Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 6

1. Fiii prorocilor au zis lui Elisei: "Iata ca locul unde locuim noi cu tine este prea stramt pentru noi.

2. Haidem pana la Iordan; ca sa luam de-acolo fiecare cate o barna si sa ne facem acolo un loc de locuit." Elisei a raspuns: "Duceti-va."

3. Si unul din ei a zis: "Fii bun si vino cu slujitorii tai." El a raspuns: "Voi merge!"

4. A plecat deci cu ei. Ajungand la Iordan, au taiat lemne.

5. Si pe cand taia unul din ei o barna, a cazut fierul de la secure in apa. El a strigat: "Ah! domnul meu, era imprumutat!"

6. Omul lui Dumnezeu a zis: "Unde a cazut?" Si i-a aratat locul. Atunci Elisei a taiat o bucata de lemn, a aruncat-o in locul acela, si fierul de la secure a plutit pe apa.

7. Apoi a zis: "Ridica-l!" Si a intins mana si l-a luat.

8. Imparatul Siriei era in razboi cu Israel. Si, intr-un sfat pe care l-a tinut cu slujitorii sai, a zis: "Tabara mea va fi in cutare loc."

9. Dar omul lui Dumnezeu a trimis sa spuna imparatului lui Israel: "Fereste-te sa treci pe langa locul acela, caci acolo sunt ascunsi sirienii."

10. Si imparatul lui Israel a trimis niste oameni sa stea la panda spre locul pe care i-l spusese si despre care il instiintase omul lui Dumnezeu. Aceasta s-a intamplat nu o data, nici de doua ori.

11. Imparatului Siriei i s-a tulburat inima. A chemat pe slujitorii sai si le-a zis: "Nu voiti sa-mi spuneti care din noi este pentru imparatul lui Israel?"

12. Unul din slujitorii sai a raspuns: "Nimeni, imparate, domnul meu; dar prorocul Elisei, care este in Israel, spune imparatului lui Israel cuvintele pe care le rostesti in odaia ta de culcare."

13. Si imparatul a zis: "Duceti-va si vedeti unde este, ca sa trimit sa-l prinda." Au venit si i-au spus: "Iata ca este la Dotan."

14. A trimis acolo cai, care si o oaste puternica. Au ajuns noaptea si au inconjurat cetatea.

15. Slujitorul omului lui Dumnezeu s-a sculat dis-de-dimineata si a iesit. Si iata ca o oaste inconjura cetatea, cu cai si care. Si slujitorul a zis omului lui Dumnezeu: "Ah! domnul meu, cum vom face?"

16. El a raspuns: "Nu te teme, caci mai multi sunt cei cu noi decat cei cu ei."

17. Elisei s-a rugat si a zis: "Doamne, deschide-i ochii sa vada." Si Domnul a deschis ochii slujitorului, care a vazut muntele plin de cai si de care de foc imprejurul lui Elisei.

18. Sirienii s-au coborat la Elisei. El a facut atunci urmatoarea rugaciune catre Domnul: "Loveste, rogu-Te, pe poporul acesta cu orbire." Si Domnul i-a lovit cu orbire, dupa cuvantul lui Elisei.

19. Elisei le-a zis: "Nu este aceasta calea si nu este aceasta cetatea; veniti dupa mine, si va voi duce la omul pe care-l cautati." Si i-a dus la Samaria.

20. Cand au intrat in Samaria, Elisei a zis: "Doamne, deschide ochii oamenilor acestora sa vada!" Si Domnul le-a deschis ochii si au vazut ca erau in mijlocul Samariei.

21. Imparatul lui Israel, vazandu-i, a zis lui Elisei: "Sa-i macelaresc? Sa-i macelaresc, parinte?"

22. "Sa nu-i macelaresti", a raspuns Elisei. "Obisnuiesti tu oare sa macelaresti pe aceia pe care ii iei prinsi cu sabia si cu arcul tau? Da-le paine si apa, ca sa manance si sa bea; apoi sa se duca la stapanul lor."

23. Imparatul lui Israel le-a dat un pranz mare, si ei au mancat si au baut; apoi le-a dat drumul, si au plecat la stapanul lor. Si ostile sirienilor nu s-au mai intors pe tinutul lui Israel.

24. Dupa aceea, Ben-Hadad, imparatul Siriei, strangandu-si toata ostirea, s-a suit si a impresurat Samaria.

25. In Samaria a fost o mare foamete, si atat de mult au stramtorat-o incat un cap de magar pretuia optzeci de sicli de argint, si un sfert de cab de gainat de porumbel cinci sicli de argint.

26. Si, pe cand trecea imparatul pe zid, o femeie i-a strigat: "Scapa-ma, imparate, domnul meu!"

27. El a raspuns: "Daca nu te scapa Domnul, cu ce sa te scap eu? Cu venitul ariei sau al teascului?"

28. Si imparatul i-a zis: "Ce ai?" Ea a raspuns: "Femeia aceea mi-a zis: "Da-mi pe fiul tau sa-l mancam astazi, si maine vom manca pe fiul meu."

29. Noi am fiert pe fiul meu si l-am mancat. Si in ziua urmatoare i-am zis: "Da pe fiul tau sa-l mancam." Dar ea a ascuns pe fiul ei."

30. Cum a auzit imparatul cuvintele acestei femei, si-a rupt hainele, cand statea pe zid. Si poporul a vazut ca pe dinauntru avea un sac de par pe trup.

31. Imparatul a zis: "Sa ma pedepseasca Dumnezeu cu toata asprimea, daca va ramane astazi capul lui Elisei, fiul lui Safat, pe trupul lui!"

32. Elisei sedea in casa, si batranii sedeau langa el. Imparatul a trimis pe cineva inainte. Dar inainte ca sa ajunga solul, Elisei a zis batranilor: "Vedeti ca acest fiu de ucigas trimite pe cineva sa-mi ia capul? Ascultati! Cand va veni solul, inchideti usa si opriti-l la usa; nu se aude oare sunetul pasilor stapanului sau in urma lui?"

33. Pe cand le vorbea el inca, solul se si coborase la el, si imparatul a zis: "Iata, raul acesta vine de la Domnul; ce mai am de nadajduit de la Domnul?"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***