Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 9

1. Prorocul Elisei a chemat pe unul din fiii prorocilor si i-a zis: "Incinge-ti mijlocul, ia cu tine sticluta aceasta cu untdelemn si du-te la Ramot in Galaad.

2. Cand vei ajunge acolo, sa cauti sa vezi pe Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi. Sa te duci sa-l ridici din mijlocul fratilor sai si sa-l aduci intr-o odaie deoparte.

3. Sa iei sticluta cu untdelemn, sa-l torni pe capul lui si sa zici: "Asa zice Domnul: "Te ung imparat al lui Israel!" Apoi sa deschizi usa si sa fugi fara sa te opresti."

4. Tanarul, slujitorul prorocului, a plecat in Ramot din Galaad.

5. Cand a ajuns, capeteniile ostirii sedeau jos. El a zis: "Capetenie, am sa-ti spun o vorba." Si Iehu a zis: "Caruia dintre noi toti?" El a raspuns: "Tie, capetenie."

6. Iehu s-a sculat si a intrat in casa, si tanarul i-a turnat untdelemnul pe cap, zicandu-i: "Asa zice Domnul, Dumnezeul lui Israel: "Te ung imparat al lui Israel, al poporului Domnului.

7. Sa nimicesti casa stapanului tau Ahab, si voi razbuna asupra Izabelei sangele robilor Mei, prorocii, si sangele tuturor slujitorilor Domnului.

8. Toata casa lui Ahab va pieri; voi nimici pe oricine tine de Ahab, fie rob, fie slobod in Israel,

9. si voi face casa lui Ahab asemenea casei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, si casei lui Baesa, fiul lui Ahia.

10. Cainii vor manca pe Izabela in ogorul din Izreel si nu va fi cine s-o ingroape." Apoi tanarul a deschis usa si a fugit.

11. Cand a iesit Iehu la slujitorii stapanului sau, ei i-au zis: "Toate bune? Pentru ce a venit nebunul acesta la tine?" Iehu le-a raspuns: "Voi cunoasteti bine pe omul acesta si ce poate spune."

12. Dar ei au zis: "Minciuna! Spune-ne, dar!" Si el a zis: "Mi-a vorbit asa si asa, zicand: "Asa zice Domnul: "Te ung imparat al lui Israel."

13. Indata si-au luat fiecare hainele si le-au pus sub Iehu pe treptele goale. Apoi au sunat din trambita si au zis: "Iehu este imparat!"

14. Astfel a uneltit Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi, impotriva lui Ioram. - Si Ioram si tot Israelul aparau Ramotul din Galaad impotriva lui Hazael, imparatul Siriei.

15. Dar imparatul Ioram se intorsese sa se vindece la Izreel de ranile pe care i le facusera sirienii, cand se batea impotriva lui Hazael, imparatul Siriei. - Iehu a zis: "Daca voiti, sa nu lasati pe nimeni sa scape din cetate, ca sa se duca sa dea de veste la Izreel."

16. Si Iehu s-a suit in carul lui si a plecat la Izreel; caci Ioram era bolnav in pat acolo, si Ahazia, imparatul lui Iuda, se coborase sa-l vada.

17. Caraula pusa pe turnul lui Izreel a vazut ceata lui Iehu venind si a zis: "Vad o ceata de oameni." Ioram a zis: "Ia un calaret si trimite-l inaintea lor sa intrebe daca este pace."

18. Calaretul s-a dus inaintea lui Iehu si a zis: "Asa zice imparatul: "Veniti cu pace?" Si Iehu a raspuns: "Ce-ti pasa de pace? Treci inapoia mea." Caraula a dat de stire si a zis: "Solul s-a dus pana la ei si nu se mai intoarce."

19. Ioram a trimis un al doilea calaret, care a ajuns la ei si a zis: "Asa zice imparatul: "Veniti cu pace?" Si Iehu a raspuns: "Ce-ti pasa de pace? Treci inapoia mea."

20. Caraula a dat de stire si a zis: "S-a dus pana la ei si nu se intoarce. Si alaiul este ca al lui Iehu, fiul lui Nimsi, caci mana ca un nebun."

21. Atunci Ioram a zis: "Inhama!" Si au pus caii la car. Ioram, imparatul lui Israel, si Ahazia, imparatul lui Iuda, au iesit fiecare, in carul lui, inaintea lui Iehu; si l-au intalnit in ogorul lui Nabot din Izreel.

22. Cum a vazut Ioram pe Iehu, a zis: "Pace, Iehu?" Iehu a raspuns: "Ce, pace! Cata vreme dainuiesc curviile mamei tale, Izabela, si multimea vrajitoriilor ei!"

23. Ioram a sucit franele si a fugit, zicand lui Ahazia: "Vanzare, Ahazia!"

24. Dar Iehu a pus mana pe arc si a lovit pe Ioram intre umeri. Sageata a iesit prin inima, si Ioram a cazut in car.

25. Iehu a zis capeteniei sale Bidcar: "Ia-l si arunca-l in ogorul lui Nabot din Izreel; caci adu-ti aminte ca atunci cand stateam impreuna, eu si tu, calare pe cai inapoia tatalui sau, Ahab, Domnul a rostit impotriva lui hotararea aceasta:

26. "Am vazut ieri sangele lui Nabot si sangele fiilor lui", zice Domnul, "si-ti voi face la fel chiar in ogorul acesta", zice Domnul! Ia-l, dar, si arunca-l in ogor, dupa cuvantul Domnului."

27. Ahazia, imparatul lui Iuda, cand a vazut lucrul acesta, a fugit pe drumul care duce la casa din gradina. Iehu l-a urmarit si a zis: "Loveste-l si pe el in car!" Si l-au lovit la suisul Gur, langa Ibleam. El a fugit la Meghido si a murit acolo.

28. Slujitorii lui l-au dus intr-un car la Ierusalim si l-au ingropat in mormantul lui, cu parintii lui, in cetatea lui David.

29. Ahazia se facuse imparat al lui Iuda in anul al unsprezecelea al lui Ioram, fiul lui Ahab.

30. Iehu a intrat in Izreel. Izabela, auzind lucrul acesta, si-a uns sprancenele, si-a impodobit capul si se uita pe fereastra.

31. Pe cand intra Iehu pe poarta, ea a zis: "Pace, noule Zimri, ucigasul stapanului sau?"

32. El a ridicat fata spre fereastra si a zis: "Cine este pentru mine? Cine?" Si doi sau trei dregatori s-au uitat la el, apropiindu-se de fereastra.

33. El a zis: "Aruncati-o jos!" Ei au aruncat-o jos, si i-a tasnit sangele pe zid si pe cai. Iehu a calcat-o in picioare.

34. Apoi a intrat, a mancat si a baut, si a zis: "Duceti-va de vedeti pe blestemata aceea si ingropati-o, caci este fata de imparat."

35. S-au dus s-o ingroape; dar n-au gasit din ea decat teasta capului, picioarele si palmele mainilor.

36. S-au intors si au spus lui Iehu, care a zis: "Asa spusese Domnul prin robul sau Ilie, tisbitul: "Cainii vor manca in ogorul din Izreel carnea Izabelei;

37. si hoitul Izabelei va fi ca gunoiul pe fata ogoarelor, in ogorul din Izreel, asa incat nu se va mai putea zice: "Aceasta este Izabela!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***