Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 18

1. In al treilea an al lui Osea, fiul lui Ela, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Ezechia, fiul lui Ahaz, imparatul lui Iuda.

2. Avea douazeci si cinci de ani cand a ajuns imparat si a domnit douazeci si noua de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Abi, fata lui Zaharia.

3. El a facut ce este placut inaintea Domnului, intocmai cum facuse tatal sau David.

4. A indepartat inaltimile, a sfaramat stalpii idolesti, a taiat Astarteile si a sfaramat in bucati sarpele de arama pe care-l facuse Moise, caci copiii lui Israel arsesera pana atunci tamaie inaintea lui: il numeau Nehustan.

5. El si-a pus increderea in Domnul Dumnezeul lui Israel; si dintre toti imparatii lui Iuda, care au venit dupa el sau care au fost inainte de el, n-a fost niciunul ca el.

6. El s-a alipit de Domnul, nu s-a abatut de la El si a pazit poruncile pe care le daduse lui Moise, Domnul.

7. Si Domnul a fost cu Ezechia, care a izbutit in tot ce a facut. El s-a rasculat impotriva imparatului Asiriei si nu i-a mai fost supus.

8. A batut pe filisteni pana la Gaza si le-a pustiit tinutul, de la toate turnurile de paza pana la cetatile intarite.

9. In al patrulea an al imparatului Ezechia, care era al saptelea an al lui Osea, fiul lui Ela, imparatul lui Israel, Salmanasar, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva Samariei si a impresurat-o.

10. Dupa trei ani a luat-o, in al saselea an al lui Ezechia, care era al noualea an al lui Osea, imparatul lui Israel: atunci a fost luata Samaria.

11. Imparatul Asiriei a dus pe Israel rob in Asiria si i-a asezat la Halah si Habor, langa raul Gozan si in cetatile mezilor,

12. pentru ca n-ascultasera de glasul Domnului Dumnezeului lor si calcasera legamantul Lui; pentru ca nici n-ascultasera, nici nu implinisera tot ce poruncise Moise, robul Domnului.

13. In al paisprezecelea an al imparatului Ezechia, Sanherib, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva tuturor cetatilor intarite din Iuda si a pus stapanire pe ele.

14. Ezechia, imparatul lui Iuda, a trimis sa spuna imparatului Asiriei la Lachis: "Am gresit! Departeaza-te de mine. Ce vei pune asupra mea voi purta." Si imparatul Asiriei a cerut lui Ezechia, imparatul lui Iuda, trei sute de talanti de argint si treizeci de talanti de aur.

15. Ezechia a dat tot argintul care se afla in Casa Domnului si in vistieriile casei imparatului.

16. Atunci a luat Ezechia, imparatul lui Iuda, si a dat imparatului Asiriei aurul cu care acoperise usile si usorii Templului Domnului.

17. Imparatul Asiriei a trimis din Lachis la Ierusalim, la imparatul Ezechia, pe Tartan, Rab-Saris si pe Rabsache cu o ostire puternica. S-au suit si au ajuns la Ierusalim. Cand s-au suit si au ajuns, s-au oprit la canalul de apa al iazului de sus, pe drumul care duce in ogorul inalbitorului.

18. Au chemat pe imparat; si Eliachim, fiul lui Hilchia, mai marele peste casa imparatului, s-a dus la ei cu Sebna, logofatul, si cu Ioah, fiul lui Asaf, arhivarul.

19. Rabsache le-a zis: "Spuneti lui Ezechia: "Asa vorbeste marele imparat, imparatul Asiriei: "Ce este increderea aceasta pe care te bizui?

20. Tu ai zis: "Pentru razboi trebuie chibzuinta si putere." Dar acestea sunt doar vorbe in vant. In cine, dar, ti-ai pus increderea de te-ai rasculat impotriva mea?

21. Iata, ai pus-o in Egipt, ai luat in ajutor trestia aceea franta, care inteapa si strapunge mana oricui se sprijina pe ea: asa este faraon, imparatul Egiptului, pentru toti cei ce se incred in el.

22. Poate ca imi veti spune: "In Domnul Dumnezeul nostru ne incredem." Dar nu este El acela ale carui inaltimi si altare le-a indepartat Ezechia, zicand lui Iuda si Ierusalimului: "Sa va inchinati inaintea altarului acestuia la Ierusalim"?

23. Acum fa o invoiala cu stapanul meu, imparatul Asiriei: iti voi da doua mii de cai, sa vedem daca poti din partea ta sa dai atatia calareti ca sa incalece pe ei.

24. Si cum ai putea indeparta o capetenie din cei mai mici slujitori ai stapanului meu? Iti pui increderea in Egipt pentru care si calareti.

25. De altfel, oare fara voia Domnului m-am suit eu impotriva acestui loc, ca sa-l nimicesc? Domnul mi-a zis: "Suie-te impotriva tarii acesteia si nimiceste-o."

26. Eliachim, fiul lui Hilchia, Sebna si Ioah au zis lui Rabsache: "Vorbeste robilor tai in limba aramaica, fiindca o intelegem; nu ne vorbi in limba iudaica, in auzul poporului de pe zid."

27. Rabsache le-a raspuns: "Oare stapanului tau si tie m-a trimis stapanul meu sa spun aceste vorbe? Oare nu acestor oameni care stau pe zid sa-si manance balega si sa-si bea udul cu voi?"

28. Atunci Rabsache, inaintand, a strigat cu glas tare in limba iudaica si a zis: "Ascultati cuvantul marelui imparat, imparatul Asiriei!

29. Asa vorbeste imparatul: "Sa nu va insele Ezechia, caci nu va putea sa va izbaveasca din mana mea.

30. Sa nu va faca Ezechia sa va incredeti in Domnul, zicand: "Domnul ne va izbavi, si cetatea aceasta nu va fi data in mainile imparatului Asiriei."

31. N-ascultati de Ezechia; caci asa vorbeste imparatul Asiriei: "Faceti pace cu mine, supuneti-va mie, si fiecare din voi va manca din via lui si din smochinul lui, fiecare va bea apa din fantana lui,

32. pana voi veni si va voi duce intr-o tara ca a voastra, intr-o tara cu grau si cu vin, o tara cu paine si vii, o tara cu maslini de untdelemn si miere, si veti trai si nu veti muri. N-ascultati, dar, de Ezechia, care va amageste zicand: "Domnul ne va izbavi."

33. Oare dumnezeii neamurilor au izbavit ei fiecare tara lui din mana imparatului Asiriei?

34. Unde sunt dumnezeii Hamatului si Arpadului? Unde sunt dumnezeii Sefarvaimului, Henei si Ivei? Au izbavit ei Samaria din mana mea?

35. Care dintre toti dumnezeii acestor tari si-au izbavit tara din mana mea, pentru ca si Domnul sa izbaveasca Ierusalimul din mana mea?"

36. Poporul a tacut si nu i-a raspuns o vorba; caci imparatul daduse porunca aceasta: "Sa nu-i raspundeti."

37. Si Eliachim, fiul lui Hilchia, capetenia casei imparatului, Sebna, logofatul, si Ioah, fiul lui Asaf, scriitorul, au venit la Ezechia cu hainele sfasiate si i-au spus cuvintele lui Rabsache.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***