Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 30

1. Cand a ajuns David cu oamenii lui a treia zi la Ticlag, amalecitii navalisera in partea de miazazi si in Ticlag. Ei nimicisera si arsesera Ticlagul,

2. dupa ce luasera prinsi pe femei si pe toti cei ce se aflau acolo, mici si mari. Nu omorasera pe nimeni, dar luasera totul si plecasera.

3. David si oamenii lui au ajuns in cetate, si iata ca era arsa; si nevestele, fiii si fiicele lor, fusesera luati prinsi.

4. Atunci David si poporul care era cu el au ridicat glasul si au plans pana n-au mai putut plange.

5. Cele doua neveste ale lui David: Ahinoam din Izreel si Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal, fusesera luate si ele.

6. David a fost in mare stramtorare, caci poporul vorbea sa-l ucida cu pietre, pentru ca toti erau amarati in suflet, fiecare din pricina fiilor si fetelor lui. Dar David s-a imbarbatat, sprijinindu-se pe Domnul Dumnezeul lui.

7. El a zis preotului Abiatar, fiul lui Ahimelec: "Adu-mi efodul!" Abiatar a adus efodul la David.

8. Si David a intrebat pe Domnul: "Sa urmaresc oastea aceasta? O voi ajunge?" Domnul i-a raspuns: "Urmareste-o, caci o vei ajunge si vei izbavi totul."

9. Si David a pornit, el si cei sase sute de oameni care erau cu el. Au ajuns la paraul Besor, unde s-au oprit cei ce ramaneau la coada.

10. David i-a urmarit mai departe, cu patru sute de oameni; dar doua sute de oameni s-au oprit, fiind prea obositi ca sa mai treaca paraul Besor.

11. Pe camp au dat peste un om egiptean, pe care l-au adus la David. I-au dat sa manance paine si sa bea apa

12. si i-au mai dat si o legatura de smochine si doua legaturi de stafide. Dupa ce a mancat, i-au venit iarasi puterile, caci nu mancase si nu bause apa de trei zile si trei nopti.

13. David i-a zis: "Al cui esti si de unde esti?" El a raspuns: "Sunt un baiat egiptean, in slujba unui amalecit, si de trei zile stapanul meu m-a parasit pentru ca eram bolnav.

14. Am navalit in partea de miazazi a cheretitilor, pe tinutul lui Iuda si la miazazi de Caleb, si am ars Ticlagul."

15. David i-a zis: "Vrei sa ma duci la oastea aceasta?" Si el a zis: "Jura-mi pe Numele lui Dumnezeu ca nu ma vei omori si nu ma vei da pe mana stapanului meu, si te voi cobori la oastea aceasta."

16. El i-a slujit astfel de calauza. Si amalecitii erau risipiti pe tot tinutul, mancand, band si jucand, de bucuria prazii celei mari pe care o luasera din tara filistenilor si din tara lui Iuda.

17. David i-a batut din zorii zilei pana a doua zi seara si n-a scapat niciunul din ei, afara de patru sute de tineri, care au incalecat pe camile si au fugit.

18. David a scapat astfel tot ce luasera amalecitii si a scapat si pe cele doua neveste ale lui.

19. Nu le-a lipsit nimeni, de la mic pana la mare, nici fiu, nici fiica, niciun lucru din prada, nimic din ce li se luase: David a adus inapoi totul.

20. Si David a luat toate oile si toti boii; si cei ce manau turma aceasta si mergeau in fruntea ei ziceau: "Aceasta este prada lui David!"

21. David a ajuns la cei doua sute de oameni care fusesera prea obositi ca sa mai mearga dupa el si pe care-i lasase la paraul Besor. Ei au iesit inaintea lui David si inaintea poporului care era cu el. David s-a apropiat de ei si i-a intrebat de sanatate.

22. Toti oamenii rai si de nimic dintre cei ce mersesera cu David au luat cuvantul si au zis: "Fiindca n-au venit cu noi, sa nu le dam nimic din prada pe care am scapat-o, ci doar sa-si ia fiecare nevasta si copiii si sa plece."

23. Dar David a zis: "Sa nu faceti asa, fratilor, cu ce ne-a dat Domnul; caci El ne-a pazit si a dat in mainile noastre ceata care venise impotriva noastra.

24. Si cine v-ar asculta in privinta aceasta? Partea trebuie sa fie aceeasi atat pentru cel ce s-a coborat pe campul de bataie, cat si pentru cel ce a ramas la calabalacuri: s-o imparta deopotriva."

25. Lucrul acesta a ramas de atunci si pana in ziua de azi o lege si un obicei in Israel.

26. Cand s-a intors la Ticlag, David a trimis o parte din prada batranilor lui Iuda, prietenilor sai, spunandu-le aceste cuvinte: "Iata darul pe care vi-l fac din prada luata de la vrajmasii Domnului!"

27. A trimis celor din Betel, celor din Ramot de la miazazi, celor din Iatir,

28. celor din Aroer; celor din Sifmot, celor din Estemoa,

29. celor din Racal, celor din cetatile ierahmeelitilor, celor din cetatile chenitilor,

30. celor din Horma, celor din Cor-Asan, celor din Atac,

31. celor din Hebron si in toate locurile pe care le strabatuse David cu oamenii lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***