Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 19

1. Cand a auzit imparatul Ezechia lucrul acesta, si-a sfasiat hainele, s-a acoperit cu un sac si s-a dus in Casa Domnului.

2. A trimis pe Eliachim, capetenia casei imparatului, pe Sebna, logofatul, si pe preotii cei mai batrani, acoperiti cu saci, la prorocul Isaia, fiul lui Amot.

3. Si i-au zis: "Asa vorbeste Ezechia: "Ziua aceasta este o zi de necaz, de pedeapsa si de ocara; caci copiii sunt aproape sa iasa din pantecele mamei, si nu este putere pentru nastere.

4. Poate ca Domnul Dumnezeul tau a auzit toate cuvintele lui Rabsache, pe care l-a trimis imparatul Asiriei, stapanul sau, sa batjocoreasca pe Dumnezeul cel Viu, si poate ca Domnul Dumnezeul tau il va pedepsi pentru cuvintele pe care le-a auzit. Inalta, dar, o rugaciune pentru ceilalti care au mai ramas."

5. Slujitorii imparatului Ezechia s-au dus, dar, la Isaia.

6. Si Isaia le-a zis: "Iata ce sa spuneti stapanului vostru: "Asa vorbeste Domnul: "Nu te speria de cuvintele pe care le-ai auzit si prin care M-au batjocorit slujitorii imparatului Asiriei.

7. Voi pune in el un duh care il va face ca, la auzul unei vesti pe care o va primi, sa se intoarca in tara lui; si-l voi face sa cada ucis de sabie in tara lui."

8. Rabsache, plecand, a gasit pe imparatul Asiriei luptand impotriva Libnei, caci aflase de plecarea lui din Lachis.

9. Atunci imparatul Asiriei a primit o veste cu privire la Tirhaca, imparatul Etiopiei. I s-a spus: "Iata ca acela a pornit cu razboi impotriva ta." Si imparatul Asiriei a trimis soli din nou lui Ezechia, zicand:

10. "Asa sa vorbiti lui Ezechia, imparatul lui Iuda: "Sa nu te insele Dumnezeul tau in care te increzi, zicand: "Ierusalimul nu va fi dat in mainile imparatului Asiriei."

11. Iata, ai auzit ce au facut imparatii Asiriei tuturor tarilor si cum le-au nimicit; si tu, sa fii izbavit?!

12. Dumnezeii neamurilor pe care le-au nimicit parintii mei au izbavit ei pe Gozan, Haran, Retef si pe fiii lui Eden din Telasar?

13. Unde este imparatul Hamatului, imparatul Arpadului si imparatul cetatii Sefarvaimului, Henei si Ivei?"

14. Ezechia a luat scrisoarea din mana solilor si a citit-o. Apoi s-a suit la Casa Domnului si a intins-o inaintea Domnului,

15. caruia i-a facut urmatoarea rugaciune: "Doamne Dumnezeul lui Israel care sezi pe heruvimi! Tu esti singurul Dumnezeu al tuturor imparatiilor pamantului! Tu ai facut cerurile si pamantul.

16. Doamne, pleaca-Ti urechea si asculta! Doamne, deschide-Ti ochii si priveste. Auzi cuvintele lui Sanherib, care a trimis pe Rabsache sa batjocoreasca pe Dumnezeul cel Viu.

17. Da, Doamne, este adevarat ca imparatii Asiriei au nimicit neamurile si le-au pustiit tarile

18. si ca au aruncat in foc pe dumnezeii lor; dar ei nu erau dumnezei, ci erau lucrari facute de mana omului, erau lemn si piatra; si i-au nimicit.

19. Acum, Doamne Dumnezeul nostru, izbaveste-ne din mana lui Sanherib, ca sa stie toate imparatiile pamantului ca numai Tu esti Dumnezeu, Doamne!"

20. Atunci Isaia, fiul lui Amot, a trimis sa spuna lui Ezechia: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Am auzit rugaciunea pe care Mi-ai facut-o cu privire la Sanherib, imparatul Asiriei.

21. Iata cuvantul pe care l-a rostit Domnul impotriva lui: "Fecioara, fiica Sionului, te dispretuieste si rade de tine; fata Ierusalimului da din cap dupa tine.

22. Pe cine ai batjocorit si ai ocarat tu? Impotriva cui ai ridicat glasul? Si impotriva cui ti-ai ridicat ochii? Impotriva Sfantului lui Israel!

23. Prin solii tai ai batjocorit pe Domnul si ai zis: "Cu multimea carelor mele am suit varful muntilor, coastele Libanului! Voi taia cei mai inalti cedri ai lui, cei mai frumosi chiparosi ai lui si voi atinge creasta lui cea mai inalta, padurea lui care este ca o gradina de poame;

24. am sapat si am baut ape straine, si voi seca cu talpa picioarelor mele toate raurile Egiptului."

25. N-ai auzit ca Eu de mult am pregatit aceste lucruri si ca le-am hotarat din vremurile vechi? Acum insa am ingaduit sa se implineasca si sa prefaci cetati intarite in mormane de daramaturi.

26. Locuitorii lor sunt neputinciosi, ingroziti si inmarmuriti; au ajuns ca iarba de pe camp si ca verdeata frageda, ca iarba de pe acoperisuri si ca graul care se usuca inainte de a-i da spicul.

27. Dar stiu cand stai jos, cand iesi si cand intri si cand esti furios impotriva Mea.

28. Pentru ca esti furios impotriva Mea si pentru ca trufia ta a ajuns pana la urechile Mele, de aceea voi pune belciugul Meu in narile tale si zabala Mea intre buzele tale, si te voi face sa te intorci pe drumul pe care ai venit.

29. Acesta sa-ti fie semnul: Anul acesta veti manca ce creste de la sine, si al doilea an ce va rasari din radacinile ramase; dar in al treilea an veti semana, veti secera, veti sadi vii si veti manca din rodul lor.

30. Ramasita din casa lui Iuda, ce va mai ramane, va prinde iarasi radacini dedesubt, si deasupra va da rod.

31. Caci din Ierusalim va iesi o ramasita, si din muntele Sionului cei scapati. Iata ce va face ravna Domnului ostirilor."

32. De aceea, asa vorbeste Domnul asupra imparatului Asiriei: "Nu va intra in cetatea aceasta, nici nu va arunca sageti in ea, nu va sta inaintea ei cu scuturi si nu va ridica intarituri de santuri impotriva ei.

33. Se va intoarce pe drumul pe care a venit si nu va intra in cetatea aceasta, zice Domnul.

34. Caci Eu voi ocroti cetatea aceasta ca s-o mantuiesc, din pricina Mea si din pricina robului Meu David."

35. In noaptea aceea, a iesit ingerul Domnului si a ucis in tabara asirienilor o suta optzeci si cinci de mii de oameni. Si cand s-au sculat dimineata, iata ca toti erau niste trupuri moarte.

36. Atunci Sanherib, imparatul Asiriei, si-a ridicat tabara, a plecat si s-a intors; si a locuit la Ninive.

37. Si, pe cand se inchina in casa dumnezeului sau, Nisroc, Adramelec si Sareter, fiii sai, l-au ucis cu sabia si au fugit in tara Ararat. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Esar-Hadon.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***