Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 3

1. Ioram, fiul lui Ahab, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria, in al optsprezecelea an al lui Iosafat, imparatul lui Iuda. A domnit doisprezece ani.

2. El a facut ce este rau inaintea Domnului, totusi nu ca tatal sau si ca mama sa. A rasturnat stalpii lui Baal, pe care-i facuse tatal sau;

3. dar s-a dedat la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca, si nu s-a abatut de la ele.

4. Mesa, imparatul Moabului, avea turme mari si platea imparatului lui Israel un bir de o suta de mii de miei si de o suta de mii de berbeci cu lana lor.

5. La moartea lui Ahab, imparatul Moabului s-a rasculat impotriva imparatului lui Israel.

6. Imparatul Ioram a iesit atunci din Samaria si a numarat pe tot Israelul.

7. A pornit si a trimis sa spuna lui Iosafat, imparatul lui Iuda: "Imparatul Moabului s-a rasculat impotriva mea; vrei sa vii cu mine sa luptam impotriva Moabului?" Iosafat a raspuns: "Voi merge, eu ca tine, poporul meu ca poporul tau, caii mei ca ai tai."

8. Si a zis: "Pe care drum sa ne suim?" Ioram a zis: "Pe drumul care duce in pustiul Edomului."

9. Imparatul lui Israel, imparatul lui Iuda si imparatul Edomului au plecat; si, dupa un drum de sapte zile, n-au avut apa pentru ostire si pentru vitele care veneau dupa ea.

10. Atunci imparatul lui Israel a zis: "Vai! Domnul a chemat pe acesti trei imparati ca sa-i dea pe mainile Moabului!"

11. Dar Iosafat a zis: "Nu este aici niciun proroc al Domnului, prin care sa putem intreba pe Domnul?" Unul din slujitorii imparatului lui Israel a raspuns: "Este aici Elisei, fiul lui Safat, care turna apa in mainile lui Ilie."

12. Si Iosafat a zis: "Cuvantul Domnului este cu el." Imparatul lui Israel, Iosafat si imparatul Edomului s-au coborat la el.

13. Elisei a zis imparatului lui Israel: "Ce am eu a face cu tine? Du-te la prorocii tatalui tau si la prorocii mamei tale." Si imparatul lui Israel i-a zis: "Nu! caci Domnul a chemat pe acesti trei imparati ca sa-i dea in mainile Moabului!"

14. Elisei a zis: "Viu este Domnul ostirilor, al carui slujitor sunt, ca, daca n-as avea in vedere pe Iosafat, imparatul lui Iuda, pe tine nu te-as baga deloc in seama si nici nu m-as uita la tine.

15. Acum aduceti-mi un cantaret cu harpa." Si pe cand canta cantaretul din harpa, mana Domnului a fost peste Elisei.

16. Si a zis: "Asa vorbeste Domnul: "Faceti gropi in valea aceasta, groapa langa groapa!"

17. Caci asa vorbeste Domnul: "Nu veti vedea vant si nu veti vedea ploaie, dar totusi valea aceasta se va umple de apa si veti bea voi, turmele voastre si vitele voastre.

18. Dar aceasta este putin lucru inaintea Domnului. El va da pe Moab in mainile voastre;

19. veti sfarama toate cetatile intarite si toate cetatile alese, veti taia toti copacii cei buni, veti astupa toate izvoarele de apa si veti strica cu pietre toate ogoarele cele mai bune."

20. Si dimineata, in clipa cand se aducea jertfa, iata ca a venit apa de pe drumul Edomului si s-a umplut tara de apa.

21. Insa, toti moabitii, auzind ca imparatii se suie sa lupte impotriva lor, au chemat pe toti cei in varsta sa poarte armele si mai mari chiar si au stat la hotar.

22. S-au sculat dis-de-dimineata si, cand a stralucit soarele peste ape, moabitii au vazut in fata lor apele rosii ca sangele.

23. Ei au zis: "Este sange! Imparatii au scos sabia intre ei, s-au taiat unii pe altii; acum, la prada, moabiti!"

24. Si au mers impotriva taberei lui Israel. Dar Israel s-a sculat si a batut pe Moab, care a luat-o la fuga dinaintea lor. Au patruns in tara si au batut pe Moab.

25. Au sfaramat cetatile, au aruncat fiecare pietre in toate ogoarele cele mai bune si le-au umplut cu pietre, au astupat toate izvoarele de apa si au taiat toti copacii cei buni; prastiasii au inconjurat si au batut Chir-Hareset, din care n-au lasat decat pietrele.

26. Imparatul Moabului, vazand ca fusese infrant in lupta, a luat cu el sapte sute de oameni, care scoteau sabia, sa-si croiasca drum pana la imparatul Edomului; dar n-au putut.

27. A luat atunci pe fiul sau intai nascut, care trebuia sa domneasca in locul lui, si l-a adus ca ardere de tot pe zid. Si o mare manie a cuprins pe Israel, care s-a departat de imparatul Moabului si s-a intors in tara.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***