Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 14

1. Ioab, fiul Teruiei, a bagat de seama ca inima imparatului era aprinsa de dor dupa Absalom.

2. A trimis sa aduca din Tecoa o femeie iscusita si i-a zis: "Fa-te ca plangi si imbraca-te in haine de jale; nu te unge cu untdelemn si fii ca o femeie care de multa vreme plange dupa un mort.

3. Sa te duci astfel la imparat si sa-i vorbesti asa si asa." Si Ioab i-a spus ce trebuia sa zica.

4. Femeia aceea din Tecoa s-a dus sa vorbeasca imparatului. A cazut cu fata la pamant, s-a inchinat si a zis: "Imparate, scapa-ma!"

5. Imparatul i-a zis: "Ce ai?" Ea a raspuns: "Da, sunt vaduva, barbatul mi-a murit!

6. Roaba ta avea doi fii; amandoi s-au certat pe camp si n-a fost nimeni sa-i desparta; unul a lovit pe celalalt si l-a omorat.

7. Si iata ca toata familia s-a ridicat impotriva roabei tale, zicand: "Scoate incoace pe ucigasul fratelui sau! Vrem sa-l omoram, pentru viata fratelui sau pe care l-a ucis; vrem sa nimicim chiar si pe mostenitor!" Ei ar stinge astfel si taciunele care-mi mai ramane, ca sa nu lase barbatului meu nici nume, nici urmas viu pe fata pamantului."

8. Imparatul a zis femeii: "Du-te acasa. Voi da porunci cu privire la tine."

9. Femeia din Tecoa a zis imparatului: "Asupra mea, imparate, domnul meu, si asupra casei tatalui meu sa cada pedeapsa; imparatul si scaunul lui de domnie sa nu aiba nimic de suferit."

10. Imparatul a zis: "Daca va vorbi cineva impotriva ta, sa-l aduci la mine, si nu se va mai atinge de tine."

11. Ea a zis: "Sa-si aduca aminte imparatul de Domnul Dumnezeul tau, pentru ca razbunatorul sangelui sa nu mareasca prapadul si sa nu mi se nimiceasca fiul!" Si el a zis: "Viu este Domnul, ca un par din capul fiului tau nu va cadea la pamant!"

12. Femeia a zis: "Da voie roabei tale sa spuna o vorba domnului meu, imparatul." Si el a zis: "Vorbeste!"

13. Femeia a zis: "Pentru ce gandesti tu astfel cu privire la poporul lui Dumnezeu, caci nu iese chiar din cuvintele imparatului ca imparatul este ca si vinovat cand nu cheama inapoi pe acela pe care l-a gonit?

14. Trebuie negresit sa murim si vom fi ca niste ape varsate pe pamant, care nu se mai aduna. Dumnezeu nu ia viata, ci doreste ca fugarul sa nu ramana izgonit dinaintea Lui.

15. Acum, daca am venit sa spun aceste lucruri imparatului, domnului meu, am venit pentru ca poporul m-a inspaimantat. Si roaba ta a zis: "Vreau sa vorbesc imparatului; poate ca imparatul va face ce va zice roaba sa.

16. Da, imparatul va asculta pe roaba sa, ca sa scape din mana celor ce cauta sa ne nimiceasca, pe mine si pe fiul meu, din mostenirea lui Dumnezeu."

17. Roaba ta a zis: "Cuvantul domnului meu, imparatul, sa-mi dea odihna. Caci domnul meu, imparatul, este ca un inger al lui Dumnezeu, gata sa auda binele si raul. Si Domnul Dumnezeul tau sa fie cu tine."

18. Imparatul a raspuns si a zis femeii: "Nu-mi ascunde ce te voi intreba." Si femeia a zis: "Sa vorbeasca domnul meu, imparatul!"

19. Imparatul a zis atunci: "Oare mana lui Ioab nu este ea cu tine in toata treaba aceasta?" Si femeia a raspuns: "Viu este sufletul tau, imparate, domnul meu, ca nu este cu putinta nicio abatere nici la dreapta, nici la stanga de la tot ce a zis domnul meu, imparatul. In adevar, robul tau Ioab mi-a poruncit si a pus in gura roabei tale toate aceste cuvinte.

20. Ca sa dea o alta infatisare lucrului, a facut robul tau Ioab lucrul acesta. Dar domnul meu este tot atat de intelept ca si un inger al lui Dumnezeu, ca sa cunoasca tot ce se petrece pe pamant."

21. Imparatul a zis lui Ioab: "Iata, vreau sa fac lucrul acesta; du-te, dar, de adu inapoi pe tanarul Absalom."

22. Ioab a cazut cu fata la pamant, s-a inchinat si a binecuvantat pe imparatul. Apoi a zis: "Robul tau cunoaste azi ca am capatat trecere inaintea ta, imparate, domnul meu, fiindca imparatul lucreaza dupa cuvantul robului sau."

23. Ioab s-a sculat, a plecat in Ghesur si a adus pe Absalom inapoi la Ierusalim.

24. Dar imparatul a zis: "Sa se duca in casa lui si sa nu-mi vada fata." Si Absalom s-a dus in casa lui si n-a vazut fata imparatului.

25. Nu era om in tot Israelul asa de vestit ca Absalom in privinta frumusetii lui; din talpa piciorului pana in crestetul capului, n-avea niciun cusur.

26. Cand isi tundea capul - si-l tundea in fiecare an, pentru ca parul ii era greu - greutatea parului de pe capul lui era de doua sute de sicli, dupa greutatea imparatului.

27. Lui Absalom i s-au nascut trei fii si o fiica, numita Tamar, care era o femeie frumoasa la chip.

28. Absalom a locuit doi ani la Ierusalim, fara sa vada fata imparatului.

29. Apoi a chemat pe Ioab, sa-l trimita la imparatul: dar Ioab n-a voit sa vina la el. L-a chemat a doua oara; si Ioab tot n-a vrut sa vina.

30. Absalom a zis atunci slujitorilor lui: "Vedeti, ogorul lui Ioab este langa al meu; are orz pe el; duceti-va si puneti-i foc." Si slujitorii lui Absalom au pus foc campului.

31. Ioab s-a sculat si s-a dus la Absalom acasa. Si i-a zis: "Pentru ce au pus slujitorii tai foc campului meu?"

32. Absalom a raspuns lui Ioab: "Iata, ti-am trimis vorba si ti-am zis: "Vino aici, si te voi trimite la imparat sa-i spui: "Pentru ce m-am intors din Ghesur? Ar fi fost mai bine pentru mine sa fiu si acum acolo." Doresc acum sa vad fata imparatului; si daca este vreo nelegiuire in mine, sa ma omoare."

33. Ioab s-a dus la imparat si i-a spus lucrul acesta. Si imparatul a chemat pe Absalom, care a venit la el si s-a aruncat cu fata la pamant inaintea lui. Imparatul a sarutat pe Absalom.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***