Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 13

1. Dupa aceea, iata ce s-a intamplat. Absalom, fiul lui David, avea o sora frumoasa, numita Tamar; si Amnon, fiul lui David, a iubit-o.

2. Amnon era atat de chinuit din aceasta pricina, incat a cazut bolnav dupa sora sa Tamar; caci era fecioara si-i venea greu lui Amnon sa-i faca ceva.

3. Amnon avea un prieten, numit Ionadab, fiul lui Simea, fratele lui David. Si Ionadab era un om foarte siret.

4. El i-a zis: "Pentru ce te usuci din zi in zi, tu, fiul imparatului? Nu vrei sa-mi spui?" Amnon i-a raspuns: "Iubesc pe Tamar, sora fratelui meu Absalom."

5. Ionadab i-a zis: "Culca-te in pat si fa-te bolnav. Cand va veni tatal tau sa te vada, sa-i spui: "Da voie surorii mele Tamar, sa vina sa-mi dea sa mananc; sa-mi pregateasca sub ochii mei o mancare, ca s-o vad si s-o iau din mana ei."

6. Amnon s-a culcat si s-a facut bolnav. Imparatul a venit sa-l vada, si Amnon a zis imparatului: "Te rog, sa vina sora mea Tamar sa faca doua turte sub ochii mei si sa le mananc din mana ei."

7. David a trimis sa spuna Tamarei inauntrul odailor ei: "Du-te in casa fratelui tau Amnon si pregateste-i o mancare."

8. Tamar s-a dus in casa fratelui ei Amnon, care era culcat. A luat plamadeala, a framantat-o, a pregatit turte inaintea lui si le-a copt;

9. luand apoi tigaia, le-a rasturnat inaintea lui. Dar Amnon n-a vrut sa manance. El a zis: "Scoateti pe toata lumea afara." Si toata lumea a iesit afara de la el.

10. Atunci Amnon a zis Tamarei: "Adu-mi mancarea in odaie si s-o mananc din mana ta." Tamar a luat turtele pe care le facuse si le-a dus fratelui sau Amnon, in odaie.

11. Pe cand i le dadea ea sa le manance, el a apucat-o si i-a zis: "Vino, soro, si culca-te cu mine."

12. Ea i-a raspuns: "Nu, frate, nu ma necinsti, caci nu se face asa in Israel; nu face miselia aceasta.

13. Unde ma voi duce eu cu rusinea mea? Si tu vei trece drept un misel in Israel. Acum, vorbeste, te rog, imparatului, si nu se va impotrivi sa fiu a ta."

14. Dar el n-a vrut s-o asculte; a silit-o, a necinstit-o si s-a culcat cu ea.

15. Apoi Amnon a urat-o foarte mult, mai mult decat o iubise. Si i-a zis: "Scoala-te si du-te!"

16. Ea i-a raspuns: "Nu mai mari raul pe care l-ai facut, izgonindu-ma."

17. El n-a vrut s-o asculte si, chemand baiatul care-i slujea, a zis: "Izgoneste de la mine pe femeia aceasta, scoate-o afara si incuie usa dupa ea!"

18. Ea avea o rochie pestrita; caci aceasta era haina pe care o purtau fetele imparatului, cata vreme erau fecioare. Slujitorul lui Amnon a scos-o afara si a incuiat usa dupa ea.

19. Tamar si-a presarat cenusa pe cap si si-a sfasiat haina pestrita; a pus mana in cap si a plecat tipand.

20. Fratele ei Absalom i-a zis: "A stat fratele tau Amnon cu tine? Acum, soro, taci, caci este fratele tau; nu te prea trece cu firea din pricina aceasta." Si Tamar, nemangaiata, a locuit in casa fratelui ei Absalom.

21. Imparatul David a aflat toate aceste lucruri si s-a maniat foarte tare.

22. Absalom n-a vorbit nici bine, nici rau cu Amnon; dar a inceput sa-l urasca, pentru ca necinstise pe sora sa Tamar.

23. Dupa doi ani, pe cand Absalom avea tunsul oilor la Baal-Hator, langa Efraim, a poftit pe toti fiii imparatului.

24. Absalom s-a dus la imparat si a zis: "Iata, robul tau are tunsul oilor; sa vina imparatul si slujitorii lui la robul tau."

25. Si imparatul a zis lui Absalom: "Nu, fiule, nu vom veni toti, ca sa nu-ti fie greu." Absalom a staruit de el; dar imparatul n-a vrut sa se duca si l-a binecuvantat.

26. Absalom a zis: "Da voie macar fratelui meu Amnon sa vina cu noi." Imparatul i-a raspuns: "Pentru ce sa vina el cu tine?"

27. In urma staruintelor lui Absalom, imparatul a lasat sa mearga cu el pe Amnon si toti fiii sai.

28. Absalom a dat urmatoarea porunca slujitorilor sai: "Luati seama cand se va inveseli inima lui Amnon de vin si cand va voi zice: "Loviti pe Amnon!" atunci sa-l omorati; sa nu va temeti de nimic: oare nu va poruncesc eu? Fiti tari si aratati-va oameni de inima!"

29. Slujitorii lui Absalom au facut lui Amnon cum le poruncise Absalom. Si toti fiii imparatului s-au sculat, au incalecat fiecare pe catarul lui si au fugit.

30. Pe cand erau pe drum, a ajuns zvonul la David ca Absalom a ucis pe toti fiii imparatului si ca n-a mai ramas niciunul din ei.

31. Imparatul s-a sculat, si-a rupt hainele si s-a culcat pe pamant, si toti slujitorii lui stateau acolo cu hainele sfasiate.

32. Ionadab, fiul lui Simea, fratele lui David, a luat cuvantul si a zis: "Sa nu creada domnul meu ca toti tinerii, fiii imparatului, au fost ucisi, caci numai Amnon a murit; aceasta este urmarea unei hotarari a lui Absalom, din ziua cand Amnon a necinstit pe sora sa Tamar.

33. Sa nu se mai munceasca, dar, imparatul, domnul meu, cu gandul ca toti fiii imparatului au murit, caci numai Amnon a murit."

34. Absalom a fugit. Si tanarul pus de straja a ridicat ochii si s-a uitat. Si iata ca o mare ceata venea pe drumul dinapoia lui, dinspre munte.

35. Ionadab a zis imparatului: "Iata ca vin fiii imparatului! Astfel se adevereste ce spunea robul tau."

36. Pe cand ispravea el vorba, iata ca fiii imparatului au venit. Au ridicat glasul si au plans; si imparatul si toti slujitorii lui au plans mult.

37. Absalom fugise si s-a dus la Talmai, fiul lui Amihur, imparatul Ghesurului. Si David jelea in fiecare zi pe fiul sau.

38. Absalom a stat trei ani la Ghesur, unde se dusese dupa ce fugise.

39. Imparatul David a incetat sa mai urmareasca pe Absalom, caci se mangaiase de moartea lui Amnon.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***