Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 20

1. David a fugit din Naiot, de langa Rama. S-a dus la Ionatan si a zis: "Ce-am facut eu? Care este nelegiuirea mea, care este pacatul meu inaintea tatalui tau, de vrea sa-mi ia viata?"

2. Ionatan i-a raspuns: "Fereasca Dumnezeu! Nu vei muri. Tatal meu nu face niciun lucru, fie mare, fie mic, fara sa-mi dea de stire; pentru ce mi-ar ascunde el lucrul acesta? Nu este nimic."

3. David a zis iarasi, jurand: "Tatal tau stie bine ca am capatat trecere inaintea ta si va fi zis: "Sa nu stie Ionatan, caci s-ar intrista." Dar viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca nu este decat un pas intre mine si moarte."

4. Ionatan a zis lui David: "Pentru tine voi face tot ce vei vrea."

5. Si David i-a raspuns: "Iata ca maine este luna noua si ar trebui sa sed sa mananc cu imparatul; lasa-ma sa ma duc si sa ma ascund in campii pana in seara zilei a treia.

6. Daca tatal tau va baga de seama lipsa mea, sa-i spui: "David m-a rugat sa-l las sa se duca pana la Betleem, in cetatea lui, pentru ca acolo se aduce pentru toata familia o jertfa de peste an."

7. Si daca va zice: "Bine!", atunci robul tau n-are nimic de temut; dar daca-l va apuca mania, sa stii ca pieirea mea este lucru hotarat din partea lui.

8. Arata-ti, dar, dragostea pentru robul tau, caci ai facut cu robul tau un legamant inaintea Domnului. Si daca este vreo nelegiuire in mine, ia-mi tu viata, de ce sa ma mai duci pana la tatal tau?"

9. Ionatan i-a zis: "Departe de tine gandul sa nu-ti dau de stire, daca voi afla ca pieirea ta este lucru hotarat din partea tatalui meu si ameninta sa te ajunga!"

10. David a zis lui Ionatan: "Cine-mi va da de stire daca tatal tau ti-ar raspunde cu asprime?"

11. Si Ionatan a zis lui David: "Vino sa iesim pe camp." Si au iesit amandoi pe camp.

12. Ionatan a zis lui David: "Iau martor pe Domnul Dumnezeul lui Israel ca voi cerceta de aproape pe tatal meu maine sau poimaine; si de va gandi bine de David,

13. Domnul sa Se poarte cu Ionatan cu toata asprimea, daca nu voi trimite pe nimeni sa-ti dea de stire! Daca tatal meu va gasi cu cale sa-ti faca rau, iarasi iti voi da de stire si te voi lasa sa pleci, ca sa te duci in pace; si Domnul sa fie cu tine, cum a fost cu tatal meu!

14. Daca voi mai trai, sa te porti fata de mine cu o bunatate ca a Domnului; si daca voi muri,

15. sa nu iti indepartezi niciodata bunatatea fata de casa mea, nici chiar cand Domnul va nimici pe fiecare din vrajmasii lui David de pe fata pamantului.

16. Caci Ionatan a facut legamant cu casa lui David! Domnul sa Se razbune pe vrajmasii lui David!"

17. Ionatan a intarit si mai mult fata de David dragostea pe care o avea pentru el, caci il iubea ca pe sufletul lui.

18. Ionatan i-a zis: "Maine este luna noua; se va baga de seama lipsa ta, caci locul tau va fi gol.

19. Sa te cobori a treia zi pana in fundul locului in care te ascunsesesi in ziua cand cu intamplarea aceea si sa ramai langa piatra Ezel.

20. Eu voi trage trei sageti inspre piatra aceasta, ca si cand as lovi la tinta.

21. Si voi trimite un tanar si-i voi zice: "Du-te de gaseste sagetile!" Daca-i voi zice: "Iata ca sagetile sunt dincoace de tine, ia-le!", atunci sa vii, caci este pace pentru tine si n-ai sa te temi de nimic, viu este Domnul!

22. Dar daca voi zice tanarului: "Iata ca sagetile sunt dincolo de tine!", atunci sa pleci, caci Domnul te trimite.

23. Domnul este martor pe vecie pentru cuvantul pe care ni l-am dat unul altuia."

24. David s-a ascuns in camp. A venit luna noua, si imparatul a luat loc la ospat ca sa manance.

25. Imparatul a sezut ca de obicei pe scaunul lui langa perete. Ionatan s-a sculat, si Abner a sezut langa Saul; dar locul lui David a ramas gol.

26. Saul n-a zis nimic in ziua aceea; "Caci", zicea el, "s-a intamplat: el nu este curat, negresit nu este curat."

27. A doua zi, ziua a doua a lunii noi, locul lui David era tot gol. Si Saul a zis fiului sau Ionatan: "Pentru ce n-a venit fiul lui Isai la masa nici ieri, nici azi?"

28. Ionatan a raspuns lui Saul: "David mi-a cerut voie sa se duca la Betleem.

29. El a zis: "Da-mi drumul, te rog, caci avem in cetate o jertfa de familie, si fratele meu mi-a spus lucrul acesta; deci daca am capatat trecere inaintea ta, da-mi voie sa ma duc in graba sa-mi vad fratii." Pentru aceea n-a venit la masa imparatului."

30. Atunci Saul s-a aprins de manie impotriva lui Ionatan si i-a zis: "Fiu rau si neascultator, nu stiu eu ca ti-ai luat ca prieten pe fiul lui Isai, spre rusinea ta si spre rusinea mamei tale?

31. Caci cata vreme va trai fiul lui Isai pe pamant, nu va fi liniste nici pentru tine, nici pentru imparatia ta. Si acum trimite sa-l caute si sa mi-l aduca, fiindca este vrednic de moarte."

32. Ionatan a raspuns tatalui sau, Saul, si i-a zis: "Pentru ce sa fie omorat? Ce a facut?"

33. Si Saul si-a indreptat sulita spre el, ca sa-l loveasca. Ionatan a inteles ca era lucru hotarat din partea tatalui sau sa omoare pe David.

34. S-a sculat de la masa intr-o manie aprinsa si n-a luat deloc parte la masa in ziua a doua a lunii noi; caci era mahnit din pricina lui David, pentru ca tatal sau il ocarase.

35. A doua zi de dimineata, Ionatan s-a dus pe camp in locul in care se invoise cu David si era insotit de un baietas.

36. El i-a zis: "Da fuga si gaseste sagetile pe care le voi trage." Baiatul a alergat, si Ionatan a tras o sageata care a trecut dincolo de el.

37. Cand a ajuns baiatul la locul unde era sageata pe care o trasese Ionatan, Ionatan a strigat dupa el: "Iata ca sageata este dincolo de tine."

38. I-a strigat iarasi: "Iute, grabeste-te, nu te opri!" Si baiatul lui Ionatan a strans sagetile si s-a intors la stapanul lui.

39. Baiatul nu stia nimic: numai Ionatan si David intelegeau lucrul acesta.

40. Ionatan a dat baiatului armele si i-a zis: "Du-te si du-le in cetate!"

41. Dupa plecarea baiatului, David s-a sculat din partea de miazazi, apoi s-a aruncat cu fata la pamant si s-a inchinat de trei ori. Cei doi prieteni s-au imbratisat si au plans impreuna. David mai ales se prapadea plangand.

42. Si Ionatan a zis lui David: "Du-te in pace, acum cand am jurat amandoi in Numele Domnului, zicand: "Domnul sa fie pe vecie intre mine si tine, intre samanta mea si samanta ta!" David s-a sculat si a plecat, iar Ionatan s-a intors in cetate.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***