Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 25

1. Samuel a murit. Tot Israelul s-a adunat si l-a plans si l-au ingropat in locuinta lui, la Rama. Atunci David s-a sculat si s-a coborat in pustiul Paran.

2. In Maon era un om foarte bogat, a carui avere era in Carmel; avea trei mii de oi si o mie de capre si se afla la Carmel pentru tunderea oilor lui.

3. Numele acestui om era Nabal, si nevasta lui se chema Abigail; era o femeie cu judecata si frumoasa la chip, dar barbatul ei era aspru si rau in faptele lui. El se tragea din Caleb.

4. David a aflat in pustiu ca Nabal isi tunde oile.

5. A trimis la el zece tineri, carora le-a zis: "Suiti-va la Carmel si duceti-va la Nabal. Intrebati-l de sanatate in numele meu

6. si sa-i vorbiti asa: "Sa traiesti in pace, si pacea sa fie cu casa ta si cu tot ce este al tau.

7. Si acum, am auzit ca tunzi oile. Pastorii tai au fost cu noi; nu i-am ocarat si nu li s-a luat nimic in tot timpul cat au fost la Carmel.

8. Intreaba pe slujitorii tai si-ti vor spune. Sa capete trecere, dar, tinerii acestia inaintea ta, fiindca venim intr-o zi de bucurie. Da, dar, te rog, robilor tai si fiului tau David, ce te lasa inima."

9. Cand au ajuns oamenii lui David, au spus lui Nabal toate aceste cuvinte, in numele lui David. Apoi au tacut.

10. Nabal a raspuns slujitorilor lui David: "Cine este David si cine este fiul lui Isai? Astazi sunt multi slujitori care fug de la stapani.

11. Si sa-mi iau eu painea, apa si vitele mele, pe care le-am taiat pentru tunzatorii mei, si sa le dau unor oameni care sunt de nu stiu unde?"

12. Oamenii lui David si-au luat drumul inapoi; s-au intors si au spus, la sosirea lor, toate aceste cuvinte lui David.

13. Atunci David a zis oamenilor sai: "Fiecare din voi sa-si incinga sabia!" Si fiecare si-a incins sabia. David si-a incins si el sabia, si aproape patru sute de insi s-au suit dupa el. Au mai ramas doar doua sute la calabalacuri.

14. Unul din slujitorii lui Nabal a venit si a zis catre Abigail, nevasta lui Nabal: "Iata ca David a trimis din pustiu niste soli sa intrebe de sanatate pe stapanul nostru, si el s-a purtat rau cu ei.

15. Si totusi oamenii acestia au fost foarte buni cu noi; nu ne-au ocarat si nu ni s-a luat nimic, in tot timpul cat am fost cu ei in camp.

16. Ne-au fost zid si zi si noapte, in tot timpul cat am fost cu ei, la pascutul turmelor.

17. Sa stii acum si vezi ce ai de facut, caci pierderea stapanului nostru si a intregii lui case este hotarata, si el este asa de rau incat nimeni nu indrazneste sa-i vorbeasca."

18. Abigail a luat indata doua sute de paini, doua burdufuri cu vin, cinci oi pregatite, cinci masuri de grau prajit, o suta de turte de stafide si doua sute de legaturi de smochine. Le-a pus pe magari

19. si a zis slujitorilor sai: "Luati-o inaintea mea, si eu voi veni dupa voi." N-a spus nimic barbatului ei, Nabal.

20. Ea a incalecat pe un magar, a coborat muntele pe un drum tufos, si iata ca David si oamenii lui se coborau in fata ei, asa ca i-a intalnit. -

21. David zisese: "In zadar am pazit tot ce are omul acesta in pustiu, de nu s-a luat nimic din tot ce are, caci mi-a intors rau pentru bine.

22. Dumnezeu sa pedepseasca pe robul Sau David cu toata asprimea, daca voi mai lasa sa ramana pana la lumina zilei pe cineva de parte barbateasca din tot ce este al lui Nabal!"

23. Cand a zarit Abigail pe David, s-a dat jos repede de pe magar, a cazut cu fata la pamant inaintea lui David si s-a inchinat pana la pamant.

24. Apoi, aruncandu-se la picioarele lui, a zis: "Eu sunt de vina, domnul meu! Ingaduie roabei tale sa-ti vorbeasca la urechi si asculta cuvintele roabei tale.

25. Sa nu-si puna domnul meu mintea cu omul acela rau, cu Nabal, caci, cum ii este numele, asa este si el; Nabal ii este numele si este plin de nebunie. Si eu, roaba ta, n-am vazut pe oamenii trimisi de domnul meu.

26. Acum, domnul meu, viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca Domnul te-a oprit sa versi sange si sa te ajuti cu mana ta. Vrajmasii tai, cei ce vor raul domnului meu, sa fie ca Nabal!

27. Primeste darul acesta pe care-l aduce roaba ta domnului meu si sa se imparta oamenilor care merg dupa domnul meu.

28. Iarta, te rog, vina roabei tale, caci Domnul va face domnului meu o casa trainica; iarta, caci domnul meu poarta razboaiele Domnului, si niciodata nu va fi rautate in tine.

29. Daca se va ridica cineva care sa te urmareasca si sa vrea sa-ti ia viata, sufletul domnului meu va fi legat in manunchiul celor vii la Domnul Dumnezeul tau, si sa arunce cu prastia sufletul vrajmasilor tai.

30. Cand va face Domnul domnului meu tot binele pe care ti l-a fagaduit, si te va pune mai mare peste Israel,

31. atunci nu va avea domnul meu nici mustrari de cuget si nici nu-l va durea inima ca a varsat sange degeaba si ca s-a razbunat singur. Si cand va face Domnul bine domnului meu, adu-ti aminte de roaba ta."

32. David a zis Abigailei: "Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul lui Israel care te-a trimis astazi inaintea mea!

33. Binecuvantata sa fie judecata ta si binecuvantata sa fii tu, ca m-ai oprit in ziua aceasta sa vars sange si mi-ai oprit mana!

34. Dar viu este Domnul Dumnezeul lui Israel care m-a oprit sa-ti fac rau ca, daca nu te-ai fi grabit sa vii inaintea mea, n-ar mai fi ramas nimic din ce este al lui Nabal, pana la lumina zilei de maine."

35. Si David a luat din mana Abigailei ce-i adusese si i-a zis: "Suie-te in pace acasa; vezi ca ti-am ascultat glasul si te-am primit bine."

36. Abigail a ajuns la Nabal. Si tocmai el dadea in casa lui un ospat ca un ospat imparatesc; inima ii era vesela si era beat mort. Ea nu i-a spus nimic, nimic, pana la lumina zilei.

37. Dar dimineata, dupa ce trecuse betia lui Nabal, nevasta sa i-a istorisit ce se intamplase. Inima lui Nabal a primit o lovitura de moarte si s-a facut ca o piatra.

38. Cam dupa zece zile, Domnul a lovit pe Nabal si a murit.

39. David a aflat ca murise Nabal si a zis: "Binecuvantat sa fie Domnul, ca mi-a aparat pricina in ocara pe care mi-a facut-o Nabal si a impiedicat pe robul Sau sa faca rau! Domnul a facut ca rautatea lui Nabal sa cada asupra capului lui." David a trimis vorba Abigailei ca vrea s-o ia de nevasta.

40. Slujitorii lui David au ajuns la Abigail, la Carmel, si i-au vorbit asa: "David ne-a trimis la tine ca sa te ia de nevasta."

41. Ea s-a sculat, s-a aruncat cu fata la pamant si a zis: "Iata, roaba ta se socoteste ca o roaba, gata sa spele picioarele slujitorilor domnului meu."

42. Si indata Abigail a plecat calare pe un magar si insotita de cinci fete; a mers dupa solii lui David si i-a fost nevasta.

43. David luase si pe Ahinoam din Izreel, si amandoua au fost nevestele lui.

44. Si Saul daduse pe fiica sa Mical, nevasta lui David, lui Palti din Galim, fiul lui Lais.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***