Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 12

1. Domnul a trimis pe Natan la David. Si Natan a venit la el si i-a zis: "Intr-o cetate erau doi oameni, unul bogat si altul sarac.

2. Bogatul avea foarte multe oi si foarte multi boi.

3. Saracul n-avea nimic decat o mielusea, pe care o cumparase; o hranea si o crestea la el impreuna cu copiii lui; ea manca din aceeasi bucata de paine cu el, bea din acelasi pahar cu el, dormea la sanul lui si o privea ca pe fata lui.

4. A venit un calator la omul acela bogat. Si bogatul nu s-a indurat sa se atinga de oile sau de boii lui, ca sa pregateasca un pranz calatorului care venise la el; ci a luat oaia saracului si a gatit-o pentru omul care venise la el."

5. David s-a aprins foarte tare de manie impotriva omului acestuia si a zis lui Natan: "Viu este Domnul, ca omul care a facut lucrul acesta este vrednic de moarte.

6. Si sa dea inapoi patru miei, pentru ca a savarsit fapta aceasta si n-a avut mila."

7. Si Natan a zis lui David: "Tu esti omul acesta! Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Eu te-am uns imparat peste Israel si te-am scapat din mana lui Saul;

8. te-am facut stapan pe casa stapanului tau, am pus la sanul tau nevestele stapanului tau si ti-am dat casa lui Israel si Iuda. Si daca ar fi fost putin atata, as mai fi adaugat.

9. Pentru ce, dar, ai dispretuit tu cuvantul Domnului, facand ce este rau inaintea Lui? Ai lovit cu sabia pe Urie, hetitul; ai luat de nevasta pe nevasta sa, si pe el l-ai ucis cu sabia fiilor lui Amon.

10. Acum, niciodata nu se va departa sabia din casa ta, pentru ca M-ai dispretuit si pentru ca ai luat de nevasta pe nevasta lui Urie, hetitul."

11. Asa vorbeste Domnul: "Iata, din casa ta voi ridica nenorocirea impotriva ta si voi lua sub ochii tai pe nevestele tale si le voi da altuia care se va culca cu ele in fata soarelui acestuia.

12. Caci ai lucrat pe ascuns; Eu insa voi face lucrul acesta in fata intregului Israel si in fata soarelui."

13. David a zis lui Natan: "Am pacatuit impotriva Domnului!" Si Natan a zis lui David: "Domnul iti iarta pacatul, nu vei muri.

14. Dar, pentru ca ai facut pe vrajmasii Domnului sa-L huleasca, savarsind fapta aceasta, fiul care ti s-a nascut va muri."

15. Si Natan a plecat acasa. Domnul a lovit copilul pe care-l nascuse lui David nevasta lui Urie, si a fost greu bolnav.

16. David s-a rugat lui Dumnezeu pentru copil si a postit; si cand a venit acasa, toata noaptea a stat culcat pe pamant.

17. Batranii casei au staruit de el sa se scoale de la pamant; dar n-a voit si n-a mancat nimic cu ei.

18. A saptea zi, copilul a murit. Slujitorii lui David s-au temut sa-i dea de veste ca a murit copilul. Caci ziceau: "Cand copilul traia inca, i-am vorbit si nu ne-a ascultat: cum sa indraznim sa-i spunem: "A murit copilul"? Are sa se intristeze si mai mult."

19. David a bagat de seama ca slujitorii lui vorbeau in soapta intre ei si a inteles ca murise copilul. El a zis slujitorilor sai: "A murit copilul?" Si ei au raspuns: "A murit."

20. Atunci David s-a sculat de la pamant. S-a spalat, s-a uns si si-a schimbat hainele; apoi s-a dus in Casa Domnului si s-a inchinat. Intorcandu-se acasa, a cerut sa i se dea sa manance si a mancat.

21. Slujitorii lui i-au zis: "Ce inseamna ceea ce faci? Cand traia copilul, posteai si plangeai; si acum, cand a murit copilul, te scoli si mananci!"

22. El a raspuns: "Cand traia copilul, posteam si plangeam, caci ziceam: "Cine stie daca nu Se va indura Domnul de mine si daca nu va trai copilul?"

23. Acum, cand a murit, pentru ce sa mai postesc? Pot sa-l intorc in viata? Eu ma voi duce la el, dar el nu se va intoarce la mine."

24. David a mangaiat pe nevasta sa Bat-Seba si a intrat la ea si s-a culcat cu ea. Ea a nascut un fiu, pe care l-a numit Solomon si care a fost iubit de Domnul.

25. El l-a incredintat in mainile prorocului Natan, si Natan i-a pus numele Iedidia pentru Domnul.

26. Ioab, care impresura Raba fiilor lui Amon, a pus mana pe cetatea imparateasca

27. si a trimis soli lui David sa-i spuna: "Am inceput lupta impotriva Rabei si am si pus stapanire pe cetatea apelor;

28. strange acum cealalta parte a poporului, tabaraste impotriva cetatii si ia-o, ca sa n-o iau eu si sa vina asupra mea cinstea."

29. David a strans tot poporul si a mers asupra cetatii Raba; a batut-o si a luat-o.

30. A luat cununa de pe capul imparatului ei, care cantarea un talant de aur si era impodobita cu pietre scumpe. Au pus-o pe capul lui David, care a luat o foarte mare prada din cetate.

31. A scos pe locuitori si i-a trecut prin ferastraie, prin grape de fier si securi de fier si i-a pus in cuptoarele de caramizi: asa a facut tuturor cetatilor fiilor lui Amon. David s-a intors la Ierusalim cu tot poporul.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***