Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 17

1. Filistenii si-au strans ostile ca sa faca razboi si s-au adunat la Soco, o cetate a lui Iuda; au tabarat intre Soco si Azeca, la Efes-Damim.

2. Saul si barbatii lui Israel s-au strans si ei; au tabarat in valea Terebintilor si s-au asezat in linie de bataie impotriva filistenilor.

3. Filistenii se asezasera pe un munte de o parte, si Israel pe un munte de cealalta parte: doar valea ii despartea.

4. Atunci a iesit un om din tabara filistenilor si a inaintat intre cele doua ostiri. El se numea Goliat, era din Gat si avea o inaltime de sase coti si o palma.

5. Pe cap avea un coif de arama si purta niste zale de solzi, in greutate de cinci mii de sicli de arama.

6. Avea niste turetci de arama peste fluierele picioarelor si o pavaza de arama intre umeri.

7. Coada sulitei lui era ca un sul de tesut, si fierul sulitei cantarea sase sute de sicli de fier. Cel ce-i purta scutul mergea inaintea lui.

8. Filisteanul s-a oprit; si, vorbind ostilor lui Israel asezate in siruri de bataie, le-a strigat: "Pentru ce iesiti sa va asezati in siruri de bataie? Nu sunt eu filistean si nu sunteti voi slujitorii lui Saul? Alegeti un om care sa se coboare impotriva mea!

9. Daca va putea sa se bata cu mine si sa ma omoare, noi vom fi robii vostri; dar daca-l voi birui si-l voi omori eu, voi ne veti fi robi noua si ne veti sluji."

10. Filisteanul a mai zis: "Arunc astazi o ocara asupra ostirii lui Israel! Dati-mi un om ca sa ma lupt cu el."

11. Saul si tot Israelul au auzit aceste cuvinte ale filisteanului si s-au inspaimantat si au fost cuprinsi de o mare frica.

12. Si David era fiul efratitului aceluia din Betleemul lui Iuda, numit Isai, care avea opt fii. Pe vremea lui Saul, el era batran, inaintat in varsta.

13. Cei trei fiii mai mari ai lui Isai urmasera pe Saul la razboi; intaiul nascut din cei trei fii ai lui care pornisera la razboi se numea Eliab, al doilea, Abinadab, si al treilea, Sama.

14. David era cel mai tanar. Si cand cei trei mai mari au urmat pe Saul,

15. David a plecat de la Saul si s-a intors la Betleem ca sa pasca oile tatalui sau.

16. Filisteanul inainta dimineata si seara si s-a infatisat astfel timp de patruzeci de zile.

17. Isai a zis fiului sau David: "Ia pentru fratii tai efa aceasta de grau prajit si aceste zece paini si alearga in tabara la fratii tai;

18. du si aceste zece casuri de branza capeteniei care este peste mia lor. Sa vezi daca fratii tai sunt bine si sa-mi aduci vesti temeinice.

19. Ei sunt cu Saul si cu toti barbatii lui Israel in valea Terebintilor in razboi cu filistenii."

20. David s-a sculat dis-de-dimineata. A lasat oile in seama unui paznic, si-a luat lucrurile si a plecat, cum ii poruncise Isai. Cand a ajuns in tabara, ostirea pornise sa se aseze in siruri de bataie si scotea strigate de razboi.

21. Israel si filistenii s-au asezat in siruri de bataie, ostire catre ostire.

22. David a dat lucrurile pe care le avea in mainile celui ce pazea calabalacurile si a alergat la sirurile de bataie. Cum a ajuns, a intrebat pe fratii sai de sanatate.

23. Pe cand vorbea cu ei, iata ca filisteanul din Gat, numit Goliat, a inaintat intre cele doua ostiri, iesind afara din sirurile filistenilor. A rostit aceleasi cuvinte ca mai inainte, si David le-a auzit.

24. La vederea acestui om, toti cei din Israel au fugit dinaintea lui si i-a apucat o mare frica.

25. Fiecare zicea: "Ati vazut pe omul acesta inaintand? A inaintat ca sa arunce ocara asupra lui Israel! Daca-l va omori cineva, imparatul il va umple de bogatii, ii va da de nevasta pe fiica sa si va scuti de dari casa tatalui sau in Israel."

26. David a zis oamenilor de langa el: "Ce se va face aceluia care va omori pe filisteanul acesta si va lua ocara deasupra lui Israel? Cine este filisteanul acesta, acest netaiat imprejur, ca sa ocarasca ostirea Dumnezeului celui Viu?"

27. Poporul, spunand din nou aceleasi lucruri, i-a zis: "Asa si asa se va face aceluia care-l va omori."

28. Eliab, fratele lui cel mai mare, care-l auzise vorbind cu oamenii acestia, s-a aprins de manie impotriva lui David. Si a zis: "Pentru ce te-ai coborat tu si cui ai lasat acele putine oi in pustiu? Iti cunosc eu mandria si rautatea inimii. Te-ai coborat ca sa vezi lupta."

29. David a raspuns: "Ce-am facut oare? Nu pot sa vorbesc astfel?"

30. Si s-a intors de la el ca sa vorbeasca cu altul, si i-a pus aceleasi intrebari. Poporul i-a raspuns ca si intaia data.

31. Cand s-au auzit cuvintele rostite de David, au fost spuse inaintea lui Saul, care a trimis sa-l caute.

32. David a zis lui Saul: "Nimeni sa nu-si piarda nadejdea din pricina filisteanului acestuia. Robul tau va merge sa se bata cu el."

33. Saul a zis lui David: "Nu poti sa te duci sa te bati cu filisteanul acesta, caci tu esti un copil, si el este un om razboinic din tineretea lui."

34. David a zis lui Saul: "Robul tau pastea oile tatalui sau. Si cand un leu sau un urs venea sa-i ia o oaie din turma,

35. alergam dupa el, il loveam si-i smulgeam oaia din gura. Daca se ridica impotriva mea, il apucam de falca, il loveam si-l omoram.

36. Asa a doborat robul tau leul si ursul; si cu filisteanul acesta, cu acest netaiat imprejur, va fi ca si cu unul din ei, caci a ocarat ostirea Dumnezeului celui Viu."

37. David a mai zis: "Domnul, care m-a izbavit din gheara leului si din laba ursului, ma va izbavi si din mana acestui filistean." Si Saul a zis lui David: "Du-te, si Domnul sa fie cu tine!"

38. Saul a imbracat pe David cu hainele lui, i-a pus pe cap un coif de arama si l-a imbracat cu o platosa.

39. David a incins sabia lui Saul peste hainele lui si a vrut sa mearga, caci nu incercase inca sa mearga cu ele. Apoi a zis lui Saul: "Nu pot sa merg cu armatura aceasta, caci nu sunt obisnuit cu ea." Si s-a dezbracat de ea.

40. Si-a luat toiagul in mana, si-a ales din parau cinci pietre netede si le-a pus in traista lui de pastor si in buzunarul hainei. Apoi, cu prastia in mana, a inaintat impotriva filisteanului.

41. Filisteanul s-a apropiat putin cate putin de David, si omul care-i ducea scutul mergea inaintea lui.

42. Filisteanul s-a uitat si, cand a zarit pe David, a ras de el, caci nu vedea in el decat un copil cu par balai si cu fata frumoasa.

43. Filisteanul a zis lui David: "Ce! sunt caine, de vii la mine cu toiege?" Si, dupa ce l-a blestemat pe dumnezeii lui,

44. a adaugat: "Vino la mine, si-ti voi da carnea ta pasarilor cerului si fiarelor campului."

45. David a zis filisteanului: "Tu vii impotriva mea cu sabie, cu sulita si cu pavaza; iar eu vin impotriva ta in Numele Domnului ostirilor, in Numele Dumnezeului ostirii lui Israel, pe care ai ocarat-o.

46. Astazi Domnul te va da in mainile mele, te voi dobori si-ti voi taia capul; astazi voi da starvurile taberei filistenilor pasarilor cerului si fiarelor pamantului. Si tot pamantul va sti ca Israel are un Dumnezeu.

47. Si toata multimea aceasta va sti ca Domnul nu mantuieste nici prin sabie, nici prin sulita. Caci biruinta este a Domnului. Si El va da in mainile noastre."

48. Indata ce filisteanul a pornit sa mearga inaintea lui David, David a alergat pe campul de bataie inaintea filisteanului.

49. Si-a varat mana in traista, a luat o piatra si a aruncat-o cu prastia; a lovit pe filistean in frunte, si piatra a intrat in fruntea filisteanului, care a cazut cu fata la pamant.

50. Astfel, cu o prastie si cu o piatra, David a fost mai tare decat filisteanul; l-a trantit la pamant si l-a omorat, fara sa aiba sabie in mana.

51. A alergat, s-a oprit langa filistean, i-a luat sabia, pe care i-a scos-o din teaca, l-a omorat si i-a taiat capul. Filistenii, cand au vazut ca uriasul lor a murit, au luat-o la fuga.

52. Si barbatii lui Israel si Iuda au dat chiote si au pornit in urmarirea filistenilor pana in vale si pana la portile Ecronului. Filistenii, raniti de moarte, au cazut pe drumul care duce la Saaraim, pana la Gat si pana la Ecron.

53. Si copiii lui Israel s-au intors de la urmarirea filistenilor si le-au jefuit tabara.

54. David a luat capul filisteanului si l-a dus la Ierusalim si a pus armele filisteanului in cortul sau.

55. Cand a vazut Saul pe David mergand impotriva filisteanului, a zis lui Abner, capetenia ostirii: "Al cui fiu este tanarul acesta, Abner?" Abner a raspuns: "Pe sufletul tau, imparate, ca nu stiu."

56. "Intreaba, dar, al cui fiu este tanarul acesta", a zis imparatul.

57. Si cand s-a intors David dupa ce omorase pe filistean, Abner l-a luat si l-a adus inaintea lui Saul. David avea in mana capul filisteanului.

58. Saul i-a zis: "Al cui fiu esti, tinere?" Si David a raspuns: "Sunt fiul robului tau Isai, betleemitul."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***