Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 25

1. In al noualea an al domniei lui Zedechia, in a zecea zi a lunii a zecea, Nebucadnetar, imparatul Babilonului, a venit cu toata ostirea lui impotriva Ierusalimului; a tabarat inaintea lui si a ridicat intarituri de jur imprejur.

2. Cetatea a fost impresurata pana la al unsprezecelea an al imparatului Zedechia.

3. In ziua a noua a lunii a patra, era mare foamete in cetate si nu era paine pentru poporul tarii.

4. Atunci s-a facut o spartura in cetate; si toti oamenii de razboi au fugit noaptea, pe drumul portii dintre cele doua ziduri de langa gradina imparatului, pe cand haldeii inconjurau cetatea. Fugarii au apucat pe drumul care duce in campie.

5. Dar ostirea haldeilor a urmarit pe imparat si l-a ajuns in campiile Ierihonului, si toata ostirea lui s-a risipit de la el.

6. Au prins pe imparat si l-au suit la imparatul Babilonului, la Ribla; si s-a rostit o hotarare impotriva lui.

7. Fiii lui Zedechia au fost injunghiati in fata lui; apoi lui Zedechia i-au scos ochii, l-au legat cu lanturi de arama si l-au dus la Babilon.

8. In ziua a saptea a lunii a cincea - era in anul al nouasprezecelea al domniei lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului - a venit Nebuzaradan, capetenia strajerilor, slujitorul imparatului Babilonului, si a intrat in Ierusalim.

9. A ars Casa Domnului, casa imparatului si toate casele Ierusalimului; a pus foc tuturor caselor care aveau vreo insemnatate oarecare.

10. Toata ostirea haldeilor, care era cu capetenia strajerilor, a daramat zidurile dimprejurul Ierusalimului.

11. Nebuzaradan, capetenia strajerilor, a luat robi pe cei ce mai ramasesera in cetate din popor, pe cei ce fugisera la imparatul Babilonului si pe cealalta multime.

12. Insa capetenia strajerilor a lasat ca vieri si lucratori de pamant cativa din cei mai saraci din tara.

13. Haldeii au sfaramat stalpii de arama din Casa Domnului, temeliile, marea de arama care era in Casa Domnului si au dus arama in Babilon.

14. Au luat cenusarele, lopetile, mucarile, cestile si toate uneltele de arama cu care se facea slujba.

15. Capetenia strajerilor a mai luat si tigaile pentru carbuni si lighenele, tot ce era de aur si tot ce era de argint.

16. Cei doi stalpi, marea si temeliile, pe care le facuse Solomon pentru Casa Domnului, toate uneltele acestea de arama aveau o greutate necunoscuta.

17. Inaltimea unui stalp era de optsprezece coti, si deasupra avea un acoperis de arama, a carui inaltime era de trei coti; imprejurul acoperisului era o impletitura in chip de retea si rodii, toate de arama; tot asa avea si al doilea stalp cu impletitura in chip de retea.

18. Capetenia strajerilor a luat pe marele preot Seraia, pe Tefania, al doilea preot, si pe cei trei pazitori ai pragului.

19. Si din cetate a luat un dregator care avea sub porunca lui pe oamenii de razboi, cinci oameni care faceau parte din sfetnicii imparatului si care au fost gasiti in cetate, pe logofatul capeteniei ostirii, insarcinat sa scrie la oaste pe poporul tarii, si saizeci de oameni din poporul tarii, care se aflau in cetate.

20. Nebuzaradan, capetenia strajerilor, i-a luat si i-a dus la imparatul Babilonului, la Ribla.

21. Imparatul Babilonului i-a lovit si i-a omorat la Ribla, in tara Hamatului. Astfel a fost dus in robie Iuda, departe de tara lui.

22. Si Nebucadnetar, imparatul Babilonului, a pus pe poporul care mai ramasese si pe care-l lasase in tara lui Iuda, sub porunca lui Ghedalia, fiul lui Ahicam, fiul lui Safan.

23. Cand au auzit toate capeteniile ostilor, ei si oamenii lor, ca imparatul Babilonului a pus dregator pe Ghedalia, s-au dus la Ghedalia la Mitpa, si anume: Ismael, fiul lui Netania, Iohanan, fiul lui Careah, Seraia, fiul lui Tanhumet, din Netofa, si Iaazania, fiul unui maacatit, ei si oamenii lor.

24. Ghedalia le-a jurat, lor si oamenilor lor, si le-a zis: "Sa nu va temeti de nimic din partea slujitorilor haldeilor; ramaneti in tara, slujiti imparatului Babilonului si veti duce-o bine."

25. Dar in luna a saptea, Ismael, fiul lui Netania, fiul lui Elisama, din neamul imparatesc, a venit, insotit de zece oameni, si au lovit de moarte pe Ghedalia, ca si pe iudeii si haldeii care erau cu el la Mitpa.

26. Atunci tot poporul, de la cel mai mic pana la cel mai mare, si capeteniile ostilor, s-au sculat si au plecat in Egipt, pentru ca le era frica de haldei.

27. In al treizeci si saptelea an al robiei lui Ioiachin, imparatul lui Iuda, in a douazeci si saptea zi a lunii a douasprezecea, Evil-Merodac, imparatul Babilonului, in cel dintai an al domniei lui, a inaltat capul lui Ioiachin, imparatul lui Iuda, si l-a scos din temnita,

28. i-a vorbit cu bunatate si a pus scaunul lui de domnie mai presus de scaunul de domnie al imparatilor care erau cu el la Babilon.

29. I-a schimbat hainele de temnita, si Ioiachin a mancat intotdeauna la masa lui, in tot timpul vietii lui.

30. Imparatul i-a ingrijit necurmat de hrana de toate zilele, in tot timpul vietii lui.

Capitolul precedent
pixel
***