Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 23

1. Au venit si au spus lui David: "Iata ca filistenii au inceput lupta impotriva Cheilei si au jefuit ariile."

2. David a intrebat pe Domnul si a zis: "Sa ma duc si sa bat pe filistenii acestia?" Si Domnul i-a raspuns: "Du-te, bate pe filisteni si izbaveste Cheila."

3. Dar oamenii lui David i-au zis: "Iata ca noi ne temem chiar aici in Iuda; ce va fi cand vom merge la Cheila, impotriva ostilor filistenilor?"

4. David a intrebat iarasi pe Domnul. Si Domnul i-a raspuns: "Scoala-te si coboara-te la Cheila, caci dau pe filisteni in mainile tale."

5. David s-a dus, dar, cu oamenii lui la Cheila si s-a batut impotriva filistenilor; le-a luat vitele si le-a pricinuit o mare infrangere. Astfel a izbavit David pe locuitorii din Cheila.

6. Cand a fugit Abiatar, fiul lui Ahimelec, la David, in Cheila, s-a coborat cu efodul in mana.

7. Saul a fost instiintat de sosirea lui David la Cheila si a zis: "Dumnezeu il da in mainile mele, caci a venit si s-a inchis intr-o cetate cu porti si zavoare."

8. Si Saul a chemat tot poporul la razboi, ca sa se coboare la Cheila si sa impresoare pe David si pe oamenii lui.

9. David, luand cunostinta de acest plan rau pe care-l punea la cale Saul impotriva lui, a zis preotului Abiatar: "Adu efodul!"

10. Si David a zis: "Doamne Dumnezeul lui Israel, robul Tau a aflat ca Saul vrea sa vina la Cheila ca sa nimiceasca cetatea din pricina mea.

11. Ma vor da in mainile lui locuitorii din Cheila? Se va cobori Saul aici, cum a aflat robul Tau? Doamne Dumnezeul lui Israel, binevoieste si descopera lucrul acesta robului Tau!" Si Domnul a raspuns: "Se va cobori."

12. David a mai zis: "Ma vor da locuitorii din Cheila, pe mine si pe oamenii mei, in mainile lui Saul?" Si Domnul a raspuns: "Te vor da."

13. Atunci David s-a sculat cu oamenii lui, in numar de aproape sase sute de insi; au iesit din Cheila si s-au dus unde au putut. Saul, afland ca David a scapat din Cheila, s-a oprit din mers.

14. David a locuit in pustiu, in locuri intarite, si a ramas pe muntele din pustiul Zif. Saul il cauta mereu, dar Dumnezeu nu l-a dat in mainile lui.

15. David, vazand ca Saul a pornit sa-i ia viata, a stat in pustiul Zif, in padure.

16. Atunci Ionatan, fiul lui Saul, s-a sculat si s-a dus la David, in padure. El i-a intarit increderea in Dumnezeu

17. si i-a zis: "Nu te teme de nimic, caci mana tatalui meu, Saul, nu te va atinge. Tu vei domni peste Israel, si eu voi fi al doilea dupa tine; tatal meu, Saul, stie si el bine lucrul acesta."

18. Au facut iarasi amandoi legamant inaintea Domnului, si David a ramas in padure, iar Ionatan s-a dus acasa.

19. Zifitii s-au suit la Saul, la Ghibeea, si au zis: "Nu-i David ascuns intre noi in locuri intarite, in padure, pe dealul Hachila, care este la miazazi de pustiu?

20. Coboara-te, dar, imparate, fiindca aceasta este toata dorinta sufletului tau; lasa pe noi daca e vorba sa-l dam in mainile imparatului.

21. Saul a zis: "Domnul sa va binecuvanteze ca aveti mila de mine!

22. Duceti-va, va rog, de mai cercetati, ca sa stiti si sa descoperiti in ce loc si-a indreptat pasii si cine l-a vazut, caci mi s-a spus ca este foarte siret.

23. Cercetati si vedeti toate locurile unde se ascunde, veniti apoi la mine cu ceva temeinic, si voi porni cu voi. Daca este in tara, il voi cauta printre toate miile lui Iuda."

24. S-au sculat, dar, si s-au dus la Zif inaintea lui Saul. David si oamenii lui erau in pustiul Maon, si anume in campia dinspre miazazi de pustiu.

25. Saul a plecat cu oamenii sai in cautarea lui David. Despre lucrul acesta s-a dat de veste lui David, care s-a coborat la stanca si a ramas in pustiul Maon. Saul, cand a auzit, a urmarit pe David in pustiul Maon.

26. Saul mergea pe o parte a muntelui, si David cu oamenii lui pe cealalta parte a muntelui. David fugea repede ca sa scape de Saul. Dar Saul si oamenii lui chiar inconjurasera pe David si pe ai lui, ca sa puna mana pe ei,

27. cand un sol a venit si a spus lui Saul: "Grabeste-te sa vii, caci au navalit filistenii in tara."

28. Saul a incetat sa urmareasca pe David si s-a intors sa iasa inaintea filistenilor. De aceea locul acela s-a numit Sela-Hamahlecot.

29. De acolo David s-a suit spre locurile intarite din En-Ghedi si a locuit acolo.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***