Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

1234
Capitolul precedent

Rut 4

1. Boaz s-a suit la poarta cetatii si s-a oprit acolo. Si iata ca cel ce avea drept de rascumparare, si despre care vorbise Boaz, trecea. Boaz i-a zis: "Hei, cutare, apropie-te, stai aici." Si el s-a apropiat si s-a oprit.

2. Boaz a luat atunci zece oameni dintre batranii cetatii si a zis: "Sedeti aici." Si ei au sezut jos.

3. Apoi a zis celui ce avea drept de rascumparare: "Naomi, intorcandu-se din tara Moabului, a vandut bucata de pamant care era a fratelui nostru Elimelec.

4. Am crezut de datoria mea sa te instiintez despre aceasta si sa-ti spun: "Cumpara-o, in fata locuitorilor si in fata batranilor poporului meu. Daca vrei s-o rascumperi, rascumpar-o; dar daca nu vrei, spune-mi, ca sa stiu. Caci nu este nimeni inaintea ta care sa aiba dreptul de rascumparare, si dupa tine, eu am dreptul acesta." Si el a raspuns: "O voi rascumpara."

5. Boaz a zis: "In ziua in care vei cumpara tarina din mana Naomei, o vei cumpara in acelasi timp si de la Rut, moabita, nevasta celui mort, ca sa ridici numele mortului in mostenirea lui."

6. Si cel ce avea drept de rascumparare a raspuns: "Nu pot s-o rascumpar pe socoteala mea, de frica sa nu-mi stric mostenirea mea; ia tu dreptul de rascumparare, caci eu nu pot s-o rascumpar." -

7. Odinioara in Israel, pentru intarirea unei rascumparari sau unui schimb, omul isi scotea incaltamintea si o dadea celuilalt: aceasta slujea ca marturie in Israel. -

8. Cel ce avea drept de rascumparare a zis, dar, lui Boaz: "Cumpar-o pe socoteala ta!" Si si-a scos incaltamintea.

9. Atunci Boaz a zis batranilor si intregului popor: "Voi sunteti martori azi ca am cumparat din mana Naomei tot ce era al lui Elimelec, al lui Chilion si al lui Mahlon,

10. si ca mi-am cumparat de asemenea de nevasta pe Rut, moabita, nevasta lui Mahlon, ca sa ridic numele mortului in mostenirea lui si pentru ca numele mortului sa nu fie sters dintre fratii lui si din poarta locului lui. Voi sunteti martori azi despre aceasta!"

11. Tot poporul care era la poarta si batranii au zis: "Suntem martori! Domnul sa faca pe femeia care intra in casa ta ca Rahela si ca Lea, care amandoua au zidit casa lui Israel! Arata-ti puterea in Efrata si fa-ti un nume in Betleem!

12. Samanta pe care ti-o va da Domnul, prin aceasta tanara femeie, sa-ti faca o casa asemenea casei lui Peret, care s-a nascut lui Iuda din Tamar!"

13. Boaz a luat pe Rut, care i-a fost nevasta, si el a intrat la ea. Domnul a facut-o sa zamisleasca, si ea a nascut un fiu.

14. Femeile au zis Naomei: "Binecuvantat sa fie Domnul, care nu te-a lasat lipsita azi de un barbat cu drept de rascumparare si al carui nume va fi laudat in Israel!

15. Copilul acesta iti va inviora sufletul si va fi sprijinul batranetilor tale; caci l-a nascut nora ta, care te iubeste si care face pentru tine mai mult decat sapte fii."

16. Naomi a luat copilul, l-a tinut in brate si a vazut de el.

17. Vecinele i-au pus nume, zicand: "Un fiu s-a nascut Naomei!" Si l-au numit Obed. Aceasta a fost tatal lui Isai, tatal lui David.

18. Iata samanta lui Peret: Peret a fost tatal lui Hetron;

19. Hetron a fost tatal lui Ram; Ram a fost tatal lui Aminadab;

20. Aminadab a fost tatal lui Nahson; Nahson a fost tatal lui Salmon;

21. Salmon a fost tatal lui Boaz; Boaz a fost tatal lui Obed;

22. Obed a fost tatal lui Isai; si Isai a fost tatal lui David.

Capitolul precedent
pixel
***