Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 9

1. Era un om din Beniamin, numit Chis, fiul lui Abiel, fiul lui Teror, fiul lui Becorat, fiul lui Afiah, fiul unui beniamit, un om tare si voinic.

2. El avea un fiu cu numele Saul, tanar si frumos, mai frumos decat oricare din copiii lui Israel. Si-i intrecea pe toti in inaltime, de la umar in sus.

3. Magaritele lui Chis, tatal lui Saul, s-au ratacit; si Chis a zis fiului sau Saul: "Ia cu tine o sluga, scoala-te si du-te de cauta magaritele."

4. Saul a trecut prin muntele lui Efraim si a strabatut tara Salisa fara sa le gaseasca; au trecut prin tara Saalim, si nu erau acolo; au strabatut tara lui Beniamin, si nu le-au gasit.

5. Ajunsesera in tara Tuf, cand Saul a zis slugii care il insotea: "Haide sa ne intoarcem, ca nu cumva tatal meu, lasand magaritele, sa fie ingrijorat de noi."

6. Sluga i-a zis: "Iata ca in cetatea aceasta este un om al lui Dumnezeu, un om cu vaza; tot ce spune el nu se poate sa nu se intample. Haidem la el dar; poate ca ne va arata drumul pe care trebuie sa apucam."

7. Saul a zis slugii sale: "Dar daca mergem acolo, ce sa aducem omului lui Dumnezeu? Caci nu mai avem merinde in saci si n-avem niciun dar de adus omului lui Dumnezeu. Ce avem?"

8. Sluga a luat din nou cuvantul si a zis lui Saul: "Uite, eu am la mine un sfert de siclu de argint; il voi da omului lui Dumnezeu, si ne va arata drumul." -

9. Odinioara in Israel, cand se ducea cineva sa intrebe pe Dumnezeu, zicea: "Haidem sa mergem la vazator!" Caci acela care se numeste azi proroc, se numea odinioara vazator. -

10. Saul a zis slugii: "Ai dreptate; haidem sa mergem!" Si s-au dus in cetatea unde era omul lui Dumnezeu.

11. Pe cand se suiau ei spre cetate, au intalnit niste fete care iesisera sa scoata apa; si le-au zis: "Aici este vazatorul?"

12. Ele le-au raspuns: "Da, iata-l inaintea ta; dar du-te repede, astazi a venit in cetate, pentru ca poporul aduce jertfa pe inaltime.

13. Cand veti intra in cetate, il veti gasi inainte ca sa se suie la locul inalt sa manance; caci poporul nu mananca pana nu vine el, fiindca el trebuie sa binecuvanteze jertfa; dupa aceea, mananca si cei poftiti. Suiti-va, dar, caci acum il veti gasi."

14. Si s-au suit in cetate. Tocmai cand intrau pe poarta cetatii, au fost intalniti de Samuel, care iesea sa se suie pe inaltime.

15. Dar, cu o zi mai inainte de venirea lui Saul, Domnul instiintase pe Samuel si-i zisese:

16. "Maine, la ceasul acesta, iti voi trimite un om din tara lui Beniamin, si sa-l ungi drept capetenie a poporului Meu, Israel. El va scapa poporul Meu din mana filistenilor, caci am cautat cu indurare spre poporul Meu, pentru ca strigatul lui a ajuns pana la Mine."

17. Cand a zarit Samuel pe Saul, Domnul i-a zis: "Iata omul despre care ti-am vorbit; el va domni peste poporul Meu."

18. Saul s-a apropiat de Samuel la mijlocul portii si a zis: "Arata-mi, te rog, unde este casa vazatorului."

19. Samuel a raspuns lui Saul: "Eu sunt vazatorul. Suie-te inaintea mea pe inaltime si veti manca astazi cu mine. Maine te voi lasa sa pleci si-ti voi spune tot ce se petrece in inima ta.

20. Nu te nelinisti de magaritele pe care le-ai pierdut acum trei zile, caci s-au gasit. Si pentru cine este pastrat tot ce este mai de pret in Israel? Oare nu pentru tine si pentru toata casa tatalui tau?"

21. Saul a raspuns: "Oare nu sunt eu beniamit, din una din cele mai mici semintii ale lui Israel? Si familia mea nu este cea mai mica dintre toate familiile din semintia lui Beniamin? Pentru ce, dar, imi vorbesti astfel?"

22. Samuel a luat pe Saul si pe sluga lui i-a varat in odaia de mancare, le-a dat locul cei dintai intre cei poftiti, care erau aproape treizeci de insi.

23. Samuel a zis bucatarului: "Adu portia pe care ti-am dat-o, cand ti-am zis: "Pune-o deoparte."

24. Bucatarul a dat spata si ce era pe ea si a pus-o inaintea lui Saul. Si Samuel a zis: "Iata ce a fost pastrat, pune-o inainte si mananca, fiindca pentru tine s-a pastrat cand am poftit poporul." Astfel Saul a mancat cu Samuel in ziua aceea.

25. S-au coborat apoi de pe inaltime in cetate, si Samuel a stat de vorba cu Saul pe acoperisul casei.

26. Apoi s-au sculat dis-de-dimineata; si in revarsatul zorilor, Samuel a chemat pe Saul de pe acoperis si a zis: "Scoala-te, si te voi insoti." Saul s-a sculat, si au iesit amandoi, el si Samuel.

27. Cand s-au coborat la marginea cetatii, Samuel a zis lui Saul: "Spune slugii tale sa treaca inaintea noastra." Si sluga a trecut inainte. "Opreste-te acum", a zis iarasi Samuel, "si-ti voi face cunoscut cuvantul lui Dumnezeu."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***