Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 23

1. Imparatul Iosia a strans la el pe toti batranii lui Iuda si ai Ierusalimului.

2. Apoi s-a suit in Casa Domnului, cu toti barbatii lui Iuda si cu toti locuitorii Ierusalimului, preotii, prorocii si tot poporul, de la cel mai mic pana la cel mai mare. A citit inaintea lor toate cuvintele din cartea legamantului, pe care o gasisera in Casa Domnului.

3. Imparatul statea pe scaunul lui imparatesc si a facut legamant inaintea Domnului, indatorandu-se sa urmeze pe Domnul si sa pazeasca poruncile, invataturile si legile Lui, din toata inima si din tot sufletul lui, ca sa implineasca astfel cuvintele legamantului acestuia, scrise in cartea aceasta. Si tot poporul a intrat in legamant.

4. Imparatul a poruncit marelui preot Hilchia, preotilor de al doilea rand si celor ce pazeau pragul, sa scoata din Templul Domnului toate sculele care fusesera facute pentru Baal, pentru Astarteea si pentru toata ostirea cerurilor: si le-a ars afara din Ierusalim, in ogoarele Chedronului, si a pus sa le duca cenusa la Betel.

5. A izgonit pe preotii idolilor, pusi de imparatii lui Iuda sa arda tamaie pe inaltimi in cetatile lui Iuda si in imprejurimile Ierusalimului, si pe cei ce aduceau tamaie lui Baal, soarelui, lunii, zodiilor si intregii ostiri a cerurilor.

6. A scos din Casa Domnului idolul Astarteii si l-a dus afara din Ierusalim la paraul Chedron; l-a ars la paraul Chedron si l-a prefacut in cenusa, iar cenusa i-a aruncat-o pe mormintele copiilor poporului.

7. A daramat casele sodomitilor care erau in Casa Domnului si unde femeile impleteau corturi pentru Astarteea.

8. A adus pe toti preotii din cetatile lui Iuda; a pangarit inaltimile unde ardeau preotii tamaie, de la Gheba pana la Beer-Seba; si a daramat inaltimile de la porti, cea care era la intrarea portii lui Iosua, capetenia cetatii, si cea care era la stanga portii cetatii.

9. Totusi preotii inaltimilor nu se suiau la altarul Domnului in Ierusalim, ci mancau azime in mijlocul fratilor lor.

10. Imparatul a pangarit Tofetul in valea fiilor lui Hinom, ca nimeni sa nu-si mai treaca fiul sau fiica prin foc in cinstea lui Moloh.

11. A indepartat de la intrarea Casei Domnului caii, pe care imparatii lui Iuda ii inchinasera soarelui, langa odaia dregatorului Netan-Melec, care locuia in mahala; si a ars in foc carele soarelui.

12. Imparatul a daramat altarele de pe acoperisul odaii de sus a lui Ahaz, pe care le facusera imparatii lui Iuda, si altarele pe care le facuse Manase in cele doua curti ale Casei Domnului; dupa ce le-a sfaramat si le-a luat de acolo, le-a aruncat tarana in paraul Chedron.

13. Imparatul a pangarit inaltimile care erau in fata Ierusalimului, pe partea dreapta a Muntelui Pierzarii, si pe care le zidise Solomon, imparatul lui Israel, Astarteii, uraciunea sidonienilor, lui Chemos, uraciunea Moabului, si lui Milcom, uraciunea fiilor lui Amon.

14. A sfaramat stalpii idolesti si a daramat Astarteile, si locul lor l-a umplut cu oase omenesti.

15. A daramat si altarul de la Betel si inaltimea facuta de Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca; a ars inaltimea si a prefacut-o in tarana si a ars idolul Astarteii.

16. Iosia, intorcandu-se si vazand mormintele care erau acolo pe munte, a trimis sa ia oasele din morminte, si le-a ars pe altar, si l-a pangarit, dupa cuvantul Domnului, rostit prin omul lui Dumnezeu, care vestise aceste lucruri.

17. El a zis: "Ce este mormantul acesta pe care-l vad?" Oamenii din cetate i-au raspuns: "Este mormantul omului lui Dumnezeu, care a venit din Iuda si a strigat impotriva altarului din Betel lucrurile acestea pe care le implinesti tu."

18. Si el a zis: "Lasati-l; nimeni sa nu-i miste oasele!" Astfel, au pastrat oasele lui impreuna cu ale prorocului care venise din Samaria.

19. Iosia a mai inlaturat toate templele idolesti ale inaltimilor care se aflau in cetatile Samariei si pe care le facusera imparatii lui Israel ca sa manie pe Domnul; a facut cu ele intocmai cum facuse in Betel.

20. A injunghiat pe altare pe toti preotii inaltimilor, care erau acolo, si a ars pe ele oase de oameni. Apoi s-a intors la Ierusalim.

21. Imparatul a dat urmatoarea porunca intregului popor: "Praznuiti Pastile in cinstea Domnului Dumnezeului vostru cum este scris in aceasta carte a legamantului."

22. Pasti ca acesta nu se praznuise din vremea cand judecau judecatorii pe Israel si in tot timpul imparatilor lui Israel si imparatilor lui Iuda.

23. Ci abia in al optsprezecelea an al imparatului Iosia s-a praznuit acest Pasti in cinstea Domnului, la Ierusalim.

24. Mai mult, Iosia a starpit pe cei ce chemau duhurile, pe cei ce spuneau viitorul, terafimii, idolii si toate uraciunile care se vedeau in tara lui Iuda si la Ierusalim, ca sa implineasca astfel cuvintele Legii, scrise in cartea pe care o gasise preotul Hilchia in Casa Domnului.

25. Inainte de Iosia, n-a fost niciun imparat care sa se intoarca la Domnul, ca el, din toata inima, din tot sufletul si din toata puterea lui, intocmai dupa toata Legea lui Moise; si chiar dupa el, n-a fost niciunul ca el.

26. Totusi Domnul nu S-a intors din iutimea maniei Lui celei mari de care era aprins impotriva lui Iuda, din pricina tuturor celor ce facuse Manase ca sa-L manie.

27. Si Domnul a zis: "Voi lepada si pe Iuda dinaintea Mea, cum am lepadat pe Israel, si voi lepada cetatea aceasta a Ierusalimului, pe care o alesesem, si casa despre care zisesem: "Acolo va fi Numele Meu."

28. Celelalte fapte ale lui Iosia si tot ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

29. Pe vremea sa, Faraon Neco, imparatul Egiptului, s-a suit impotriva imparatului Asiriei, la raul Eufratului. Imparatul Iosia i-a iesit inainte; si faraon l-a omorat la Meghido, cum l-a vazut.

30. Slujitorii lui l-au luat mort intr-un car; l-au adus din Meghido la Ierusalim si l-au ingropat in mormantul sau. Si poporul tarii a luat pe Ioahaz, fiul lui Iosia: ei l-au uns si l-au facut imparat in locul tatalui sau.

31. Ioahaz avea douazeci si trei de ani cand s-a facut imparat si a domnit trei luni la Ierusalim. Mama sa se chema Hamutal, fata lui Ieremia, din Libna.

32. El a facut ce este rau inaintea Domnului, intocmai cum facusera parintii lui.

33. Faraon Neco l-a pus in lanturi la Ribla, in tara Hamatului, ca sa nu mai domneasca la Ierusalim; si a pus asupra tarii o gloaba de o suta de talanti de argint si de un talant de aur.

34. Si Faraon Neco a pus imparat pe Eliachim, fiul lui Iosia, in locul tatalui sau Iosia si i-a schimbat numele in Ioiachim. A luat pe Ioahaz, care a mers in Egipt si a murit acolo.

35. Ioiachim a dat lui faraon argintul si aurul; dar a trebuit sa puna bir asupra tarii ca sa scoata argintul acesta, cerut de faraon; a hotarat partea fiecaruia si a cerut de la poporul tarii argintul si aurul pe care trebuia sa-l dea lui Faraon Neco.

36. Ioiachim avea douazeci si cinci de ani cand a ajuns imparat si a domnit unsprezece ani la Ierusalim. Mama sa se chema Zebuda, fata lui Pedaia, din Ruma.

37. El a facut ce este rau inaintea Domnului, intocmai cum facusera parintii sai.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***