Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 12

1. Ioas s-a facut imparat in al saptelea an al lui Iehu si a domnit patruzeci de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Tibia, din Beer-Seba.

2. Ioas a facut ce este placut inaintea Domnului, in tot timpul cat a urmat indrumarile preotului Iehoiada.

3. Numai ca inaltimile n-au incetat; poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi.

4. Ioas a zis preotilor: "Tot argintul inchinat si adus in Casa Domnului, argintul iesit la numaratoare, si anume argintul pentru rascumpararea oamenilor, dupa pretuirea facuta, si tot argintul pe care-i spune cuiva inima sa-l aduca la Casa Domnului,

5. preotii sa-l ia fiecare de la cei pe care-i cunoaste si sa-l intrebuinteze la dregerea Casei, oriunde se va gasi ceva de dres."

6. Dar s-a intamplat ca, in al douazeci si treilea an al imparatului Ioas, preotii inca nu dresesera stricaciunile Casei.

7. Imparatul Ioas a chemat pe preotul Iehoiada si pe ceilalti preoti si le-a zis: "Pentru ce n-ati dres stricaciunile Casei? Acum, sa nu mai luati argint de la cunoscutii vostri, ci sa-l dati pentru dregerea stricaciunilor Casei."

8. Preotii s-au invoit sa nu mai ia argint de la popor si sa nu mai fie insarcinati cu dregerea stricaciunilor Casei.

9. Atunci preotul Iehoiada a luat o lada, i-a facut o gaura in capac si a pus-o langa altar, la dreapta, in drumul pe unde se intra in Casa Domnului. Preotii care pazeau pragul puneau in ea tot argintul care se aducea in Casa Domnului.

10. Cand vedeau ca este mult argint in lada, se suia logofatul imparatului cu marele preot, si strangeau si numarau argintul care se afla in Casa Domnului.

11. Incredintau argintul cantarit in mainile celor insarcinati cu facerea lucrarilor in Casa Domnului. Si dadeau argintul acesta teslarilor si lucratorilor care lucrau la Casa Domnului,

12. zidarilor si cioplitorilor de pietre, pentru cumpararea lemnelor si pietrelor cioplite trebuitoare la dregerea stricaciunilor Casei Domnului si pentru toate cheltuielile privitoare la stricaciunile Casei.

13. Dar, cu argintul care se aducea in Casa Domnului, n-au facut pentru Casa Domnului nici lighene de argint, nici mucari, nici potire, nici trambite, niciun vas de aur sau de argint:

14. ci il dadeau celor ce faceau lucrarea, ca sa-l intrebuinteze pentru dregerea Casei Domnului.

15. Nu se cerea socoteala oamenilor in mainile carora dadeau argintul ca sa-l imparta lucratorilor, caci lucrau cinstit.

16. Argintul jertfelor pentru vina si al jertfelor de ispasire nu era adus in Casa Domnului: ci era pentru preoti.

17. Atunci Hazael, imparatul Siriei, s-a suit si s-a batut impotriva Gatului si l-a cucerit. Hazael avea de gand sa se suie impotriva Ierusalimului.

18. Ioas, imparatul lui Iuda, a luat toate lucrurile inchinate Domnului, si anume ce fusese inchinat Domnului de Iosafat, de Ioram si de Ahazia, parintii sai, imparatii lui Iuda, ce inchinase el insusi si tot aurul care se gasea in vistieriile Casei Domnului si casei imparatului. Si a trimis totul lui Hazael, imparatul Siriei, care nu s-a suit impotriva Ierusalimului.

19. Celelalte fapte ale lui Ioas si tot ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

20. Slujitorii lui s-au rasculat, au facut o uneltire si au lovit pe Ioas in casa Milo, care este la coborasul de la Sila.

21. Iozacar, fiul lui Simeat, si Iozabad, fiul lui Somer, slujitorii lui, l-au lovit, si a murit. Apoi l-au ingropat cu parintii sai, in cetatea lui David. Si in locul lui a domnit fiul sau Amatia.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***