Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 5

1. Naaman, capetenia ostirii imparatului Siriei, avea trecere inaintea stapanului sau si mare vaza; caci prin el izbavise Domnul pe sirieni. Dar omul acesta tare si viteaz era lepros.

2. Si sirienii iesisera in cete la o lupta si adusesera roaba pe o fetita din tara lui Israel. Ea era in slujba nevestei lui Naaman.

3. Si ea a zis stapanei sale: "Of, daca domnul meu ar fi la prorocul acela din Samaria, prorocul l-ar tamadui de lepra lui!"

4. Naaman s-a dus si a spus stapanului sau: "Fata aceea din tara lui Israel a vorbit asa si asa."

5. Si imparatul Siriei a zis: "Du-te la Samaria, si voi trimite o scrisoare imparatului lui Israel." A plecat, luand cu el zece talanti de argint, sase mii de sicli de aur si zece haine de schimb.

6. A dus imparatului lui Israel scrisoarea, care glasuia asa: "Acum, cand vei primi scrisoarea aceasta, vei sti ca iti trimit pe slujitorul meu Naaman, ca sa-l vindeci de lepra lui."

7. Dupa ce a citit scrisoarea, imparatul lui Israel si-a rupt hainele si a zis: "Oare sunt eu Dumnezeu, ca sa omor si sa inviez, de-mi spune sa vindec pe un om de lepra lui? Sa stiti dar, si sa intelegeti ca el cauta prilej de cearta cu mine."

8. Cand a auzit Elisei, omul lui Dumnezeu, ca imparatul lui Israel si-a sfasiat hainele, a trimis sa spuna imparatului: "Pentru ce ti-ai sfasiat hainele? Lasa-l sa vina la mine si va sti ca este un proroc in Israel."

9. Naaman a venit cu caii si cu carul lui si s-a oprit la poarta casei lui Elisei.

10. Elisei a trimis sa-i spuna printr-un sol: "Du-te si scalda-te de sapte ori in Iordan; si carnea ti se va face sanatoasa si vei fi curat."

11. Naaman s-a maniat si a plecat, zicand: "Eu credeam ca va iesi la mine, se va infatisa el insusi, va chema Numele Domnului Dumnezeului lui, isi va duce mana pe locul ranii si va vindeca lepra.

12. Nu sunt oare raurile Damascului, Abana si Parpar, mai bune decat toate apele lui Israel? N-as fi putut oare sa ma spal in ele si sa ma fac curat?" Si s-a intors si a plecat plin de manie.

13. Dar slujitorii lui s-au apropiat sa-i vorbeasca si au zis: "Parinte, daca prorocul ti-ar fi cerut un lucru greu, nu l-ai fi facut? Cu atat mai mult trebuie sa faci ce ti-a spus: "Scalda-te, si vei fi curat."

14. S-a coborat atunci si s-a cufundat de sapte ori in Iordan, dupa cuvantul omului lui Dumnezeu; si carnea lui s-a facut iarasi cum este carnea unui copilas, si s-a curatat.

15. Naaman s-a intors la omul lui Dumnezeu cu tot alaiul lui. Cand a ajuns, s-a infatisat inaintea lui si a zis: "Iata, cunosc acum ca nu este Dumnezeu pe tot pamantul, decat in Israel. Si acum, primeste, rogu-te, un dar din partea robului tau."

16. Elisei a raspuns: "Viu este Domnul, al carui slujitor sunt, ca nu voi primi." Naaman a staruit de el sa primeasca, dar el n-a vrut.

17. Atunci Naaman a zis: "Fiindca nu vrei sa primesti tu, ingaduie sa se dea robului tau pamant cat pot duce doi catari; caci robul tau nu mai vrea sa mai aduca altor dumnezei nici ardere de tot, nici jertfa, ci va aduce numai Domnului.

18. Iata totusi ce rog pe Domnul sa ierte robului tau: cand stapanul meu intra in casa lui Rimon sa se inchine acolo si se sprijina pe mana mea, ma inchin si eu in casa lui Rimon: sa ierte Domnul pe robul tau, cand ma voi inchina in casa lui Rimon!"

19. Elisei i-a zis: "Du-te in pace." Dupa ce a plecat Naaman de la Elisei si a fost la o departare bunicica,

20. Ghehazi, slujitorul lui Elisei, omul lui Dumnezeu, a zis in sine: "Iata ca stapanul meu a crutat pe sirianul acela, Naaman, si n-a primit din mana lui ce adusese. Viu este Domnul, ca voi alerga dupa el si voi capata ceva de la el."

21. Si Ghehazi a alergat dupa Naaman. Naaman, cand l-a vazut alergand dupa el, s-a dat jos din car ca sa-i iasa inainte si a zis: "Este bine totul?"

22. El a raspuns: "Totul este bine. Stapanul meu ma trimite sa-ti spun: "Iata ca au venit la mine doi tineri din muntele lui Efraim, dintre fiii prorocilor; da-mi pentru ei, te rog, un talant de argint si doua haine de schimb."

23. Naaman a zis: "Fa-mi placerea si ia doi talanti." A staruit de el si a legat doi talanti de argint in doi saci, impreuna cu doua haine de schimb, si a pus pe doi din slujitorii sai sa le duca inaintea lui Ghehazi.

24. Ajungand la deal, Ghehazi le-a luat din mainile lor si le-a pus in casa. Apoi a dat drumul oamenilor acelora care au plecat.

25. Dupa aceea s-a dus si s-a infatisat inaintea stapanului sau. Elisei i-a zis: "De unde vii, Ghehazi?" El a raspuns: "Robul tau nu s-a dus nicaieri."

26. Dar Elisei i-a zis: "Oare n-a fost duhul meu cu tine, cand a lasat omul acela carul si a venit inaintea ta? Este oare acum vremea de luat argint, haine, maslini, vii, oi, boi, robi si roabe?

27. Lepra lui Naaman se va lipi de tine si de samanta ta pentru totdeauna." Si Ghehazi a iesit dinaintea lui Elisei plin de lepra, alb ca zapada.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***