Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 15

1. Samuel a zis lui Saul: "Pe mine m-a trimis Domnul sa te ung imparat peste poporul Lui, peste Israel: asculta, dar, ce zice Domnul.

2. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Mi-aduc aminte de ceea ce a facut Amalec lui Israel, cand i-a astupat drumul la iesirea lui din Egipt.

3. Du-te acum, bate pe Amalec si nimiceste cu desavarsire tot ce-i al lui; sa nu-i cruti, si sa omori barbatii si femeile, copiii si pruncii, camilele si magarii, boii si oile."

4. Saul a adunat poporul si l-a numarat la Telaim: erau doua sute de mii de oameni pedestri si zece mii de oameni din Iuda.

5. Saul a mers pana la cetatea lui Amalec si a pus niste oameni la panda in vale.

6. Si a zis chenitilor: "Duceti-va, plecati si iesiti din mijlocul lui Amalec, ca sa nu va prapadesc impreuna cu el; caci voi v-ati purtat cu bunavointa fata de copiii lui Israel, cand s-au suit din Egipt." Si chenitii au plecat din mijlocul lui Amalec.

7. Saul a batut pe Amalec, de la Havila pana la Sur, care este in fata Egiptului.

8. A prins viu pe Agag, imparatul lui Amalec, si a nimicit cu desavarsire tot poporul, trecandu-l prin ascutisul sabiei.

9. Dar Saul si poporul au crutat pe Agag si oile cele mai bune, boii cei mai buni, vitele grase, mieii grasi si tot ce era mai bun; n-a vrut sa le nimiceasca cu desavarsire, si au nimicit numai tot ce era prost si nebagat in seama.

10. Domnul a vorbit lui Samuel si i-a zis:

11. "Imi pare rau ca am pus pe Saul imparat, caci se abate de la Mine si nu pazeste cuvintele Mele." Samuel s-a mahnit si toata noaptea a strigat catre Domnul.

12. S-a sculat dis-de-dimineata ca sa se duca inaintea lui Saul. Si au venit si i-au spus: "Saul s-a dus la Carmel si iata ca si-a inaltat un semn de biruinta, apoi s-a intors si, trecand mai departe, s-a coborat la Ghilgal."

13. Samuel s-a dus la Saul, si Saul i-a zis: "Fii binecuvantat de Domnul! Am pazit cuvantul Domnului."

14. Samuel a zis: "Ce inseamna behaitul acesta de oi care ajunge la urechile mele si mugetul acesta de boi pe care-l aud?"

15. Saul a raspuns: "Le-au adus de la amaleciti, pentru ca poporul a crutat oile cele mai bune si boii cei mai buni, ca sa-i jertfeasca Domnului Dumnezeului tau; iar pe celelalte le-am nimicit cu desavarsire."

16. Samuel a zis lui Saul: "Stai, si-ti voi spune ce mi-a zis Domnul asta-noapte." Si Saul i-a zis: "Vorbeste."

17. Samuel a zis: "Cand erai mic in ochii tai, n-ai ajuns tu capetenia semintiilor lui Israel si nu te-a uns Domnul ca sa fii imparat peste Israel?

18. Domnul te trimisese, zicand: "Du-te si nimiceste cu desavarsire pe pacatosii aceia, pe amaleciti; razboieste-te cu ei pana ii vei nimici."

19. Pentru ce n-ai ascultat glasul Domnului? Pentru ce te-ai aruncat asupra prazii si ai facut ce este rau inaintea Domnului?"

20. Saul a raspuns lui Samuel: "Am ascultat glasul Domnului si m-am dus in calea pe care ma trimitea Domnul. Am adus pe Agag, imparatul lui Amalec, si am nimicit cu desavarsire pe amaleciti;

21. dar poporul a luat din prada oi si boi, ca parga din ceea ce trebuia nimicit cu desavarsire, ca sa le jertfeasca Domnului Dumnezeului tau la Ghilgal."

22. Samuel a zis: "Ii plac Domnului mai mult arderile de tot si jertfele decat ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decat jertfele, si pazirea cuvantului Sau face mai mult decat grasimea berbecilor.

23. Caci neascultarea este tot atat de vinovata ca ghicirea, si impotrivirea nu este mai putin vinovata decat inchinarea la idoli si terafimi. Fiindca ai lepadat cuvantul Domnului, te leapada si El ca imparat."

24. Atunci Saul a zis lui Samuel: "Am pacatuit, caci am calcat porunca Domnului si n-am ascultat cuvintele tale; ma temeam de popor si i-am ascultat glasul.

25. Acum, te rog, iarta-mi pacatul, intoarce-te cu mine, ca sa ma inchin pana la pamant inaintea Domnului."

26. Samuel a zis lui Saul: "Nu ma voi intoarce cu tine: fiindca ai lepadat cuvantul Domnului, si Domnul te leapada, ca sa nu mai fii imparat peste Israel."

27. Si pe cand se intorcea Samuel sa plece, Saul l-a apucat de pulpana hainei, si s-a rupt.

28. Samuel i-a zis: "Domnul rupe astazi domnia lui Israel deasupra ta si o da altuia mai bun decat tine.

29. Cel ce este taria lui Israel nu minte si nu Se caieste, caci nu este un om ca sa-I para rau."

30. Saul a zis iarasi: "Am pacatuit! Acum, te rog, cinsteste-ma in fata batranilor poporului meu si in fata lui Israel; intoarce-te cu mine, ca sa ma inchin inaintea Domnului Dumnezeului tau."

31. Samuel s-a intors si a mers dupa Saul, si Saul s-a inchinat inaintea Domnului.

32. Apoi Samuel a zis: "Adu-mi pe Agag, imparatul lui Amalec." Si Agag a inaintat vesel spre el, caci zicea: "Negresit, a trecut amaraciunea mortii!"

33. Samuel a zis: "Dupa cum sabia ta a lasat femei fara copii, tot asa si mama ta va fi lasata fara copii intre femei." Si Samuel a taiat pe Agag in bucati inaintea Domnului, la Ghilgal.

34. Samuel a plecat la Rama, si Saul s-a suit acasa la Ghibeea lui Saul.

35. Samuel nu s-a mai dus sa vada pe Saul pana in ziua mortii sale. Dar Samuel plangea pe Saul, pentru ca Domnul Se caise ca pusese pe Saul imparat peste Israel.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***