Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 8

1. Elisei a zis femeii pe al carei fiu il inviase: "Scoala-te, du-te, tu si casa ta, si locuieste pentru o vreme unde vei putea; caci Domnul va trimite o foamete de sapte ani peste tara, si foametea a si inceput."

2. Femeia s-a sculat si a facut dupa cuvantul omului lui Dumnezeu: a plecat, ea si casa ei, si a locuit sapte ani in tara filistenilor.

3. Dupa sapte ani, femeia s-a intors din tara filistenilor si s-a dus sa roage pe imparat pentru casa si ogorul ei.

4. Imparatul statea de vorba cu Ghehazi, slujitorul omului lui Dumnezeu, si zicea: "Istoriseste-mi, te rog, toate lucrurile mari pe care le-a facut Elisei."

5. Si pe cand istorisea imparatului cum inviase pe un mort, tocmai a venit femeia pe al carei fiu il inviase Elisei sa roage pe imparat pentru casa si ogorul ei. Ghehazi a zis: "Imparate, domnul meu, iata femeia si iata fiul ei, pe care l-a inviat Elisei."

6. Imparatul a intrebat pe femeie, si ea i-a istorisit faptul. Apoi imparatul i-a dat un dregator, caruia i-a zis: "Vezi sa se dea inapoi tot ce este al femeii acesteia, cu toate veniturile ogorului, din ziua cand a parasit tara si pana acum!"

7. Elisei s-a intors la Damasc. Ben-Hadad, imparatul Siriei, era bolnav. Si l-au instiintat, zicand: "Omul lui Dumnezeu a venit aici!"

8. Imparatul a zis lui Hazael: "Ia cu tine un dar si du-te inaintea omului lui Dumnezeu. Intreaba prin el pe Domnul si zi: "Ma voi tamadui de boala aceasta?"

9. Hazael s-a dus inaintea lui Elisei, luand cu el un dar, tot ce era mai bun in Damasc, patruzeci de camile incarcate. Cand a ajuns, s-a infatisat inaintea lui si a zis: "Fiul tau Ben-Hadad, imparatul Siriei, ma trimite la tine sa te intreb: "Ma voi tamadui de boala aceasta?"

10. Elisei i-a raspuns: "Du-te si spune-i: "Te vei tamadui", macar ca Domnul mi-a descoperit ca va muri."

11. Omul lui Dumnezeu si-a pironit privirea asupra lui Hazael si s-a uitat tinta la el multa vreme; apoi a plans.

12. Hazael a zis: "Pentru ce plange domnul meu?" Si Elisei a raspuns: "Pentru ca stiu raul pe care-l vei face copiilor lui Israel; vei pune foc cetatilor intarite ale lor; vei ucide cu sabia pe tinerii lor, vei zdrobi pe pruncii lor si vei spinteca pantecele femeilor insarcinate."

13. Hazael a zis: "Dar ce este robul tau, cainele acesta, ca sa faca lucruri asa de mari?" Si Elisei a zis: "Domnul mi-a descoperit ca vei fi imparat al Siriei."

14. Hazael a plecat de la Elisei si s-a intors la stapanul sau, care i-a zis: "Ce ti-a spus Elisei?" Si el a raspuns: "Mi-a spus ca te vei tamadui!"

15. A doua zi, Hazael a luat o invelitoare, pe care a inmuiat-o in apa si a intins-o pe fata imparatului, care a murit. Si in locul lui a domnit Hazael.

16. In al cincilea an al lui Ioram, fiul lui Ahab, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Ioram, fiul lui Iosafat, imparatul lui Iuda.

17. Avea treizeci si doi de ani cand s-a facut imparat si a domnit opt ani la Ierusalim.

18. El a umblat in calea imparatilor lui Israel, cum facuse casa lui Ahab, caci avea de nevasta pe o fata a lui Ahab, si a facut ce este rau inaintea Domnului.

19. Dar Domnul n-a voit sa nimiceasca pe Iuda, din pricina robului Sau David, dupa fagaduinta pe care i-o facuse ca-i va da totdeauna o lumina printre fiii sai.

20. Pe vremea sa, Edom s-a rasculat impotriva stapanirii lui Iuda, si au pus un imparat peste ei.

21. Ioram a trecut la Tair, cu toate carele lui. Sculandu-se noaptea, a batut pe edomiti, care-l inconjurau, si pe capeteniile carelor, si poporul a fugit in corturi.

22. Rascoala Edomului impotriva stapanirii lui Iuda a tinut pana in ziua de azi. Libna s-a rasculat tot in acelasi timp.

23. Celelalte fapte ale lui Ioram si tot ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

24. Ioram a adormit cu parintii sai si a fost ingropat cu parintii sai in cetatea lui David. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ahazia.

25. In al doisprezecelea an al lui Ioram, fiul lui Ahab, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Ahazia, fiul lui Ioram, imparatul lui Iuda.

26. Ahazia avea douazeci si doi de ani cand a ajuns imparat si a domnit un an la Ierusalim. Mama sa se chema Atalia, fata lui Omri, imparatul lui Israel.

27. El a umblat in calea casei lui Ahab si a facut ce este rau inaintea Domnului, ca si casa lui Ahab, caci era ginerele casei lui Ahab.

28. El a mers cu Ioram, fiul lui Ahab, la razboi impotriva lui Hazael, imparatul Siriei, la Ramot din Galaad. Si sirienii au ranit pe Ioram.

29. Imparatul Ioram s-a intors sa se tamaduiasca la Izreel de ranile pe care i le facusera sirienii la Rama, cand se batea impotriva lui Hazael, imparatul Siriei. Ahazia, fiul lui Ioram, imparatul lui Iuda, s-a coborat sa vada pe Ioram, fiul lui Ahab, la Izreel, pentru ca era bolnav.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***