Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 26

1. Zifitii s-au dus la Saul la Ghibeea, si au zis: "Iata ca David este ascuns pe dealul Hachila, in fata pustiului."

2. Saul s-a sculat si s-a coborat in pustiul Zif, cu trei mii de oameni alesi din Israel, ca sa caute pe David in pustiul Zif.

3. A tabarat pe dealul Hachila, in fata pustiului, langa drum. David era in pustiu; si, intelegand ca Saul merge in urmarirea lui in pustiu,

4. a trimis niste iscoade si a aflat ca in adevar Saul venise.

5. Atunci David s-a sculat si a venit la locul unde tabarase Saul si a vazut locul unde era culcat Saul, cu Abner, fiul lui Ner, capetenia ostirii lui. Saul era culcat in cort in mijlocul taberei, si poporul era tabarat in jurul lui.

6. David a luat cuvantul si, vorbind lui Ahimelec, hetitul, si lui Abisai, fiul Teruiei si fratele lui Ioab, a zis: "Cine vrea sa se coboare cu mine in tabara la Saul?" Si Abisai a raspuns: "Eu ma voi cobori cu tine."

7. David si Abisai s-au dus noaptea la popor. Si iata ca Saul era culcat si dormea in cort in mijlocul taberei, si sulita lui era infipta in pamant la capul lui. Abner si poporul erau culcati in jurul lui.

8. Abisai a zis lui David: "Dumnezeu da astazi pe vrajmasul tau in mainile tale; lasa-ma, te rog, sa-l lovesc cu sulita mea si sa-l pironesc dintr-o lovitura in pamant, ca sa n-am nevoie sa-i mai dau alta."

9. Dar David a zis lui Abisai: "Nu-l omori! Caci cine ar putea pune mana pe unsul Domnului si sa ramana nepedepsit?"

10. Si David a zis: "Viu este Domnul, ca numai Domnul il poate lovi; fie ca-i va veni ziua sa moara, fie ca se va cobori intr-un camp de bataie si va pieri.

11. Sa ma fereasca Domnul sa pun mana pe unsul Domnului! Ia numai sulita de la capataiul lui, cu ulciorul cu apa, si sa plecam."

12. David a luat, dar, sulita si ulciorul cu apa de la capataiul lui Saul si au plecat. Nimeni nu i-a vazut, nici n-a bagat de seama nimic si nimeni nu s-a desteptat, caci Domnul ii cufundase pe toti intr-un somn adanc.

13. David a trecut de cealalta parte si a ajuns departe pe varful muntelui, la o mare departare de tabara.

14. Si a strigat poporului si lui Abner, fiul lui Ner: "N-auzi tu, Abner?" Abner a raspuns: "Cine esti tu care strigi catre imparatul?"

15. Si David a zis lui Abner: "Oare nu esti tu barbat? Si cine este ca tine in Israel? Pentru ce atunci n-ai pazit pe imparat, stapanul tau? Caci cineva din popor a venit sa omoare pe imparatul, stapanul tau.

16. Ce ai facut tu nu este bine. Viu este Domnul, ca sunteti vrednici de moarte, caci n-ati vegheat asupra stapanului vostru, asupra unsului Domnului. Uita-te acum unde este sulita imparatului si ulciorul de apa, care erau la capataiul lui."

17. Saul a cunoscut glasul lui David si a zis: "Glasul tau este, fiul meu David?" Si David a raspuns: "Glasul meu, imparate, domnul meu!"

18. Si a zis: "Pentru ce urmareste domnul meu pe robul sau? Ce-am facut si cu ce sunt vinovat?

19. Sa binevoiasca acum imparatul, domnul meu, sa asculte cuvintele robului sau: "Daca Domnul este Cel ce te atata impotriva mea, sa primeasca mirosul unui dar de mancare de la noi; dar daca oamenii te atata, blestemati sa fie inaintea Domnului, fiindca ei ma izgonesc azi ca sa ma dezlipeasca de mostenirea Domnului, zicandu-mi: "Du-te de slujeste unor dumnezei straini!"

20. Of! sa nu-mi cada sangele pe pamant departe de fata Domnului! Caci imparatul lui Israel a pornit sa ma caute ca pe un purice, cum ar urmari o potarniche in munti."

21. Saul a zis: "Am pacatuit; intoarce-te, fiul meu David, caci nu-ti voi mai face rau, fiindca in ziua aceasta viata mea a fost scumpa inaintea ta. Am lucrat ca un nebun si am facut o mare greseala."

22. David a raspuns: "Iata sulita imparatului; sa vina unul din oamenii tai s-o ia.

23. Domnul va rasplati fiecaruia dupa dreptatea lui si dupa credinciosia lui: caci Domnul te daduse azi in mainile mele, si eu n-am vrut sa pun mana pe unsul Domnului.

24. Si dupa cum azi viata ta a avut un mare pret inaintea mea, tot asa si viata mea va avea un mare pret inaintea Domnului, si El ma va izbavi din orice necaz."

25. Saul a zis lui David: "Fii binecuvantat, fiul meu David! Tu vei face lucruri mari si vei birui." David si-a vazut de drum, si Saul s-a intors acasa."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***