Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 17

1. In al doisprezecelea an al lui Ahaz, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria Osea, fiul lui Ela. A domnit noua ani.

2. El a facut ce este rau inaintea Domnului, totusi nu ca imparatii lui Israel dinaintea lui.

3. Salmanasar, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva lui; si Osea i s-a supus si i-a platit un bir.

4. Dar imparatul Asiriei a descoperit o uneltire la Osea, caci trimisese soli lui So, imparatul Egiptului, si nu mai platea pe fiecare an birul imparatului Asiriei. Imparatul Asiriei l-a inchis si l-a pus in lanturi intr-o temnita.

5. Si imparatul Asiriei a strabatut toata tara si s-a suit impotriva Samariei, pe care a impresurat-o timp de trei ani.

6. In al noualea an al lui Osea, imparatul Asiriei a luat Samaria si a dus pe Israel in robie in Asiria, l-a pus sa locuiasca la Halah si la Habor, langa raul Gozan si in cetatile mezilor.

7. Lucrul acesta s-a intamplat pentru ca copiii lui Israel au pacatuit impotriva Domnului Dumnezeului lor care-i scosese din tara Egiptului, de sub mana lui faraon, imparatul Egiptului, si pentru ca s-au inchinat la alti dumnezei.

8. Au urmat obiceiurile neamurilor pe care Domnul le izgonise dinaintea copiilor lui Israel si obiceiurile randuite de imparatii lui Israel.

9. Copiii lui Israel au facut pe ascuns impotriva Domnului Dumnezeului lor lucruri care nu sunt bune. Si-au zidit inaltimi in toate cetatile lor, de la turnurile strajerilor pana la cetatile intarite.

10. Si-au ridicat stalpi idolesti si Astartei pe orice deal si sub orice copac verde.

11. Si acolo au ars tamaie pe toate inaltimile, ca si neamurile pe care le izgonise Domnul dinaintea lor, si au facut lucruri rele, prin care au maniat pe Domnul.

12. Au slujit idolilor, despre care Domnul le zisese: "Sa nu faceti lucrul acesta!"

13. Domnul a instiintat pe Israel si Iuda prin toti prorocii Lui, prin toti vazatorii si le-a zis: "Intoarceti-va de la caile voastre cele rele si paziti poruncile si randuielile Mele, urmand in totul Legea pe care am dat-o parintilor vostri si pe care v-am trimis-o prin robii Mei prorocii."

14. Dar ei n-au ascultat, si-au intepenit grumazul, ca si parintii lor, care nu crezusera in Domnul Dumnezeul lor.

15. N-au vrut sa stie de legile Lui, de legamantul pe care-l facuse cu parintii lor si de instiintarile pe care li le daduse. S-au luat dupa lucruri de nimic, si ei insisi n-au fost decat nimic, si dupa neamurile in mijlocul carora traiau, macar ca Domnul le poruncise sa nu se ia dupa ele.

16. Au parasit toate poruncile Domnului Dumnezeului lor, si-au facut vitei turnati, au facut idoli de ai Astarteii, s-au inchinat inaintea intregii ostiri a cerurilor si au slujit lui Baal.

17. Au trecut prin foc pe fiii si fiicele lor, s-au dedat la ghicire si vrajitorii si s-au vandut ca sa faca ce este rau inaintea Domnului, maniindu-L.

18. De aceea Domnul S-a maniat foarte tare impotriva lui Israel, si i-a indepartat de la fata Lui. - N-a ramas decat semintia lui Iuda:

19. si chiar Iuda nu pazise poruncile Domnului Dumnezeului lui, ci se luase dupa obiceiurile randuite de Israel. -

20. Domnul a lepadat tot neamul lui Israel; i-a smerit, i-a dat in mainile jefuitorilor si a sfarsit prin a-i izgoni dinaintea fetei Lui.

21. Caci Israel se dezlipise de casa lui David si facusera imparat pe Ieroboam, fiul lui Nebat, care-i abatuse de la Domnul si facuse pe Israel sa savarseasca un mare pacat.

22. Copiii lui Israel se dadusera la toate pacatele pe care le facuse Ieroboam; nu s-au abatut de la ele,

23. pana ce Domnul a izgonit pe Israel dinaintea Lui, cum vestise prin toti slujitorii Sai proroci. Si Israel a fost dus in robie, departe de tara lui, in Asiria, unde a ramas pana in ziua de azi.

24. Imparatul Asiriei a adus oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat si din Sefarvaim si i-a asezat in cetatile Samariei in locul copiilor lui Israel. Au pus stapanire pe Samaria si au locuit in cetatile ei.

25. Cand au inceput sa locuiasca aici, nu se temeau de Domnul, si Domnul a trimis impotriva lor niste lei care-i omorau.

26. Atunci au spus imparatului Asiriei: "Neamurile pe care le-ai stramutat si le-ai asezat in cetatile Samariei nu cunosc felul in care sa slujeasca Dumnezeului tarii, si El a trimis impotriva lor niste lei care le omoara, pentru ca nu cunosc felul in care trebuie sa slujeasca Dumnezeului tarii."

27. Imparatul Asiriei a dat urmatoarea porunca: "Trimiteti pe unul din preotii pe care i-ati luat de acolo in robie; sa plece sa se aseze acolo si sa le invete felul in care sa slujeasca Dumnezeului tarii."

28. Unul din preotii care fusesera luati robi din Samaria a venit de s-a asezat la Betel si le-a invatat cum sa se teama de Domnul.

29. Dar neamurile si-au facut fiecare dumnezeii sai in cetatile pe care le locuiau si i-au asezat in templele idolesti din inaltimile zidite de samariteni.

30. Oamenii din Babilon au facut pe Sucot-Benot, oamenii din Cut au facut pe Nergal, cei din Hamat au facut pe Asima,

31. cei din Ava au facut pe Nibhaz si Tartac; cei din Sefarvaim isi ardeau copiii in foc in cinstea lui Adramelec si Anamelec, dumnezeii din Sefarvaim.

32. Totodata se inchinau si Domnului si si-au facut preoti ai inaltimilor, luati din tot poporul: preotii acestia aduceau pentru ei jertfe in templele din inaltimi.

33. Astfel se inchinau Domnului, dar slujeau in acelasi timp si dumnezeilor lor, dupa obiceiul neamurilor de unde fusesera mutati.

34. Pana in ziua de astazi isi urmeaza ei obiceiurile de la inceput: nu se inchina Domnului si nu se tin nici de legile si randuielile lor, nici de legile si poruncile date de Domnul copiilor lui Iacov, caruia i-a pus numele Israel.

35. Domnul facuse legamant cu ei si le daduse porunca aceasta: "Sa nu va temeti de alti dumnezei; sa nu va inchinati inaintea lor, sa nu le slujiti si sa nu le aduceti jertfe.

36. Ci sa va temeti de Domnul, care v-a scos din tara Egiptului cu o mare putere si cu bratul intins; inaintea Lui sa va inchinati si Lui sa-I aduceti jertfe.

37. Sa paziti si sa impliniti intotdeauna invataturile, randuielile, Legea si poruncile pe care vi le-a scris El si sa nu va temeti de alti dumnezei.

38. Sa nu uitati legamantul pe care l-am facut cu voi si sa nu va temeti de alti dumnezei.

39. Ci sa va temeti de Domnul Dumnezeul vostru; si El va va izbavi din mana tuturor vrajmasilor vostri."

40. Ei n-au ascultat si au urmat obiceiurile lor de la inceput.

41. Neamurile acestea se temeau de Domnul, si slujeau si chipurilor lor cioplite; si copiii lor si copiii copiilor lor fac pana in ziua de azi ce au facut parintii lor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***