Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 4

1. O femeie dintre nevestele fiilor prorocilor a strigat lui Elisei: "Robul tau, barbatul meu, a murit, si stii ca robul tau se temea de Domnul; si cel ce l-a imprumutat a venit sa ia cei doi copii ai mei si sa-i faca robi."

2. Elisei i-a zis: "Ce pot sa fac pentru tine? Spune-mi ce ai acasa?" Ea a raspuns: "Roaba ta n-are acasa decat un vas cu untdelemn."

3. Si el a zis: "Du-te de cere vase de afara de la toti vecinii tai, vase goale, si nu cere putine.

4. Cand te vei intoarce, inchide usa dupa tine si dupa copiii tai; toarna din untdelemn in toate aceste vase si pune deoparte pe cele pline."

5. Atunci ea a plecat de la el. A inchis usa dupa ea si dupa copiii ei; ei ii apropiau vasele, si ea turna din untdelemn in ele.

6. Cand s-au umplut vasele, ea a zis fiului sau: "Mai da-mi un vas." Dar el i-a raspuns: "Nu mai este niciun vas." Si n-a mai curs untdelemn.

7. Ea s-a dus de a spus omului lui Dumnezeu lucrul acesta. Si el a zis: "Du-te de vinde untdelemnul si plateste-ti datoria; iar cu ce va ramane, vei trai tu si fiii tai."

8. Intr-o zi, Elisei trecea prin Sunem. Acolo era o femeie bogata. Ea a staruit de el sa primeasca sa manance la ea. Si ori de cate ori trecea, se ducea sa manance la ea.

9. Ea a zis barbatului ei: "Iata, stiu ca omul acesta care trece intotdeauna pe la noi este un om sfant al lui Dumnezeu.

10. Sa facem o mica odaie sus, cu ziduri, si sa punem in ea un pat pentru el, o masa, un scaun si un sfesnic, ca sa stea acolo cand va veni la noi."

11. Elisei, intorcandu-se la Sunem, s-a dus in odaia de sus si s-a culcat acolo.

12. El a zis slujitorului sau, Ghehazi: "Cheama pe sunamita aceasta!" Ghehazi a chemat-o, si ea a venit inaintea lui.

13. Si Elisei a zis lui Ghehazi: "Spune-i: "Iata, pentru noi tu ti-ai facut toata tulburarea aceasta, noi ce putem face pentru tine? Trebuie sa vorbim pentru tine imparatului sau capeteniei ostirii?" Ea a raspuns: "Eu locuiesc linistita in mijlocul poporului meu."

14. Si el a zis: "Ce sa fac pentru ea?" Ghehazi a raspuns: "Ea n-are fiu, si barbatul ei este batran."

15. Si el a zis: "Cheam-o!" Ghehazi a chemat-o, si ea a venit la usa.

16. Elisei i-a zis: "La anul, pe vremea aceasta, vei tine in brate un fiu." Si ea a zis: "Nu! domnul meu, omule al lui Dumnezeu, nu amagi pe roaba ta!"

17. Femeia a ramas insarcinata si a nascut un fiu chiar pe vremea aceea, in anul urmator, cum ii spusese Elisei.

18. Copilul s-a facut mare. Si intr-o zi, cand se dusese pe la tatal sau la seceratori,

19. a zis tatalui sau: "Capul meu! Capul meu!" Tatal a zis slujitorului sau: "Du-l la mama sa!"

20. Slujitorul l-a luat si l-a dus la mama sa. Si copilul a stat pe genunchii mamei sale pana la amiaza, si apoi a murit.

21. Ea s-a suit, l-a culcat pe patul omului lui Dumnezeu, a inchis usa dupa ea si a iesit.

22. A chemat pe barbatul ei si a zis: "Trimite-mi, te rog, un slujitor si o magarita; vreau sa ma duc in graba la omul lui Dumnezeu, si apoi ma voi intoarce."

23. Si el a zis: "Pentru ce vrei sa te duci astazi la el? Doar nu este nici luna noua, nici Sabat." Ea a raspuns: "Fii pe pace!"

24. Apoi a pus saua pe magarita si a zis slujitorului sau: "Mana si pleaca, sa nu opresti pe drum decat cand ti-oi spune."

25. Ea a plecat deci si s-a dus la omul lui Dumnezeu, pe muntele Carmel. Omul lui Dumnezeu a vazut-o de departe si a zis slujitorului sau, Ghehazi: "Iata pe sunamita aceea!

26. Acum, alearga, dar, inaintea ei si spune-i: "Esti bine? Barbatul tau si copilul sunt bine?" Ea a raspuns: "Bine."

27. Si cum a ajuns la omul lui Dumnezeu pe munte, i-a imbratisat picioarele. Ghehazi s-a apropiat s-o dea inapoi. Dar omul lui Dumnezeu a zis: "Las-o, caci este tare amarata, si Domnul mi-a ascuns lucrul acesta si nu mi l-a facut cunoscut."

28. Atunci ea a zis: "Am cerut eu oare domnului meu un fiu? N-am zis eu: "Nu ma amagi"?"

29. Si Elisei a zis lui Ghehazi: "Incinge-ti mijlocul, ia toiagul meu in mana si pleaca. Daca vei intalni pe cineva, sa nu-l intrebi de sanatate; si daca te va intreba cineva de sanatate, sa nu-i raspunzi. Sa pui toiagul meu pe fata copilului."

30. Mama copilului a zis: "Viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca nu te voi parasi." Si el s-a sculat si a mers dupa ea.

31. Ghehazi le-o luase inainte si pusese toiagul pe fata copilului, dar n-a dat nici glas, nici semn de simtire. S-a intors inaintea lui Elisei, i-a spus lucrul acesta si a zis: "Copilul nu s-a trezit."

32. Cand a ajuns Elisei in casa, iata ca murise copilul, culcat in patul lui.

33. Elisei a intrat si a inchis usa dupa ei amandoi si s-a rugat Domnului.

34. S-a suit si s-a culcat pe copil; si-a pus gura pe gura lui, ochii lui pe ochii lui, mainile lui pe mainile lui, si s-a intins peste el. Si trupul copilului s-a incalzit.

35. Elisei a plecat, a mers incoace si incolo prin casa, apoi s-a suit iarasi si s-a intins peste copil. Si copilul a stranutat de sapte ori si a deschis ochii.

36. Elisei a chemat pe Ghehazi si a zis: "Cheama pe sunamita." Ghehazi a chemat-o, si ea a venit la Elisei, care a zis: "Ia-ti fiul!"

37. Ea s-a dus si s-a aruncat la picioarele lui si s-a inchinat pana la pamant. Si si-a luat fiul si a iesit afara.

38. Elisei s-a intors la Ghilgal, si in tara bantuia o foamete. Pe cand fiii prorocilor sedeau inaintea lui, a zis slujitorului sau: "Pune oala cea mare si fierbe o ciorba pentru fiii prorocilor!"

39. Unul din ei a iesit pe camp sa culeaga verdeturi; a gasit vita salbatica si a cules din ea curcubete salbatice, pana si-a umplut haina. Cand s-a intors, le-a taiat in bucati in oala cu ciorba, caci nu le cunostea.

40. Au dat oamenilor acelora sa manance. Dar, cum au mancat din ciorba aceea, au strigat: "Omule al lui Dumnezeu, moartea este in oala!" Si n-au putut sa manance.

41. Elisei a zis: "Luati faina." A aruncat faina in oala si a zis: "Da oamenilor acestora sa manance." Si nu mai era nimic vatamator in oala.

42. A venit un om din Baal-Salisa. A adus paine din cele dintai roade omului lui Dumnezeu, si anume douazeci de paini de orz si spice noi in sac. Elisei a zis: "Da oamenilor acestora sa manance."

43. Slujitorul sau a raspuns: "Cum pot sa dau din ele la o suta de insi?" Dar Elisei a zis: "Da oamenilor sa manance; caci asa vorbeste Domnul: "Vor manca si va mai ramane."

44. Atunci le-a pus painile inainte; si au mancat si le-a mai si ramas, dupa cuvantul Domnului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***