Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 14

1. In al doilea an al lui Ioas, fiul lui Ioahaz, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Amatia, fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda.

2. Avea douazeci si cinci de ani cand s-a facut imparat si a domnit douazeci si noua de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Ioadan, din Ierusalim.

3. El a facut ce este placut inaintea Domnului, totusi nu ca tatal sau David; ci a lucrat in totul cum lucrase tatal sau, Ioas.

4. Numai ca inaltimile nu le-a stricat; poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi.

5. Cand s-a intarit imparatia in mainile lui, a lovit pe slujitorii sai care ucisesera pe tatal sau imparatul.

6. Dar n-a omorat pe fiii ucigasilor, caci asa este scris in cartea Legii lui Moise, unde Domnul da urmatoarea porunca: "Sa nu se omoare parintii pentru copii, si sa nu se omoare copiii pentru parinti; ci fiecare sa fie omorat pentru pacatul lui."

7. A batut zece mii de edomiti in Valea Sarii. Si, in tot timpul razboiului, a luat Sela si a numit-o Iocteel, nume pe care l-a pastrat pana in ziua de azi.

8. Atunci Amatia a trimis niste soli la Ioas, fiul lui Ioahaz, fiul lui Iehu, imparatul lui Israel, sa-i spuna: "Vino sa ne vedem fata!"

9. Si Ioas, imparatul lui Israel, a trimis sa spuna lui Amatia, imparatul lui Iuda: "Spinul din Liban a trimis sa spuna cedrului din Liban: "Da pe fiica ta de nevasta fiului meu!" Si fiarele salbatice din Liban au trecut si au calcat spinul in picioare.

10. Ai batut pe edomiti, si a inceput sa ti se inalte inima. Bucura-te mai bine de slava ta si stai acasa. Pentru ce sa starnesti un rau care ar aduce caderea ta si a lui Iuda?"

11. Dar Amatia nu l-a ascultat. Si Ioas, imparatul lui Israel, s-a suit; si si-au vazut fata, el si Amatia, imparatul lui Iuda, la Bet-Semesul lui Iuda.

12. Iuda a fost batut de Israel si a fugit fiecare in cortul sau.

13. Ioas, imparatul lui Israel, a prins la Bet-Semes pe Amatia, imparatul lui Iuda, fiul lui Ioas, fiul lui Ahazia. Apoi a venit la Ierusalim si a facut o spartura de patru sute de coti in zidul Ierusalimului, de la poarta lui Efraim pana la poarta unghiului.

14. A luat tot aurul si argintul si toate vasele care se aflau in Casa Domnului si in vistieriile casei imparatului; a luat si ostatici si s-a intors in Samaria.

15. Celelalte fapte ale lui Ioas, ce a facut el, ispravile lui si razboiul pe care l-a avut cu Amatia, imparatul lui Iuda, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

16. Ioas a adormit cu parintii sai si a fost ingropat la Samaria cu imparatii lui Israel. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ieroboam.

17. Amatia, fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda, a trait cincisprezece ani dupa moartea lui Ioas, fiul lui Ioahaz, imparatul lui Israel.

18. Celelalte fapte ale lui Amatia nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

19. Impotriva lui s-a facut o uneltire la Ierusalim. El a fugit la Lachis, dar l-au urmarit si la Lachis, unde l-au omorat.

20. L-au dus pe cai, si a fost ingropat la Ierusalim cu parintii sai, in cetatea lui David.

21. Si tot poporul lui Iuda a luat pe Azaria, in varsta de saisprezece ani, si l-a pus imparat in locul tatalui sau, Amatia.

22. Azaria a zidit iarasi Elatul si l-a adus din nou sub stapanirea lui Iuda, dupa ce a adormit imparatul cu parintii sai.

23. In al cincisprezecelea an al lui Amatia, fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca la Samaria, Ieroboam, fiul lui Ioas, imparatul lui Israel. A domnit patruzeci si unu de ani.

24. El a facut ce este rau inaintea Domnului; nu s-a abatut de la niciunul din pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.

25. A luat inapoi hotarele lui Israel, de la intrarea Hamatului pana la marea campiei, dupa cuvantul pe care-l rostise Domnul Dumnezeul lui Israel prin robul Sau Iona, prorocul, fiul lui Amitai, din Gat-Hefer.

26. Caci Domnul a vazut ca necazul lui Israel ajunsese prea mare, a vazut si stramtorarea in care se aflau, si robii si oamenii slobozi, fara sa fie cineva care sa vina in ajutorul lui Israel.

27. Domnul nu hotarase sa stearga numele lui Israel de sub ceruri, si i-a izbavit prin Ieroboam, fiul lui Ioas.

28. Celelalte fapte ale lui Ieroboam, tot ce a facut el, ispravile lui la razboi si cum a adus iarasi sub stapanirea lui Israel Damascul si Hamatul, care fusesera ale lui Iuda, nu sunt scrise oare toate acestea in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

29. Ieroboam a adormit cu parintii sai, cu imparatii lui Israel. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Zaharia.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***