Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 7

1. Elisei a zis: "Ascultati cuvantul Domnului! Asa vorbeste Domnul: "Maine, la ceasul acesta, se va vinde la poarta Samariei o masura de floare de faina cu un siclu, si doua masuri de orz, cu un siclu."

2. Calaretul pe bratul caruia se rezema imparatul a raspuns omului lui Dumnezeu: "Chiar daca ar face Domnul ferestre in cer, cum s-ar putea intampla un asemenea lucru?" Si Elisei a zis: "Vei vedea cu ochii tai: dar tu nu vei manca din ele."

3. La intrarea portii erau patru leprosi, care au zis unul catre altul: "La ce sa sedem aici pana vom muri?

4. Daca ne vom gandi sa intram in cetate, in cetate este foamete, si vom muri; si daca vom sta aici, de asemenea vom muri. Haidem, dar, sa ne aruncam in tabara Sirienilor; daca ne vor lasa cu viata, vom trai, iar daca ne vor omori, vom muri."

5. Au plecat, dar, in amurg sa se duca in tabara sirienilor. Si cand au ajuns la intrarea taberei sirienilor, iata ca nu era nimeni.

6. Domnul facuse sa se auda in tabara sirienilor un vuiet de care si un vuiet de cai, vuietul unei mari ostiri, si isi zisesera unul catre altul: "Imparatul lui Israel a tocmit impotriva noastra pe imparatii hetitilor si pe imparatii egiptenilor ca sa vina sa lupte impotriva noastra."

7. Si s-au sculat si au luat-o la fuga in amurg. Si-au lasat corturile, caii si magarii, tabara asa cum era, si au fugit ca sa-si scape viata.

8. Leprosii, ajungand la intrarea taberei, au patruns intr-un cort, au mancat si au baut, au luat din el argint, aur si haine, si s-au dus si le-au ascuns. S-au intors iarasi, au patruns intr-un alt cort si au luat si de acolo lucruri pe care s-au dus si le-au ascuns.

9. Apoi si-au zis unul altuia: "Nu facem bine! Ziua aceasta este o zi de veste buna. Daca vom tacea si daca vom astepta pana la lumina zilei de maine, vom fi pedepsiti. Veniti acum si haidem sa dam de stire casei imparatului."

10. Au plecat si au chemat pe strajerii de la poarta cetatii si le-au spus asa: "Am intrat in tabara sirienilor, si iata ca nu este nimeni, nu se aude niciun glas de om; n-am gasit decat cai legati si magari legati, si corturile asa cum erau."

11. Strajerii de la poarta au strigat si au trimis vestea aceasta inauntrul casei imparatului.

12. Imparatul s-a sculat noaptea si a zis slujitorilor sai: "Vreau sa va spun ce ne fac sirienii. Fiindca stiu ca suntem flamanzi, au parasit tabara ca sa se ascunda in ogoare si si-au zis: "Cand vor iesi din cetate, ii vom prinde vii si vom intra in cetate."

13. Unul din slujitorii imparatului a raspuns: "Sa se ia cinci din caii care au mai ramas in cetate - li se va intampla doar cum s-a intamplat la toata multimea lui Israel care a mai ramas, toata multimea lui Israel care se istoveste - si sa trimitem sa vedem ce se petrece."

14. Au luat doua care cu caii lor, si imparatul a trimis niste soli pe urmele ostirii sirienilor, zicand: "Duceti-va si vedeti."

15. S-au dus dupa ei pana la Iordan; si iata ca tot drumul era plin cu haine si lucruri pe care le aruncasera sirienii in goana lor. Solii s-au intors si au spus imparatului.

16. Poporul a iesit si a jefuit tabara sirienilor. Si s-a vandut o masura de floare de faina cu un siclu, si doua masuri de orz, cu un siclu, dupa cuvantul Domnului.

17. Imparatul incredintase paza portii in mana calaretului pe bratul caruia se rezemase atunci. Dar calaretul acesta a fost calcat in picioare de popor la poarta si a murit, dupa cuvantul pe care-l rostise omul lui Dumnezeu, cand se coborase imparatul la el.

18. Omul lui Dumnezeu spusese atunci imparatului: "Maine, la ceasul acesta, se vor vinde la poarta Samariei doua masuri de orz cu un siclu, si o masura de floare de faina, cu un siclu."

19. Iar calaretul raspunsese omului lui Dumnezeu: "Chiar daca ar face Domnul ferestre in cer, cum s-ar putea intampla un asemenea lucru?" Si Elisei zisese: "Vei vedea cu ochii tai; dar tu nu vei manca din ele."

20. In adevar asa i s-a si intamplat: a fost calcat in picioare la poarta de popor si a murit.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***