Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

1234
Capitolul urmator

Rut 1

1. Pe vremea judecatorilor, a fost o foamete in tara. Un om din Betleemul lui Iuda a plecat cu nevasta sa si cu cei doi fii ai lui, sa locuiasca pentru o vreme in tara Moabului.

2. Numele omului aceluia era Elimelec, numele nevestei lui era Naomi, si cei doi fii ai lui se numeau Mahlon si Chilion: erau efratiti, din Betleemul lui Iuda. Ajungand in tara Moabului, si-au asezat locuinta acolo.

3. Elimelec, barbatul Naomei, a murit, si ea a ramas cu cei doi fii ai ei.

4. Ei si-au luat neveste moabite. Una se numea Orpa, si cealalta Rut, si au locuit acolo aproape zece ani.

5. Mahlon si Chilion au murit si ei amandoi, si Naomi a ramas fara cei doi fii ai ei si fara barbat.

6. Apoi s-a sculat, ea si nurorile ei, ca sa se intoarca in tara ei din tara Moabului, caci aflase in tara Moabului ca Domnul cercetase pe poporul Sau si-i daduse paine.

7. Ea a iesit din locul in care locuia insotita de cele doua nurori ale ei si a pornit ca sa se intoarca in tara lui Iuda.

8. Naomi a zis atunci celor doua nurori ale ei: "Duceti-va si intoarceti-va fiecare la casa mamei ei! Domnul sa Se indure de voi, cum v-ati indurat si voi de cei ce au murit si de mine!

9. Sa va dea Domnul sa gasiti odihna fiecare in casa unui barbat!" Si le-a sarutat. Ele au ridicat glasul si au plans;

10. si i-au zis: "Nu; noi vom merge cu tine la poporul tau."

11. Naomi a zis: "Intoarceti-va, fiicele mele! Pentru ce sa veniti voi cu mine? Mai am eu oare fii in pantecele meu, ca sa poata fi barbatii vostri?

12. Intoarceti-va, fiicele mele, si duceti-va! Eu sunt prea batrana ca sa ma marit din nou. Si chiar daca as zice ca trag nadejde; chiar daca in noaptea aceasta as fi cu un barbat si as naste fii,

13. ati mai astepta voi pana sa se faca mari si ati vrea voi sa nu va maritati din pricina lor? Nu, fiicele mele! Eu sunt mult mai amarata decat voi, pentru ca mana Domnului s-a intins impotriva mea."

14. Si ele au ridicat glasul si iarasi au plans. Orpa a sarutat pe soacra sa si a plecat, dar Rut s-a tinut de ea.

15. Naomi a zis catre Rut: "Iata, cumnata ta s-a intors la poporul ei si la dumnezeii ei; intoarce-te si tu dupa cumnata ta."

16. Rut a raspuns: "Nu sta de mine sa te las si sa ma intorc de la tine! Incotro vei merge tu, voi merge si eu, unde vei locui tu, voi locui si eu; poporul tau va fi poporul meu, si Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu;

17. unde vei muri tu, voi muri si eu si voi fi ingropata acolo. Faca-mi Domnul ce o vrea, dar nimic nu ma va desparti de tine decat moartea!"

18. Naomi, vazand-o hotarata sa mearga cu ea, n-a mai staruit.

19. Au calatorit impreuna pana ce au ajuns la Betleem. Si cand au intrat in Betleem, toata cetatea s-a pus in miscare din pricina lor, si femeile ziceau: "Naomi este aceasta?"

20. Ea le-a zis: "Nu-mi mai ziceti Naomi; ziceti-mi Mara caci Cel Atotputernic m-a umplut de amaraciune.

21. La plecare eram in belsug, si acum Domnul ma aduce inapoi cu mainile goale. De ce sa-mi mai ziceti Naomi, cand Domnul S-a rostit impotriva mea, si Cel Atotputernic m-a intristat?"

22. Astfel s-au intors din tara Moabului Naomi si nora sa Rut, moabita. Au ajuns la Betleem la inceputul seceratului orzului.

Capitolul urmator
pixel
***