis-de-dimineata si statea la marginea drumului la poarta. Si ori de cate ori avea cineva vreo neintelegere si se ducea la imparat la judecata, Absalom il chema si zicea: "Din ce cetate esti?" Dupa ce-i raspundea: "Sunt din cutare semintie a lui Israel",

3. Absalom ii zicea: "Iata, pricina ta este buna si dreapta; dar nimeni din partea imparatului nu te va asculta."

4. Absalom zicea: "De m-ar pune pe mine judecator in tara! Orice om care ar avea o neintelegere si o judecata ar veni la mine, si i-as face dreptate."

5. Si cand se apropia cineva sa se inchine inaintea lui, el ii intindea mana, il apuca si-l saruta.

6. Absalom se purta asa cu toti aceia din Israel care se duceau la imparat sa ceara dreptate. Si Absalom castiga inima oamenilor lui Israel.

7. Dupa trecere de patruzeci de ani, Absalom a zis imparatului: "Da-mi voie sa ma duc la Hebron sa implinesc o juruinta pe care am facut-o Domnului.

8. Caci robul tau a facut o juruinta, cand locuiam la Ghesur, in Siria; si am zis: "Daca ma va aduce Domnul inapoi la Ierusalim, voi da cinste Domnului."

9. Imparatul i-a zis: "Du-te in pace." Absalom s-a sculat si a plecat la Hebron.

10. Absalom a trimis iscoade in toate semintiile lui Israel, sa spuna: "Cand veti auzi sunetul trambitei, sa ziceti: "Absalom s-a facut imparat la Hebron!"

11. Doua sute de oameni din Ierusalim, care fusesera poftiti, au insotit pe Absalom; si l-au insotit in prostia lor, fara sa stie nimic.

12. Pe cand aducea Absalom jertfele, a trimis in cetatea Ghilo dupa Ahitofel, ghilonitul, sfetnicul lui David. Uneltirea capata putere, si poporul se indrepta in numar tot mai mare de partea lui Absalom.

13. Cineva a venit si a dat de stire lui David si a zis: "Inima oamenilor lui Israel s-a intors spre Absalom."

14. Si David a zis tuturor slujitorilor lui care erau cu el la Ierusalim: "Sculati-va sa fugim, caci nu vom scapa dinaintea lui Absalom. Grabiti-va de plecare; altfel, nu va intarzia sa ne ajunga si va arunca nenorocirea peste noi si va trece cetatea prin ascutisul sabiei."

15. Slujitorii imparatului i-au zis: "Slujitorii tai vor face tot ce va voi domnul nostru imparatul."

16. Imparatul a iesit, si toata casa lui mergea dupa el; si a lasat zece tiitoare pentru paza casei.

17. Imparatul a iesit astfel, si tot poporul il urma. Si s-au oprit la cea din urma casa.

18. Toti slujitorii lui, toti cheretitii si toti peletitii, au trecut alaturi de el; si toti gatitii, in numar de sase sute de oameni, veniti din Gat, dupa el, au trecut inaintea imparatului.

19. Imparatul a zis lui Itai din Gat: "Pentru ce sa vii si tu cu noi? Intoarce-te si ramai cu imparatul, caci esti strain si ai fost luat chiar din tara ta.

20. De ieri ai venit, si azi sa te fac sa ratacesti cu noi incoace si incolo, cand nici eu insumi nu stiu unde ma duc! Intoarce-te si ia si pe fratii tai cu tine. Domnul sa Se poarte cu tine cu bunatate si credinciosie!"

21. Itai a raspuns imparatului si a zis: "Viu este Domnul si viu este domnul meu, imparatul, ca in locul unde va fi domnul meu, imparatul, fie ca sa moara, fie ca sa traiasca, acolo va fi si robul tau."

22. David a zis atunci lui Itai: "Du-te si treci!" Si Itai din Gat a trecut inainte, cu toti oamenii lui si toti copiii care erau cu el.

23. Tot tinutul plangea si scoteau tipete mari la trecerea intregului popor. Imparatul a trecut apoi si el paraul Chedron, si tot poporul a apucat pe drumul care duce in pustiu.

24. Tadoc era si el acolo, si cu el toti levitii, ducand chivotul legamantului lui Dumnezeu; si au asezat jos chivotul lui Dumnezeu, si Abiatar se suia, in timp ce tot poporul ispravea de iesit din cetate.

25. Imparatul a zis lui Tadoc: "Du chivotul lui Dumnezeu inapoi in cetate. Daca voi capata trecere inaintea Domnului, ma va aduce inapoi si ma va face sa vad chivotul si Locasul Lui.

26. Dar daca va zice: "Nu-mi place de tine", iata-ma, sa faca ce va crede cu mine."

27. Imparatul a mai zis preotului Tadoc: "Intelegi? Intoarce-te in pace in cetate, cu fiul tau Ahimaat si cu Ionatan, fiul lui Abiatar, cei doi fii ai vostri.

28. Vedeti, voi astepta in campiile pustiului, pana ce-mi vor veni vesti din partea voastra."

29. Astfel Tadoc si Abiatar au dus inapoi chivotul lui Dumnezeu la Ierusalim si au ramas acolo.

30. David a suit dealul maslinilor. Suia plangand si cu capul acoperit si mergea cu picioarele goale; si toti cei ce erau cu el si-au acoperit si ei capul si suiau plangand.

31. Au venit si au spus lui David: "Ahitofel este impreuna cu Absalom printre uneltitori." Si David a zis: "Doamne, nimiceste sfaturile lui Ahitofel!"

32. Cand a ajuns David pe varf, unde s-a inchinat inaintea lui Dumnezeu, iata ca Husai, architul, a venit inaintea lui, cu haina sfasiata si capul acoperit cu tarana.

33. David i-a zis: "Daca vei veni cu mine, imi vei fi o povara.

34. Dimpotriva, vei nimici pentru mine sfaturile lui Ahitofel, daca te vei intoarce in cetate si vei zice lui Absalom: "Imparate, eu voi fi robul tau; odinioara am fost robul tatalui tau, dar acum sunt robul tau."

35. Preotii Tadoc si Abiatar nu vor fi acolo cu tine? Tot ce vei afla din casa imparatului spune preotilor Tadoc si Abiatar.

36. Si fiindca ei au acolo la ei pe cei doi fii ai lor, pe Ahimaat, fiul lui Tadoc, si pe Ionatan, fiul lui Abiatar, prin ei imi veti trimite tot ce veti afla."

37. Husai, prietenul lui David, s-a intors, dar, in cetate. Si Absalom a intrat in Ierusalim.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***