Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 14

1. Intr-o zi, Ionatan, fiul lui Saul, a zis tanarului care-i purta armele: "Vino, si sa patrundem pana la straja filistenilor, care este dincolo de locul acesta." Si n-a spus nimic tatalui sau.

2. Saul statea la marginea cetatii Ghibeea, sub rodiul din Migron, si poporul care era cu el era aproape sase sute de oameni.

3. Ahia, fiul lui Ahitub, fratele lui I-Cabod, fiul lui Fineas, fiul lui Eli, preotul Domnului la Silo, purta efodul. Poporul nu stia ca Ionatan s-a dus.

4. Intre trecatorile prin care cauta Ionatan sa ajunga la straja filistenilor, era un pisc de stanca de o parte si un pisc de stanca de cealalta parte; unul purta numele Botet, si celalalt Sene.

5. Unul din aceste piscuri este la miazanoapte, fata in fata cu Micmas, si celalalt la miazazi, fata in fata cu Gheba.

6. Ionatan a zis tanarului care-i purta armele: "Vino, si sa patrundem pana la straja acestor netaiati imprejur. Poate ca Domnul va lucra pentru noi, caci nimic nu impiedica pe Domnul sa dea izbavire printr-un mic numar ca si printr-un mare numar."

7. Cel ce-i ducea armele i-a raspuns: "Fa tot ce ai in inima, n-asculta decat de simtamantul tau si iata-ma cu tine, gata sa te urmez oriunde."

8. "Ei bine!", a zis Ionatan, "haidem la oamenii acestia si sa ne aratam lor.

9. Daca ne vor zice: "Opriti-va pana vom veni noi la voi!" vom ramane pe loc si nu ne vom sui la ei.

10. Dar daca vor zice: "Suiti-va la noi!" ne vom sui, caci Domnul ii da in mainile noastre. Acesta sa ne fie semnul."

11. S-au aratat amandoi strajii filistenilor, si filistenii au zis: "Iata ca evreii ies din gaurile in care s-au ascuns."

12. Si oamenii care erau de straja au vorbit astfel lui Ionatan si celui ce-i ducea armele: "Suiti-va la noi, ca sa va aratam ceva." Ionatan a zis celui ce-i ducea armele: "Suie-te dupa mine, caci Domnul ii da in mainile lui Israel."

13. Si Ionatan s-a suit ajutandu-se cu mainile si picioarele, si cel ce-i ducea armele a mers dupa el. Filistenii au cazut inaintea lui Ionatan, si cel ce-i ducea armele arunca moartea in urma lui.

14. In aceasta intai infrangere, Ionatan si cel ce-i ducea armele au ucis douazeci de oameni, pe intindere de aproape o jumatate de pogon de pamant.

15. A intrat groaza in tabara, in tara si in tot poporul; straja si chiar si pradatorii s-au inspaimantat; tara s-a ingrozit. Era groaza lui Dumnezeu.

16. Strajerii lui Saul, care erau la Ghibeea lui Beniamin, au vazut ca multimea se imprastie si fuge in toate partile.

17. Atunci Saul a zis poporului care era cu el: "Numarati, va rog, si vedeti cine a plecat din mijlocul nostru." Au numarat, si iata ca lipsea Ionatan si cel ce-i purta armele.

18. Si Saul a zis lui Ahia: "Adu incoace chivotul lui Dumnezeu!" - Caci pe vremea aceea chivotul lui Dumnezeu era cu copiii lui Israel. -

19. Pe cand vorbea Saul cu preotul, zarva in tabara filistenilor se facea tot mai mare; si Saul a zis preotului: "Trage-ti mana!"

20. Apoi Saul si tot poporul care era cu el s-au strans si au inaintat pana la locul luptei; si filistenii au intors sabia unii impotriva altora, si invalmaseala era nespus de mare.

21. Evreii care erau mai dinainte la filisteni si care se suisera cu ei in tabara de pe unde erau imprastiati s-au unit cu israelitii care erau cu Saul si Ionatan.

22. Toti barbatii lui Israel care se ascunsesera pe muntele lui Efraim, afland ca filistenii fugeau, au inceput sa-i urmareasca si ei in bataie.

23. Domnul a izbavit pe Israel in ziua aceea, si lupta s-a intins pana dincolo de Bet-Aven.

24. Ziua aceea a fost obositoare pentru barbatii lui Israel. Saul pusese pe popor sa jure, zicand: "Blestemat sa fie omul care va manca paine pana seara, pana ma voi razbuna pe vrajmasii mei!" Si nimeni nu mancase.

25. Tot poporul ajunsese intr-o padure, unde se gasea miere pe fata pamantului.

26. Cand a intrat poporul in padure, a vazut mierea curgand; dar niciunul n-a dus mierea la gura, caci poporul tinea juramantul.

27. Ionatan nu stia de juramantul pe care pusese tatal sau pe popor sa-l faca; a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, l-a varat intr-un fagure de miere si a dus mana la gura; si ochii i s-au luminat.

28. Atunci cineva din popor, vorbindu-i, i-a zis: "Tatal tau a pus pe popor sa jure, zicand: "Blestemat sa fie omul care va manca astazi!" Si poporul era sleit de puteri.

29. Si Ionatan a zis: "Tatal meu tulbura poporul; vedeti, dar, cum mi s-au luminat ochii, pentru ca am gustat putin din mierea aceasta!

30. Negresit, daca poporul ar fi mancat azi din prada pe care a gasit-o la vrajmasii lui, n-ar fi fost infrangerea filistenilor mai mare?"

31. In ziua aceea au batut pe filisteni de la Micmas pana la Aialon. Poporul era foarte obosit

32. si s-a aruncat asupra prazii. A luat oi, boi si vitei, i-a injunghiat pe pamant si i-a mancat cu sange cu tot.

33. Au spus lucrul acesta lui Saul si i-au zis: "Iata ca poporul pacatuieste impotriva Domnului, mancand cu sange." Saul a zis: "Voi faceti o nelegiuire; rostogoliti indata o piatra mare incoace."

34. Apoi a adaugat: "Imprastiati-va printre popor si spuneti fiecaruia sa-si aduca boul sau oaia si sa-l injunghie aici. Apoi sa mancati si nu pacatuiti impotriva Domnului, mancand cu sange." Si peste noapte, fiecare din popor si-a adus boul cu mana, ca sa-l injunghie pe piatra.

35. Saul a zidit un altar Domnului: acesta a fost cel dintai altar pe care l-a zidit Domnului.

36. Saul a zis: "Sa ne coboram in noaptea aceasta dupa filisteni, sa-i jefuim pana la lumina zilei si sa nu lasam sa ramana unul macar." Ei au zis: "Fa tot ce vei crede." Atunci preotul a zis: "Sa ne apropiem aici de Dumnezeu."

37. Si Saul a intrebat pe Dumnezeu: "Sa ma cobor dupa filisteni? Ii vei da in mainile lui Israel?" Dar in clipa aceea nu i-a dat niciun raspuns.

38. Saul a zis: "Apropiati-va aici, toate capeteniile poporului; cautati si vedeti de cine si cum a fost savarsit pacatul acesta astazi.

39. Caci viu este Domnul, Izbavitorul lui Israel: chiar daca l-ar fi savarsit fiul meu Ionatan, va muri." Si nimeni din tot poporul nu i-a raspuns.

40. Atunci a zis intregului Israel: "Asezati-va voi de o parte; si eu si fiul meu Ionatan vom sta de cealalta." Si poporul a zis lui Saul: "Fa ce vei crede."

41. Saul a zis Domnului: "Dumnezeul lui Israel, arata adevarul." Sortul a cazut pe Ionatan si pe Saul, si poporul a scapat.

42. Saul a zis: "Aruncati sortii intre mine si fiul meu Ionatan." Si sortul a cazut pe Ionatan.

43. Saul a zis lui Ionatan: "Spune-mi ce-ai facut." Ionatan i-a spus si a zis: "Am gustat putina miere, cu varful toiagului pe care-l aveam in mana: iata-ma, voi muri."

44. Si Saul a zis: "Dumnezeu sa Se poarte cu toata asprimea fata de mine, daca nu vei muri, Ionatane!"

45. Poporul a zis lui Saul: "Ce! sa moara Ionatan, el, care a facut aceasta mare izbavire in Israel? Niciodata! Viu este Domnul, ca un par din capul lui nu va cadea la pamant, caci cu Dumnezeu a lucrat el in ziua aceasta." Astfel poporul a scapat pe Ionatan de la moarte.

46. Saul a incetat sa mai urmareasca pe filisteni, si filistenii s-au dus acasa.

47. Dupa ce a luat Saul domnia peste Israel, a facut razboi in toate partile cu toti vrajmasii lui: cu Moab, cu copiii lui Amon, cu Edom, cu imparatii din Toba si cu filistenii; si oriincotro se intorcea, era biruitor.

48. S-a aratat viteaz, a batut pe Amalec si a scapat pe Israel din mana celor ce-l jefuiau.

49. Fiii lui Saul au fost: Ionatan, Isvi si Malchisua. Cele doua fete ale lui se numeau: cea mai mare Merab, iar cea mai mica Mical.

50. Numele nevestei lui Saul era Ahinoam, fata lui Ahimaat. Numele capeteniei ostirii lui era Abner, fiul lui Ner, unchiul lui Saul.

51. Chis, tatal lui Saul, si Ner, tatal lui Abner, erau fiii lui Abiel.

52. In tot timpul vietii lui Saul a fost un razboi inversunat impotriva filistenilor; si de indata ce Saul zarea vreun om tare si voinic, il lua cu el.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***