Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

1234
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Rut 2

1. Naomi avea o ruda dupa barbat. Acesta era un om foarte bogat, din familia lui Elimelec, si se numea Boaz.

2. Rut, moabita, a zis catre Naomi: "Lasa-ma, te rog, sa ma duc sa strang spice de pe campul aceluia inaintea caruia voi capata trecere." Ea i-a raspuns: "Du-te, fiica mea."

3. Ea s-a dus intr-un ogor sa stranga spice pe urma seceratorilor. Si s-a intamplat ca ogorul acela era al lui Boaz, care era din familia lui Elimelec.

4. Si iata ca Boaz a venit din Betleem si a zis seceratorilor: "Domnul sa fie cu voi!" Ei au raspuns: "Domnul sa te binecuvanteze!"

5. Si Boaz a zis slujitorului insarcinat cu privegherea seceratorilor: "A cui este tanara aceasta?"

6. Slujitorul insarcinat cu privegherea seceratorilor a raspuns: "Este o tanara moabita, care s-a intors cu Naomi din tara Moabului.

7. Ea a zis: "Da-mi voie sa strang si sa culeg spice dintre snopi, ramase pe urma seceratorilor." Si de azi dimineata, de cand a venit, a stat in picioare pana acum si nu s-a odihnit decat o clipa in casa."

8. Boaz a zis catre Rut: "Asculta, fiica, sa nu te duci sa culegi spice in alt ogor; sa nu te departezi de aici si ramai cu slujnicele mele.

9. Uita-te unde vor secera pe camp si du-te dupa ele. Am poruncit slugilor mele sa nu se atinga de tine. Si cand iti va fi sete, sa te duci la vase si sa bei din ce vor scoate slugile."

10. Atunci ea s-a aruncat cu fata la pamant si i-a zis: "Cum am capatat eu trecere inaintea ta, ca sa te ingrijesti de mine, o straina?"

11. Boaz i-a raspuns: "Mi s-a spus tot ce ai facut pentru soacra ta, de la moartea barbatului tau, si cum ai parasit pe tatal tau si pe mama ta si tara in care te-ai nascut, ca sa mergi la un popor pe care nu-l cunosteai mai inainte.

12. Domnul sa-ti rasplateasca ce ai facut, si plata sa-ti fie deplina din partea Domnului Dumnezeului lui Israel sub ale carui aripi ai venit sa te adapostesti!"

13. Si ea a zis: "O! Sa capat trecere inaintea ta, domnul meu! Caci tu m-ai mangaiat, si vorbele tale au mers la inima slujnicei tale. Si totusi eu nu sunt nici macar ca una din slujnicele tale."

14. La vremea pranzului, Boaz a zis catre Rut: "Apropie-te, mananca paine si inmoaie-ti bucata in otet." Ea a sezut langa seceratori. I-au dat graunte prajite; a mancat si s-a saturat, si ce a ramas a strans.

15. Apoi s-a sculat sa culeaga spice. Boaz a dat urmatoarea porunca slujitorilor sai: "Lasati-o sa culeaga spice si intre snopi si sa n-o opriti;

16. si chiar voi sa-i scoateti din snopi cateva spice; s-o lasati sa culeaga spice si sa n-o infruntati."

17. Ea a cules spice de pe camp pana seara si a batut ce culesese. A iesit aproape o efa de orz.

18. A luat-o si a intrat in cetate, si soacra sa a vazut ce culesese. Rut a scos si ramasitele de la pranz si i le-a dat.

19. Soacra sa i-a zis: "Unde ai cules astazi spice si unde ai muncit? Binecuvantat sa fie cel ce s-a ingrijit de tine!" Si Rut a spus soacrei sale la cine muncise: "Omul la care am muncit azi", a zis ea, "se numeste Boaz."

20. Naomi a zis nurorii sale: "Sa fie binecuvantat de Domnul, care este plin de indurare pentru cei vii, cum a fost si pentru cei ce au murit. Omul acesta este ruda cu noi", i-a mai spus Naomi, "este din cei ce au drept de rascumparare asupra noastra."

21. Rut, moabita, a adaugat: "El mi-a mai zis: "Ramai cu slugile mele pana vor ispravi de secerat."

22. Si Naomi a zis catre nora sa, Rut: "Este bine, fiica mea, sa iesi cu slujnicele lui si sa nu te intalneasca cineva in alt ogor."

23. Ea s-a tinut, dar, de slujnicele lui Boaz, ca sa culeaga spice, pana la sfarsitul seceratului orzului si seceratului graului. Si locuia cu soacra sa.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***